onsdag 27 mars 2024

Brottslighetens avgrund

Undantag

Det är högt terrorhot mot oss svenskar. Det är dagligen grovt våld som utförs kopplat till grov organiserad brottslighet i landet Sverige. Vi har ständiga attacker mot våra informationssystem från Ryssland och andra icke demokratiska platser. Vi har ett blodigt krig i vår närhet där ett lands aggressiva ledning våldför sig på en försvarande befolkning och förstör deras infrastruktur. Det är onekligen på många sätt en mörk tid. För mig obegripligt att det är så när det år 2024 borde kunna råda större samförstånd i världen om hur vi skapar bra samhällen för alla människor på vår jord. Förutsättningarna för det finns men tyvärr finns alltid maktgalna, extrema girigbukar och orimliga orättvisor som gör vår värld otrygg.  

I Central- och Sydamerika finns flera länder som hittills förlorat kriget mot grov organiserad brottslighet. Grovt kriminella organisationer som föds med särskilt stora intäkter kopplade till narkotika och människohandel i olika former. Narkotika och människohandel som förstör miljontal människors liv och som gör hela världen otryggare på väldigt många sätt. Vill Sverige och andra EU länder hamna i samma läge som dessa urspårade amerikanska länder? Självklart inte. För att säkerställa att det inte händer måste EUs underrättelsetjänster tillsammans med Storbritannien och USA jobba ännu bättre tillsammans. Det gäller även våra polisverksamheter i den fria världen. Vi kan mycket bättre än nu. Vi måste kunna mycket bättre än nu. För varje dag som går äter sig de kriminella in i våra samhällen allt mer och inte minst deras enorma förmögenheter gör allt fler människor korrupta. Centralt i denna brottsbekämpning är jakten på pengarna.

Håkan Boström, GP, skriver mycket läsvärt nedan om att det är brottsligheten som oroar oss svenskar mest. En stor risk med denna kriminella utveckling är att allt fler invånare väljer att i nationella val och Europapartlamentsvalet rösta på partier som väldigt tydligt företräder "hårdare tag". Jag tycker också att "hårda tag" är viktiga mot grovt kriminella men det måste också balanseras med en rimlig fördelningspolitik som inte ger "räkmacka" till dessa kriminella organisationers rekryteringsarbete. Ett av huvudskälen till varför laglöshet råder i flera Central- och Sydamerikanska samhällen är att de har en utbredd fattigdom där hopplösheten är omfattande bland befolkningen. Det Boström skriver nedan ska tas på stort allvar. Även Sverige kan drabbas av en mycket negativ brain-drain om vi inte tar behovet av återskapad trygghet på större allvar. Särskilt tragiskt är det att så många av våra unga ser så deppigt på tillvaron.

"Sverige är på väg åt fel håll. Det menar 75 procent av alla tillfrågade som SOM-institutet intervjuat i sin årliga stora attitydundersökning som presenterades i Göteborg på torsdagen. Siffran är den högsta som uppmätts. För bara tolv år sedan låg den på 39 procent, sedan dess har siffran alltså nästan fördubblats. Pessimismen är jämnt fördelad mellan könen och om något högre hos högutbildade och höginkomsttagare. Det går knappast att avfärda den som uttryck för okunskap. Snarare verkar det vara så att den som ”hänger med” i nyheterna och sätter sig in i samhällsutvecklingen löper större risk att tappa hoppet om vårt nordliga hemland."

"Det som oroar överlägset mest är i stället den organiserade brottsligheten. På andra plats kommer hotet från Ryssland och på tredje plats ökad narkotikaanvändning. Klimathotet intar först fjärdeplatsen. Att den organiserade brottsligheten toppar listan är kanske inte så konstigt givet att vi gått igenom ett av de mest våldsamma åren i svensk modern historia. Antalet bombdåd slog rekord 2023 och dödskjutningarna låg på en mycket hög nivå, gärningsmännen blev yngre och mer hänsynslösa."

"Unga svenskar är dock knappast några glada optimister de heller. Andelen som tycker att Sverige är på väg åt fel håll har ökat som mest i den gruppen. Nu kan det förstås betyda olika saker för olika individer. Den politiska polariseringen mellan könen är exempelvis som starkast bland de yngsta. Där vissa - främst unga killar - ser hopp i regeringsskiftet ser andra en anledning till oro."

"Opinionsstödet för andra moderata käpphästar som ytterligare privatiseringar och vinster i välfärden är exempelvis obefintligt. Mandatet är att få ordning på Sverige."

https://www.gp.se/ledare/brottsligheten-oroar-svenskarna-allra-mest-.29b1b2ab-ea55-438b-b8c2-efb17389e672




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar