tisdag 12 mars 2024

Livets alla dagar

Ett långt och friskt liv

Idag har Utvecklingspartiet demokraterna presenterat en del av en överenskommelse med Uppsalas kommunala styre om ”silvertiden”. Tiden då dem av oss som får chansen att leva blir mer eller mindre gråhåriga. Att vi blir allt fler som blir mycket åldersrika är fantastiskt. Mer kan göras för att många fler också ska bli välmående åldersrika. Det svenska samhällets inställning till våra äldsta behöver på många sätt ändras. Det är skamligt att Sverige tillhör de kulturer som är sämst på att uppskatta de äldsta. WVS rapport om kulturella värderingar kopplat till äldre refereras till i nedan skrivelse från pensionärsorganisationen UPS.

"Sverige'skiljer'sig'från'de'flesta'andra'länder'därigenom'att'våra'värderingar'betonar' rationalitet'och'självförverkligande'i'högre'grad'än'vad'fallet'är'hos'våra'nordeuropeiska' grannar.'Samtidigt'uppfattas'ålderism,'dvs.'fördomsfulla'värderingar'som'kan'leda'till' diskriminering,'som'ett'problem'i'vårt'land."

Dagens överenskommelse kopplat till ett generellt bättre åldersrikt liv innebär bland annat:

- Valfriheten för personer i behov av särskilt boende är oförändrat men kommer att stärkas.
- Idéburna och privata utförare av tjänster samt bostäder för särskilt boende är uppskattade och garanteras en lägsta marknadsandel på runt 50 procent av behovet.
- Ersättningarna höjs och ersättningarna är långsiktigt förutsebara för att säkra bättre kvalité och ett bättre kvalitetsutvecklingsarbete. 
- Kommunen får rådigheten över när och var ny kapacitet för särskilt boende byggs. Det innebär att kommunen kan sprida ut dessa erbjudanden bättre i en geografiskt stor kommun och minska dyr överkapacitet på marknaden. 
- Kvalitetsuppföljningsarbetet förstärks.
- Det förebyggande hälsoarbetet växlas upp.
- Kommunen kommer att använda sitt planmonopol för att stimulera många fler varianter av seniorbostäder som inte kräver biståndsbeslut.

Utvecklingspartiet demokraternas överenskommelse med Uppsalas politiska styre kallas "Silveravtalet" och är väldigt bra för Uppsalas äldsta och deras anhöriga. På sikt också väldigt bra för alla skattebetalare. Du har väl läst UPs partiprogram? Du hittar det på Utvecklingspartiet demokraternas hemsida som bifogas nedan. Livet är hela livet! Livet ska vara så bra och meningsfullt som möjligt hela vägen in i mål. Om det målet är runt 120 års ålder och man fått ett rimligt friskt slut är det fantastiskt. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar