torsdag 10 november 2022

Fokus, fokus och fokus

Lös uppgifterna

Kopplat till Sveriges nya regeringen blir ett av de mest intressanta att följa om M tillsammans med SD nu får ordning på Polisen. Vad tror du? Jag hoppas det. Tyvärr är risken stor att det inte blir så. År efter år har hela det offentliga Sverige överbyråkratiserats. Ofta med goda intentioner men med konsekvenser som utöver en snabb befolkningsökning slår hårt mot kvalitén i kärnuppdragen runt om i det offentliga Sverige. Journalisten P-M Nilsson har lämnat Di som ledarskribent och är nu statssekreterare hos Ulf Kristersson. Vi får se hur det går. Ulf kanske skulle engagera någon vän med hårda nypor istället? Peter Egardt kanske?

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/polisen-anklagas-for-att-frisera-siffror-kritiker-kraver-rikspolischefens-avgang

Att ”få ordning på”, genom bra ledarskap, krävs för att vi ska få mer kvalité för våra skattepengar. Mer pengar till en verksamhet kan alltid spenderas, men leder det till kvalitetsförbättringar och nytänkande? Nej. En sak är helt säker, människor som vågar tycka tydligt får också motstånd från oliktänkande. Leif Östling vågar kräva att våra skattepengar ska ge bättre avkastning genom kvalité för redan höga skattepengar. Hur kan man tycka att det är fel? Bara för att han varit en framgångsrik VD, för ett globalt imponerande företag, och tjänat väldigt mycket pengar? Ja, det är nog problemet för många meningsmotståndare, trots att de som bygger och driver framgångsrika företag skapar förutsättningarna för ett starkt välfärdssamhälle. 

Så är den nya regeringens första budget presenterad. Regeringen själv vill tala om en ”historisk offensiv” inom rättsväsendet. Oppositionen vill ha fokus på utlovade men uteblivna satsningar på lägre bensinpriser, lägre skatter, förmånligare ISK-sparande, med mera. Men den här gången är det mer befogat att höja ett varningens finger för vad regeringen gör, än att kritisera den för vad den inte gör. Att inte genomföra allt på en gång verkar klokt när vi är på väg mot en så kallad perfekt storm med hög inflation, höga räntor, lågkonjunktur, ökad arbetslöshet, och arbetskraftsbrist på nyckelpositioner. Allting på en och samma gång.”

Däremot strör regeringen ut nya medel till en rad myndigheter och verksamheter till synes utan plan eller sammanhållen strategi. Ibland får man intrycket av att regeringen frågat myndighetscheferna hur mycket mer pengar de behöver och sedan rättat sig efter det. För oss i Kommissionen för skattenytta spelar det ingen roll om regeringen är blå eller röd, det som spelar någon roll är hur den förhåller sig till våra skattemedel.”

För oss i Kommissionen för skattenytta spelar det ingen roll om regeringen är blå eller röd, det som spelar någon roll är hur den förhåller sig till våra skattemedel. Är det blått vid makten så granskar vi de blå. Och här måste vi fråga oss – ursäkta uttrycket – vad fan får vi för budgetmiljarderna?”

Och då undrar vi vad ökade satsningar på 1,6 miljarder kronor på tre år till skolan egentligen betyder. Det ska inrymma satsningar på speciallärare, lovskola, språkutveckling, spetsutbildningar, lärarvidareutbildningar, sociala team och jourskolor.”

Vi har gått från 11 000 verksamma läkare 1970 till 44 000 läkare i dag.  Antalet sjuksköterskor hare under samma tid stigit från 36 000 till 126 000. Detta samtidigt som vårdköerna bara ökat. Är det nödvändigtvis mer resurser som behövs, eller går skattepengarna att använda på ett smartare sätt?”

Att satsningarna delvis betalas av neddragningar på annat håll, såsom biståndet, räcker inte om tillskotten sker i verksamheter där medlen inte används effektivt. Vi behöver inte främst nya satsningar utan ett nytt sätt att satsa. En satsning på kvalitet och effektivitet i hanteringen av skattemedlen.”

https://www.expressen.se/debatt/vad-fan-far-vi-for--budgetmiljarderna/

Att Östling varit en mycket framgångsrik VD, i en globalt konkurrensutsatt bransch, lärde honom att ha fokus på kundnytta och ägarnytta. Precis så ser jag på politikens uppdrag. Fokus på invånarnytta genom kvalité i huvuduppdragen. Det många inte tycks fatta är att en skillnad mellan SCANIAs verklighet är att de har en grupp kunder att fokusera på och en annan grupp ägare att också tillfredställa. I den politiskt styrda världen är nyttjare av offentliga tjänster också verksamheternas ägare. Ingen kan kallas klok som inte vill att vi ska få mer, och bättre, kvalité för alla skattepengar vi redan betalar. Det går! Det handlar om insikt, vilja och förmåga.

https://www.expressen.se/debatt/vad-fan-far-vi-for--budgetmiljarderna/

Du som har läst min bok ”En stund på jorden”, vet att Alice Teodorescu och jag många gånger tänker lika. Nedan artikel från Focus är inget undantag. Gör om! Gör rätt!

Ändå är det som om allvaret inte riktigt sjunker in, varken kring säkerhetsriskerna som sådana, eller kring den undermåliga beredskapen att hantera dem. Märkligt kan tyckas, när varje kris som drabbat Sverige de senaste åren – oavsett om den handlat om stor och plötslig migration, den globala coronapandemin, eller nu ett fullskaligt invasionskrig i vårt närområde – varit en smärtsam påminnelse om de inbyggda sårbarheterna i dagens slimmade system. Ett system konstruerat på förhoppningar om att mänsklighetens värsta tid ligger bakom oss.”

Svenska politiker har i decennier undvikit att tala om prioriteringar, kostnader och intressekonflikter, i hopp om att hålla den stora massan nöjd.”

https://www.fokus.se/kronika/nar-kriget-kommer-mattar-inte-framtidsoptimism/?fbclid=IwAR2AR0XcM20e2zCMtO6Eiz2T3ne_tV8bs4oJR0squ_2WjPg7XdD-zltbIDM




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar