lördag 16 mars 2024

Tills döden skiljer oss åt

Lojal till vilket pris och varför

Varför ska man vara lojal mot en förening, ett företag, en kommun eller/och ett land? Vad innebär lojalitet mot en geografi? Varför ska man vara lojal mot till exempel geografin och lagarna som utgör Sverige om man till exempel inte äger några fasta tillgångar i geografin värda att försvara? Skulle du vara beredd att frivilligt bli grovt invalidiserad eller att dö i frontstrider i Estland mot Ryssland? Nedan SR reportage, om kriget i Ukraina och deras demokratiska process om mobilisering av 500.000 till att kriga, är värt att lyssna på. Inte minst att lyssna på den unge ukrainske desertören som inte vill offra sitt liv för extremt korrupta ledare. Ja, Ukrainas elit är världskänd för att vara mycket korrupt. Trots det har de hittills lyckats få många att kämpa mot ryssarna heroiskt. Men håller det i sig om det blir allt mer känt att miljarder inte går till soldaterna, invaliderna och änklingarna utan till toppolitikers och redan rika affärsmäns konton?


Jag är med i ett parti som tycker att vi ska genomföra regelbundna folkomröstningar. Tekniken finns som gör det enkelt och behovet av mycket bättre invånarförankring, när stora politiska beslut fattas, är stort. Att en klar majoritet i Sveriges riksdag helt plötsligt tyckte vi skulle gå med i NATO var ytterligare ett exempel på ett beslut som inte ordentligt förankrats bland berörda invånare. Högt betalda tjänstemän inom MUST, SÄPO, Försvaret och UD borde väl ha koll på läget så att liknande beslut inte fattas i ”panik”. Jag är övertygad om att en majoritet svenskar kopplat till kunskapsunderlag om + och - med ett NATO medlemskap hade röstat JA i en folkomröstning. Men som vanligt var politiken sent ute i sin koll på verklighetsutvecklingen. Vad ska vi ha alla dessa dyra politiker och statliga myndigheter till om de inte har bättre koll, eller saknar politiker som samlat snabbare inser vad som behöver göras. 

Redan när ryssarna gick in i Georgien och Krim borde NATO debatten tagit fart och det svenska folket borde senast 2017 eller 2018 fått säga sitt om NATO inträde eller ej. Nu har den politiska överheten själva fattat detta beslut utan att föregås av en folkbildande JA och NEJ debatt kopplat till en folkomröstning. 

Sakine Madon, UNT, tycks tycka att det är självklart att våra unga ska ställa upp och mönstra och genomföra militärtjänst mot sin vilja. Lätt för henne att säga, hon lär inte få en kallelse att mönstra. Min generation unga män hade inget val, vi hade värnplikt. Det tycker jag var en bra ordning. En del av samhällskontraktet. Det var inte frivilligt. Frivillighet fungerar inte för de flesta när egna lemmar och död är en sannolik del av ekvationen. Om Sverige hade föregått ett medlemskap med en folkomröstning hade ”Svenskarnas förståelse för och vilja att bidra till försvarsalliansen behöver bli bättre.” uppnåtts. 

SVT rapporterar att allt fler ungdomar behöver mönstra mot sin vilja (13/3). Hundratals åtal har under de senaste åren väckts om brott mot lagen om totalförsvarsplikt. Unga som grupp sticker också ut, tillsammans med kvinnor, i Novusmätningen: de hör till de mest negativt inställda till att svenskar deltar i Natoinsatser.”

Som Natomedlem får Sverige självfallet finna sig i ett samarbete med länder som Ungern och Turkiet. Det betyder däremot inte att man måste lägga sig platt inför vilka krav som helst. Den svenska regeringen har, påpekar Wennström, varit beredd att offra vår grundlagsskyddade yttrandefrihet mot ett Natomedlemskap.”

Svenskarnas förståelse för och vilja att bidra till försvarsalliansen behöver bli bättre. Det förpliktigar givetvis att vara en del av en gemenskap. Men vår regering bör också bättre värna Sveriges intressen och värderingar. I synnerhet i relation till Natoklassens värstingar. 

https://unt.se/ledare/artikel/sverige-ska-stalla-upp-inte-lagga-sig-platt/jowkgdgl



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar