fredag 22 mars 2024

Pinsamt dåligt

Attraktiv studiestad

Vad händer här? Uppsala universitet och Statens Landsbygdsuniversitet är inte bara topp universitet i Sverige, utan i världen. Det är bland annat därför våra universitet också är rika på toppstudenter från många andra länder. Toppstudenter som vi har chansen att bygga livslånga starka band till och som livslångt till exempel kan stärka forsknings och affärsbanden mellan Sverige och Indien, USA, Japan, Sydkorea, Kina och så vidare. 

Jag älskar den internationella atmosfär som kännetecknar centrala Uppsala full av ambitiösa studenter från jordens alla hörn. Att en av världens främsta institutioner för freds- och konfliktsforskning finns i Uppsala gör inte stoltheten över Uppsala sämre. Och att Rotary etablerat Uppsala som ett ”Rotary peace center” är inte fy skam. Uppsala är en fantastisk studentstad med världsledande utbildning kombinerad med en världsledande form av nätverksskapande nations- och kårliv. Det är fakta. Och frågar du mig skulle jag lägga ner många av på tok för många högskolor och satsa mer på de bästa universiteten. 

Nedan ranking är lika missvisande som Svenskt Näringslivs kommunranking. Duplantis och jag ska inte vara med i samma stavhoppstävling. Det är fel och löjligt. Det är också därför idrotten fattat att man har olika serier för olika duktiga. Både Svenskt Näringsliv och Studentum borde tillämpa olika ”serier” i sin ranking. Då blir rankingen mycket effektivare i sin ambition att driva på förbättringar. 

Drömmer du om att plugga i Borlänge eller Skövde? De är långt bättre studentstäder än Uppsala, om man får tro Studentums nya rankning av landets studentstäder.”

https://unt.se/nyheter/uppsala/artikel/ny-undersokning-uppsala-bland-sveriges-samsta-studentstader/lw486e1r

Oavsett var man går på högskola eller universitet måste man ha tillräckliga grundkunskaper med sig för att klara utbildningen. Att många gymnasieskolor sätter glädjebetyg är inte bara orättvist och ett problem för Handelshögskolan i Stockholm. Det är ett problem för alla högre lärosäten och en effekt av en dåligt genomförd liberalisering av skolan. Mycket blev fel när grund- och gymnasieskolan släpptes fri som en marknadsplats. Med det sagt är det inte självklart att en skola med många bra betyg ger glädjebetyg. Det kan vara så att just de skolor har elever med goda studieförutsättningar och kunskapsengagerade föräldrar. 

Ingen människa har en viss tro, religiös inriktning, när den föds. Varje människa föds dock in i ett sammanhang som i många delar av världen är starkt religiöst kopplat. Så var det även förr i Sverige tills vi tack och lov blev ett sekulärt samhälle. Ett samhälle där staten skildes ifrån en viss religiös tro och öppnade upp för ett samhälle helt styrt av jämlika av människor skapade samlevnadslagar. Tack för att jag fick födas in i ett sådant samhälle. 

Att liberaliseringen av skolan och till exempel vårdboenden i olika former skötts dåligt har de flesta idag förstått. Det har både kostat massiva mängder skattepengar för skitleveranser och inte sällan gjort vissa partister på kort tid väldigt förmögna. Så vill inte jag att mina skattepengar ska användas. Och jag är till 100 procent emot varje form av religiös koppling till skolor. Nedan artikel av Sakine Madon, UNT, är läsvärd. Jag håller med henne om att i detta fall har sossarna tveklöst varit bättre än de ideologiskt drivna tidigare Allianspartierna på att stå på invånarnas, elevernas och skattebetalarnas sida. Därför samarbetar vi bland annat sakligt med S för att få ordning på skolan. Gör om! Gör rätt!

Det finns ett tydligt mönster som återkommer, även för ytterligare förskolor som kommunen beslutat stänga: låg bemanning, outbildad personal, oklarheter i vad de extra strukturbidragen går till, att det struntas i läroplan och regelverk. Barn som behöver extra stöd och hjälp, inte minst med det svenska språket, ges inte det stöd de ska få. Uppsala är långt ifrån den enda kommunen som drabbats av oseriösa "skolledare". Som skolminister har Lotta Edholm (L) medgett att borgerliga politiker har varit ”naiva” inför friskolesystemet, och konstaterat att det finns "religiöst och ideologiskt färgade skolor där själva affärsidén är att isolera barnen från det omgivande samhället".”

Eva Christiernin (S), ordförande i utbildningsnämnden, uttrycker sig ännu något tydligare i sin kritik mot segregerande friskolor. Hennes parti har ju länge haft rätt i kritiken mot såväl religiösa skolor som skolor där vinstjakten har gått ut över utbildningen. Fallen från Uppsala visar dessutom att strävan efter pengar inte behöver utesluta en ideologisk vilja att segregera barn.”

”Det är bättre sent än aldrig att myndigheter och politiker drar i bromsen. De som betalar det högsta priset för dessa bluffskolor är de drabbade barnen.”

https://unt.se/ledare/ledarkronika/artikel/battre-sent-an-aldrig-att-bluffskolorna-stangs/jp45qvqj

Uppsala ska vara världsbäst på bra lärande miljöer genom hela livet. Jämlikast världsbäst från förskolan tills döden skiljer oss åt. Det livslånga lärandets tid är här och den tiden är fantastisk för den som inte söker trygghet i att leva i en ”bubbla”.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar