lördag 2 mars 2024

Personligheten

Kan du förändras med åren?

Vi blir lyckligare med åren. Även om man är tunnhårig. 80 åringar är som mest välmående, sug på den du. Det är bara att hoppas att man får uppleva att bli +80 år. Och vara rimligt frisk. Ok, vi blir generellt lyckligare med åren i takt med att vi vågar vara oss själva. Men ändras vår personlighet. Enligt nedan SVT reportage ändras vår personlighet kopplat till ålder. Vilken personlighet vill du ha? Vad vill du förstärka? Vad vill du arbeta bort? Jag vet att jag vill förstärka min coachande förmåga. Jag vet också att jag vill jobba bort mina sena arbetsvanor.

Nedan SVT program om personligheter är sevärt. 

https://www.svtplay.se/video/jVAMxaZ/din-personlighet/2-kan-jag-andra-min-personlighet

Ja, ja… beteendevetenskapen är intressant för dem som gillar att bättre förstå oss människor. Gillar du sådana kunskaper? Kunskaper om till exempel många äter mycket mer än de behöver. Så mycket att de faktiskt hamnar i ohälsa. Men varför bry sig, det är ”bara” runt 12,5 procent av oss människor som är kraftigt överviktig eller fet. Det motsvarar ””bara” runt en miljard människor på vår jord…. Och i den svenska skolan tillämpas inte ens fysisk hemläxa trots att inlärningsförmågan hela livet, i genomsnitt, ökar med 30% om man regelbundet motionerar.

Tro det eller ej men det finns faktiskt politiker som vågar ta i dessa känsliga frågor. Redan i början av en politisk insats. Hjälpte det? Nej. Inget tillräckligt görs för att försöka bryta denna allvarliga ohälsotrend. Ett billigt sätt att vända trenden på är att börja med fysiska läxor kopplat till skolplikten. Nedan ett litet SVT-reportage om fetmakrisen i världen.

Antalet personer i världen med kraftig övervikt har passerat en miljard, visar en global kartläggning. Mest ökar fetman bland barn och tonåringar – och svenska barn och ungdomar ligger över det globala snittet.”

”Av världens åtta miljarder människor uppskattas alltså en miljard leva med kraftig övervikt, det vill säga fetma eller obesitas. Antalet har flerdubblats på bara några decennier, enligt en studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften The Lancet. Mest dramatisk är utvecklingen bland barn och ungdomar. År 1990 bedömdes 31 miljoner av världens alla unga vara feta. Enligt studien hade antalet stigit till nära 160 miljoner år 2022. Det motsvarar en ökning bland flickorna från 1,7 procent till 6,9 procent och en ökning bland pojkarna från 2,1 till 9,3 procent.”

”Svenska barn och ungdomar ligger över det globala snittet, med fetma bland 7,8 procent av flickorna och 12,3 procent bland pojkarna år 2022.”

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/antalet-personer-med-fetma-passerar-en-miljard



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar