torsdag 21 mars 2024

Investera

Bra eller dåliga reformer

Sverige måste ställa om och jobba smartare, prioritera skatteutgifter hårdare, tydligare villkora rättigheter med skyldigheter, kraftigt förbättra svensk infrastruktur och sluta diskriminera våra äldsta. Det är bra att regeringen inte bara öser ut mer pengar på myndigheter, regioner och kommuner. Avveckling, omställning och smartare arbetssätt är inte bara möjligt, det är nödvändigt för svensk konkurrenskraft. Och för att återställa den inhemska tryggheten. 

Det verkar nu som att regeringen inte orkar att hålla emot att använda statskassan mer för konjunkturbalanserande åtgärder. Nu blir huvudfrågan om vi äntligen får en regering som gör mer rätt än fel med våra skattepengar. De flesta har förstått att staten nu måste investera mer i att säkerställa nödvändig basinfrastruktur för vatten- och avfall, energiförsörjning, järnvägstrafik och stärkt militär förmåga. På kloka sätt måste staten stärka möjligheterna att underhålla och bygga ut denna basinfrastruktur. I landets hetaste områden, vad gäller befolkningstillväxt, måste staten också ge särskilda investeringsstöd då det inte är rimligt att dessa kommuner framtungt ska bära så stora finansiella risker när det är landet som helhet som tjänar på det eftersom vi har ett nationellt skatteutjämningssystem. 

Investeringar är tveklöst nödvändiga för att morgondagen ska bli bättre än nu. Det är dock långt ifrån svaret på allt som leder mot en bättre framtid för oss alla. Det är hög tid att förstå att de investeringar samhället gör i människor under minst 50 år kan göra bättre nytta många fler år än idag. Ett nytt system för att motivera fler att fortsätta att arbeta längre är viktigt. 

https://www.di.se/live/svantesson-redo-att-oppna-kranen/

Aldrig tidigare under människans historia har den tekniska utvecklingen gått så fort som nu. Det är ett faktum och det faktumet är både kopplat till modern informationsteknologi och global stenhård konkurrens. Tills en ny världsordning är formerad kommer det att vara en hel del blodiga spänningar på vår jord. Jag är optimist och tror att trots vapenindustrins intresse för blodiga konflikter måste moderna människor i världen till sist dra slutsatsen att maktkamper får avgöras på andra sätt. Genom forsknings- och affärskamper samt idrottskamper. Det räcker. Vi är långt ifrån den globala konsensusen idag men jag tror den kommer inom de kommande 200 åren.  Istället för enorma satsningar på vapen och personalresurser låsta till militära uppgifter behöver vi stora delar av den kompetensen inom skolan, forskningen, sjukvården, äldreomsorgen och annat näringsliv än vapenindustrin. Inte minst till besöksnäringen. Ja, ja... Nu är inte en sådan tid. Men nu är definitivt en tid för att också reformera svensk syn på våra äldsta invånare. 

Nu när det talas mycket om att vi ska få byta könsbeteckning lättare är det hög tid att börja bryta diskrimineringen i landet Sverige av allt fler +50 åringar. Diskriminering är alltid dåligt och att diskriminera människor bara för att de har glädjen att åldras är riktigt korkat. Både socialt och ekonomiskt korkat. Om regeringen vill göra något riktigt bra genomför de en reform som gör det attraktivt både för arbetstagare och arbetsgivare att inte säga "tack och hej" vid en given pensionsålder. Nedan debattartikel är mycket läsvärd och beskriver väl hur illa det faktiskt är i landet Sverige vad gäller åldersdiskrimineringen. 

"All forskning visar att det skett enorma förändringar inom området ålder. 70 är på riktigt det nya 50. Professor Ingmar Skoogs uppmärksammade H70-studier slår fast att en 70-åring av i dag har hälsa och intellektuell kapacitet jämförbar med en 50-åring på 70-talet."

"Sex av tio menar att man är mest attraktiv på arbetsmarknaden mellan 30-40 år. Tre av tio svarar 40-50. Är du mellan 50-60 menar endast tre procent av männen och två procent av kvinnorna att du är på topp i arbetsgivarens ögon. Är du över 60 är siffran en procent för männen och noll procent för kvinnorna. Det är uppenbart att svenska folkets uppfattning är att det går en tydlig gräns vid 50 år. När du passerat denna är ditt upplevda värde på arbetsmarknaden kraftigt begränsat." 

https://www.di.se/debatt/arbetsgivarna-ratar-50-plussare/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar