onsdag 6 mars 2024

Alltid uppkopplad

Smarta mobiler måste användas smart

Digitala nätverk och smarta mobiltelefoner är fantastisk teknologi. Många ”sociala plattformar” som utnyttjar teknologin är skit. Mycket bättre kan vi som är demokrater utnyttja modern teknologi i demokratins tjänst. Anna-Karin Wyndhamn skriver i GP läsvärt om demokratin nedan. Öppenhet är viktigt men kompetensnivån hos många högljudda tyckare är mycket låg. Att PK-Sverige tystar många pålästa människor från att våga debattera ärligt är allvarligt för vårt unika samhälles positiva utveckling.

En ny vetenskaplig studie visar att självcensur – rädsla att säga vad man egentligen tycker i politiska frågor – har blivit ett så utbrett fenomen i Sverige att det skadar demokratin.”

Självcensur innebär att man av rädsla för repressalier avstår att framföra sin åsikt. Det ska inte blandas samman med förväntningar på vanligt hyfs och allmän hänsyn i verbalt umgänge. Nej, självcensur handlar om att åsikten kostar för den som ventilerar den. Därför håller man tyst. I ”Talande tystnad”, en ny rapport från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) konstaterar Sten Widmalm, Thomas Persson och André Casselbrant att förekomsten av självcensur i Sverige är så pass hög att den utgör en svaghet i demokratin.”

https://www.gp.se/ledare/gastkolumn/en-frisk-demokrati-behover-ett-oppet-debattklimat.63c94afb-1c58-4168-8c7b-c8cc907d2fdd

Adam Cwejman, GP, skriver läsvärt om hur illa det blivit för många av oss, särskilt våra barn med ständig uppkoppling på nätet och dess oändliga utbud. Och på nätet sabbas det demokratiska debattklimatet i stor utsträckning. Kanske är det dålig sömn som gör att allt för många beter sig som svin på sociala medieplattformar.

"2010-talet var för många tonåringar en olycklig tid. Andelen som sökte hjälp för depression, ångest och självmordstankar ökade i hela Västvärlden. Det handlade inte enbart om självrapporterad depression och ångest, även objektiva markörer – som antalet som blivit diagnosticerade, medicinerade och behandlade – pekade i samma riktning."

"Något hände under 2010-talet och det påverkade både flickor och pojkar, i många olika länder, och alldeles oavsett familjens utbildningsnivå, socioekonomiska status eller religiositet. Länge observerades fenomenet främst i den anglosaxiska världen. Men det har blivit uppenbart att mönstret går igen även i Norden. I Sverige har det skett en 150-procentig ökning mellan 2012 och 2020 av kvinnor i åldern 16-29 som uppger att de lider av svår ångest. Detta enligt statistik från Folkhälsomyndigheten. En liknande ökning skedde även bland gruppen tonåringar. Mellan 2012 och 2020 ökade andelen behandlade flickor med depression i åldrarna 15-19 med 38,5 procent. Pojkar och unga män är inte långt efter även om ökningen inte varit lika omfattande."

"Den pad- och telefonbaserade barndomen är i allt väsentligt radikalt annorlunda än föregående generationers. Detta medför, enligt Haidt, en påverkan som i stor utsträckning följer med upp i äldre åldrar. Den smarta telefonens introduktion under sent 00-tal och de efterföljande sociala medierna har förändrat miljoner ungas liv och då främst till det sämre."

"Men att glo ned i en telefon gör inte människor, per automatik, olyckliga. Stillasittande är inte heller något unikt för 2010-talet. Tv, dator- och konsolspel har varit centrala delar av många svenska barns liv under flera decennier. Det som var nytt under 2010-talet var vad vi använde telefonerna till och hur mycket."

"Till en början konstaterade Haidt att användningen av sociala medier sammanföll med ökad psykisk ohälsa. Men korrelation är inte samma sak som kausalitet. Men nu finns även en rad studier som visar att det finns ett tydligt orsakssamband, det vill säga: Ju mer tid som tillbringas med vissa sociala medier ju sämre mår ett barn eller tonåring."

"Ju fler föräldrar som tar ett aktivt ansvar, ju lättare blir det för kommande generationer av föräldrar. Det svåra just nu är att förändra något som väldigt få föräldrar uppfattar som ett särskilt allvarligt problem. Om ett barn kan hänvisa till att ”alla andra får ju göra det” så är det svårt att gå först. Men om det blir en trend, då förenklas det. Det värsta som kan hända då är att barn får uppleva hur livet känns bortom flödet och det eviga scrollandet. Många generationer före dem kan intyga att det livet inte är så dåligt."

https://www.gp.se/ledare/vi-har-ett-ansvar-att-bryta-vara-barns-slaveri-under-mobilen.9657bba8-e9ae-41a2-b68b-89f24e8f07a2



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar