fredag 11 november 2022

Miljö- och klimatansvar

Step up! 

För kommande generationer människors bästa måste vi ta miljöförbättringsfrågorna på stort allvar. Och inse konsekvenserna av att människan påverkar ett högre tempo i klimatförändringarna. Allt annat är generationsorättvist. 

En brist i Tidöavtalet är att de som skrivit det inte vill erkänna att EU styr över Sverige i väldigt stor utsträckning. Ylva Nilsson, Expressen, skriver läsvärt om hur Sverige oavsett Tidöavtalet måste jobba med att minska den negativa klimatpåverkan.

Energiavsnittet i Tidöavtalet lyckas sedan missa nästa blöta filt/värmande täcke: EUs klimatlag som vilar tungt över alla ekonomiska aktiviteter. Först en viktig skillnad mellan EU och Sverige: Sverige har klimatmål, EU har BINDANDE klimatmål. Alltså, ingen märker om Sverige struntar i de svenska målen men den som struntar i EU:s får räkna med miljardböter och att bli internationellt beryktad.”

https://www.expressen.se/ledare/ylva-nilsson/eu-lar-doma-ut-tidoavtalet/

Det är fakta att miljön och klimatet varierat kraftigt de senaste miljarderna år. Det är fakta att stora delar av jordens liv slagits ut minst fem gånger de senaste 15 miljarder åren. Samtidigt är det fakta att vi människor, snart 8 miljarder stycken, kraftigt påverkar klimatförändringarna vilket skyndar på till exempel havsnivåhöjningar. Och varmare väder i redan varma delar av vår jord gör matförsörjningen allt svårare. Översvämningar och matbrist leder till att hundratals människor folkvandrar. Stora folkvandringar leder ofta till starka konflikter mellan oss människor. Radikal miljöpolitik är dock oklok. Den skapar mer motstånd än stöd för viktiga förändringar. Det är bättre att adressera grundläggande beteendevetenskapliga metoder för att skynda på nödvändiga förbättringar. Adam Swejman, GP, skriver läsvärt om hur radikala miljöaktivister gör mer skada än nytta i det viktiga miljö och klimatarbetet. En sak är helt säker, vänstern bär inte på lösningarna, det gör forskare och ambitiösa företagare.

Vilket samhällssystem är det som orsakat klimatförändringarna? Frågar man klimataktivisten Greta Thunberg, och många andra, så är det kapitalismen. Nyligen förklarade hon i ett panelsamtal i London att FN:s klimatkonferens (COP) bara är ett lurendrejeri som möjliggör"lögner och fusk."”

Den enda tillräckliga lösningen på klimatproblemen skulle vara ett "omkullkastande"av hela "det kapitalistiska systemet". Detta system, menar Thunberg, präglas av ”kolonialism, imperialism, förtryck, folkmord” och av ”rasistisk och förtryckande utsugning”.”

Tittar man på de storskaliga försöken att pröva annorlunda system som förkastar marknadsekonomi, kapitalism och representativ demokrati har de varit sämre än västdemokratier på att hantera utsläpp och värna miljön.1900-talets kommunistiska folkrepubliker är kanske det mest pedagogiska exemplet.”

Det mest synliga beviset på kommunismens miljöskuld kan vi än idag beskåda. Aralsjön, en gång världens fjärde största sjö, försvann nästan helt under 1980-talet. Orsaken var två stora projekt, Stalins ”Stora plan för att transformera naturen” och sedermera Chrusjtjovs Jungfrumarkskampanj. Vattenleder skulle ledas om och den stora stäppen blomstra med majs- och bomullsodlingar. Men dessa storskaliga kampanjer slutade i katastrof, tömde Aralsjön och ödelade naturen omkring den.”

Det går att lösa upp kopplingen mellan tillväxt och utsläpp, till viss del. Men än har det bara skett i de länder som faktiskt är demokratiska marknadsekonomier.”

Trots den ideologiska radikalisering som delar av klimatrörelsen uttrycker, och som nyligen hördes även från Thunberg, så har de inte formulerat något trovärdigt alternativ till vårt nuvarande samhälle. De låter angelägna och engagerade när de förordar en ny världsordning och att kapitalismen måste störtas. Men när detaljerna ska utformas håller de hellre tyst. Och det gör de nog klokast i. För den västerländska marknadsdemokratin är det enda system som har kunnat skapa ett ojämförbart välstånd samtidigt som det faktiskt förmår lösa allvarliga samhällsproblem som fattigdom eller miljöproblem.”

https://www.gp.se/ledare/greta-thunbergs-radikalisering-leder-ingenvart-1.85058363

Igår deltog jag på ett Klimatprotokollsmöte. Sedan 2010 har Uppsala kommun metodiskt arbetat för att växla upp ett ambitiöst arbete för att minska människans negativa miljöpåverkan på miljön. Det är en bra och viktig samarbetsform. Tyvärr förstår inte SD att det finns många värden i att jobba ambitiöst med omställningsarbetet. Expressens ledare nedan är läsvärd. SD är ett sänke när svenskt näringsliv ska bli framtidssäkrade. Lyssna på Svante Axelsson, Sveriges näringsliv är klokt och kombinerar ansvarskänsla för miljön med framtidssäkring av sina affärer.

Men inte ens miljöministerns imponerande svada lyckas dölja att den här regeringen helt saknar svar på hur man ska sänka utsläppen här och nu, vilket också är helt nödvändigt. ”Nu får vi ordning på klimatet”, lovade M-ledaren Ulf Kristersson före valet. I praktiken är regeringen på väg att tappa kontrollen över utsläppen.”

https://www.expressen.se/ledare/fossilhogern-har-tomt-i-tanken/

Det finns många som inte anser att människan bedriver rovdrift på våra naturtillgångar. Obegripligt i min värld. Förhoppningsvis kan dessa människor ändå hålla med om att utan rimligt frisk luft att andas och mat på bordet överlever vi inte. Och att egoistiskt tänka att klimatförändringarna de kommande 200 åren mest kommer att drabba de södra delarna av jordens människor, och övrig natur, är för mig ett oacceptabelt tankemönster. Sverige behöver fler erfarna och väl meriterade politiska företrädare på ledande poster.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/flera-sd-ledamoter-tror-inte-pa-pagaende-klimatkris 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar