fredag 15 mars 2024

Att vara relevant

Partier som snart vill bli fridlysta

I en tid som nu, en stökig tid full av icke faktabaserat tyckande, är det inte konstigt att polariseringen vinner terräng. Enkla svar, om än lögner, går hem "i stugorna". De som vill vara faktabaserade och balanserade har väldigt svårt att nå igenom till människor. Det gäller även medier som försöker vara seriösa. Det är en farlig utveckling. En utveckling som bland annat starkt eldas på av Trump och hans anhängare som är mästare på att sprida lögner och tyckande som helt saknar stöd inom forskningen. När olika liknande forskningar tringulerar fram en gemensam slutsats är det så nära en korrekt sanning som det kan finnas. Tyckande är bara tyckande och det är mycket grundlöst tyckande som idag får styra västvärldens debatter. "Grundlösa" om man tycker att seriöst tyckande ska bottna i så mycket fakta och forskning som möjligt. Det är till exempel korkat att tycka att det räcker med att gilla Trump för att tro på allt han säger. Nu är en politiskt instabil och farlig tid. Nu är också en tid då liberalismen inte längre lockar väljare. 

Hur lyckades Centerpartiets och Liberalernas partiledningar och partistämmor misslyckas så mycket som de gjort? Jag tycker det är mycket intressant. Både C och L vill gärna framställa sig som ideologiskt liberala. Både C och L har tidigare varit betydande politiska krafter i Sveriges riksdag och runt om i landets kommuner. Den tiden är definitivt över. I nedan opinionsmätning refererad till av Omni, utförd av Demoskop, framgår det tydligt hur C och L tillsammans nu endast samlar cirka 6 procent av rösterna. Det är minst sagt en bedrift.  

"Centerpartiet fortsätter att rasa i opinionen. I Demoskops senaste mätning som publiceras i SvD och Aftonbladet samlar partiet 3,3 procent av väljarstödet. Det innebär att partiet tappat över hälften av sina väljare sedan riksdagsvalet 2022 och hamnar under riksdagsspärren."

https://omni.se/t/opinionslaget/cb070156-fa30-4b98-86b1-54f2800ef252

Liberlarna har jag bara följt på avstånd. De är skickliga på att vara "kluvna" och ständigt bjuda på interna konflikter inför öppen ridå. Centerpartiet har jag följt inifrån under ett antal år, jag är inte alls förvånad över kollapsen. Jag gjorde vad jag kunde för att de skulle utveckla partiet klokare. Jag lyckades inte. Team Lööf lyckades göra stor skada på kort tid. Så kan det gå när inte medlemmarna håller i sitt parti tillräckligt ordentligt och när tysthetskulturer får råda. Många politiskt aktiva kan lära mycket av C och Ls misslyckanden. 

Är det kanske dags att fridlysa fyrklöver och blåklint? De tycker nog vissa och vissa inte….



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar