fredag 1 mars 2024

Världsledande

Global attraktionskraft

Uppsala universitet, mitt universitet, är en fantastisk institution på att attrahera talanger från hela världen. Talanger som sedan förädlas genom att lära sig avancerade kunskaper och metoder för att göra det extremt svåra greppbart. Matematik och skriftspråket sägs enligt många forskare vara de viktigaste metoderna vi människor utvecklat. Och matematiken utvecklades först för att ha koll på skatteindrivningen. Skatter i olika former har alltid drivits in av överheten. Så lär det alltid fungera i samhällen som vill samla kraft för att lösa olika problem eller för att försöka förverkliga olika ambitioner. Hur mycket av våra hårt intjänade pengar som ska beskattas kommer  politiker i alla tider ha olika åsikter om. Frågar du mig måste de vara låga och enbart gå till kärnverksamheterna som till exempel en kommun, en region och statens olika delar ansvarar för. 

En viktigt verksamhet som i stor utsträckning bekostas av skatter är vår högre utbildningar och lärosätenas forskning. Att ha universitet med världsledande forskare och forskarlag är en enorm tillgång för ett samhälle. På många sätt berikar det samhället. Särskilt inom naturvetenskaplig forskning leder framsteg till glädje för hela mänskligheten. Inte minst inom den "gröna" forskningen leder också framsteg till att inte bara människan får det bättre, även övriga delar av vår natur får glädje av framstegen. Det är fantastiskt att följa hur framstående Uppsala universitet är inom till exempel teknikutvecklingen kopplat till solenergins möjligheter. Globalt sett anses solenergin vara den absolut viktigaste icke fossila energikällan om vi bortser från kärnkraften. Att Uppsala universitet inom många naturvetenskapliga och tekniskt orienterade områden tillhör världseliten bidrar till att attrahera extremt eftertraktade forskare från hela världen. Det är mycket bra. 

Det är viktigt att vi blir ännu bättre på att matcha dessa värdefulla framsteg med att kommersialisera produkter som kan göra stor samhällsnytta i hela världen. Det ska vi bli. Och vi ska bli ännu bättre att locka investeringar till våra lokala framtidsprojekt som tveklöst starkt kan bidra till en bättre värld.     

I nedan artikel i UNT skriver de om att Uppsala universitet är bäst i världen på viktig kunskap om hur vi nyttjar solenergi bättre.

"Uppsala universitet är bäst i världen – på solceller. Ingen annan har nämligen lyckats utvinna lika mycket elektrisk effekt från så kallade CIGS-solceller, den senaste nymodigheten inom solcellsteknologi."



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar