torsdag 24 november 2022

Dåliga förlorare

Att leverera på vallöften

Det är intressant och lärorikt att följa efterdyningarna av det vägval som Utvecklingspartiet demokraterna, UP, gjorde kopplat till hur Uppsala ska styras under den kommande mandatperioden. Bitterheten är stor hos de partier som efter valet har sig själva att skylla i förhandlingarna med UP. Alla partier strävar efter maximala möjligheter att försöka förverkliga sin politik och sina vallöften till invånarna. Det gäller självklart även UP. Alliansens erbjudande var inte bara väldigt oklart kopplat till stadsbyggnadsfrågor, av stor betydelse i Uppsala, utan de erbjöd också väldigt få och obetydliga uppdrag för UP. Uppdrag som är viktiga för att ha kraften att bidra till att Uppsala utvecklas så mycket som möjligt åt det håll UPs politiska program önskar. Dessutom var Alliansens demokratiska underlag svagt och hade varit beroende av två stödpartier. Ett stödparti, SD, som det inte kunde teckna ett formellt samarbetsavtal med. Ett sådant styre hade under hela mandatperioden varit väldigt rörigt och bräckligt i kommunfullmäktige, i kommunstyrelsen och i alla kommunens nämnder. Det är inte svårt att förstå men det vill givetvis inte de som förlorade möjligheten till att styra erkänna. 

Det är tveklöst så att den överenskommelse som UP gjort med Socialdemokraterna, i en mycket svår ekonomisk tid, skapar störst förutsättningar för att UP ska kunna påverka väldigt mycket för att gjorda vallöften kan nå långt. Politikens hantverk ska handla om att försöka förverkliga vallöften. Framtiden får utvisa i vilken utsträckning UP lyckas. Det är min övertygelse att jämfört med alternativen att enbart ha fyra UPare i kommunfullmäktige, eller väldigt liten kraft i ett minoritetssamarbete med Alliansen, har vi nu mycket större möjligheter att påverka Uppsalas utveckling. Som sagt, vi får se hur det går.   

I förhandlingarna tackade UP nej till ett erbjudande att få en kommunalrådspost. Skälen till det var flera. Framförallt att vi värdesatte mycket mer att många fler UPare ska få viktiga förtroendeuppdrag inom nämnder och bolag. Det gör att UP mycket bättre runt om i kommunens verksamheter kan jobba för att vallöften uppnås. Det gör också att ett helt nytt parti får mycket bättre förutsättningar för att stärkas som parti. Att jag som partiets gruppledare också mycket aktivt ska leda koncernens moderbolags ansvar samt ett nystartat näringslivsråd innebär utöver en komplex gruppledarroll väldigt mycket viktigt arbete för Uppsalabornas bästa. Att summan av arvoden för alla de insatser som krävs för att väl genomföra dessa viktiga uppdrag matchar ett kommunalrådsarvode är fullt rimligt. Självklart ondgör sig många över att jag får dessa arvoden samtidigt som det inte ifrågasätts att förtroendevalda, med kommunalrådsuppdrag utan ledande uppdrag, får bättre ersättningsnivåer än jag. Dessutom med väldigt mycket mindre relevant erfarenhet och meriter i sitt bagage. UPs representanter, inklusive jag, har ett huvuduppdrag och det är att maximera kommunens invånarvärde. År 2025 kan vi utvärdera hur väl UPs alla förtroendevalda skött sina uppdrag för att förverkliga vallöften och för att säkerställa mer invånarnytta med kommunens alla verksamheter. Det är intressant att följa hur gläffsandet är runt ickefrågor istället för att fokusera på våra verkliga och stora samhällsproblem. Vi har moderna förslag på hur vi löser dem bättre än hittills. Jag debatterar gärna om just det med samtliga övriga partier. 

I UNT skriver de om de olika förslagen till arvoden som föreslås till mina viktiga och ansvarsfulla uppdrag. En sak är helt säker och det är att det är mycket svåra och tidskrävande uppdrag att vara gruppledare i relation till ett minoritetsstyre. Det är krävande att vara arbetande ordförande för kommunens moderbolag till alla dotterbolag. Oh det kommer att kosta mycket tid i ordförandeuppdraget för ett nybildat Näringslivsråd som har ambitionen att starkt bidra till ett mycket bättre företagsklimat i Uppsala. 

Var det ett krav från din sida att arvodet skulle landa på 100 procent?

– Nej, det finns inget sånt krav. Det är mer rimligt att man tittar på vad rollerna handlar om i tid och ansvar, säger han.

https://unt.se/bli-prenumerant/artikel/lw3pq9yj/unt-bf_3m3kr_e



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar