onsdag 30 november 2022

Slut på billiga pengar

Lågkonjunkturen är här

I normala konjunkturcykler sänker Riksbanker räntan när dåliga tider börjar. Inte nu…Återigen på kort tid ska icke tidigare grepp prövas för att försöka ”tygla” samhällsekonomin. Försöken som Riksbanken använt sig av imponerar inte. Och i den verkliga verkligheten är det framförallt vad som händer i USA och Kina som påverkar resten av världens människor. Till och med fina riksbankschefer i andra länder är på många sätt marionett dockor till särskilt FED-chefen. Nu går vi enligt Nordeas chefsekonom mot en rörlig ränta på minst 5 procent. Dags att snart sälja bilen…

https://unt.se/ekonomi/artikel/nordea-spar-rorliga-borantor-pa-over-5-procent/rx3eygyr

Eftersom kapital inte längre är gratis kraschar nu allt fler företag som inte byggts utifrån tillräcklig förmåga att skapa vinst. Och de av oss som satsat på framtidsbranscher, och bolag, som inte tjänar pengar späs kraftigt ut i vårt ägande om vi inte väljer, eller får vara med, att delta i nyemissioner av aktier. 

”Hittills i år har 137 492 personer från 853 techbolag fått lämna sina jobb, enligt data från hemsidan Layoffs.fyi.”

https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/137-000-techanstallda-har-fatt-sparken-varsta-krisen-sedan-millenniekraschen

High-tech branscherna har varit särskilt i skottlinjen när världens börser gungar. Ofattbara låtsaspengar borta på bara ett år. ”Tech-industrin” har tappat 74 biljoner kronor på ett år. 7 400 000 000 000 är väldigt mycket pengar. Det borde inte vara möjligt utan att världsekonomin på allvar skulle ”bita i gräset”. 

Not one of the 15 most valuable U.S. tech companies has generated positive returns in 2021. Microsoft has shed roughly $700 billion in market cap. Meta’s market cap has contracted by over 70% from its highs, wiping out over $600 billion in value this year.”

https://www.cnbc.com/2022/11/25/techs-reality-check-how-the-industry-lost-7point4-trillion-in-one-year.html

I Sverige står vi också inför en mycket tuff lönerörelse i en mycket ekonomiskt jobbig tid. Och i en tid där SD, M och KD förväntas styra Sverige. Det blir av många skäl en mycket plågsam lönerörelse att följa. Sätt på dig bältet och håll i hatten!

https://www.expressen.se/ekonomi/reallonen-backade-69-procent/




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar