Rimligt balanstänkande
Ying/Yang eller Jing/Jang eller balans, vad föredrar du? Helt klart är att strävan efter balans är central i ett framgångsrikt samhällsbygge. Politiska ledningar som förstår det bidrar till framgångsrika samhällsbyggen. De som inte gör det brukar vara enögda och enbart kämpa för marknadsekonomins möjligheter för enskilda att bygga enorma förmögenheter men är ovilliga att parallellt ha en rimligt rättvis fördelningspolitik. Eller oklok socialism med planekonomi. Den nyligen prisade , Andreas Cervenka, för boken ”Girig-Sverige”, bjuder på tydliga exempel när dansen runt ”guldkalven” blir för ”svettig”. Alla som varit rika vet att det ger en härlig känsla av frihet. Förmögenheter bjuder också på möjligheter till makt och inflytande. Men förmögenheter innebär på inget sätt i sig en balans i din sinnesro. Och ett allt för ojämlikt samhälle skapar farliga spänningar mellan dem som frotterar i lyx och dem som känner sig bundna av att ha fötts i ”fel familj”. Smart fördelningspolitik är bra för alla, även om de girigaste sällan inser det.
https://www.nok.se/titlar/allmanlitteratur-sakprosa/girig-sverige/
https://www.dn.se/kultur/andreas-cervenka-svenskarna-har-hamnat-i-trans-kring-att-tjana-pengar/
Att företräda en ansvarsfull migrationspolitik och att medborgare ska ha många fler rättigheter än icke medborgare är inte rasistiskt. Det är att värna social och ekonomisk hållbarhet. Adam Cwejman skriver läsvärt om hur irriterande dumt Tidöavtalet, i delar, anklagas för att vara rasistiskt. Om man störs av att Polisen, i sin jakt på människor som befinner sig olagligt i Sverige, koncentrerar sig på att slumpmässigt välja ut människor utan nordeuropeiskt utseende är det inte uttryck för rasism. Det är uttryck för resursoptimering. Om man nu har problem med att försvara det urvalet av sina stickprov får de väl göra slumpmässiga kontroller även av människor med "nordiskt utseende". Bra att Cwejman nedan bjuder på en liten undervisning om vad Schengenavtalet bland annat innebär. Och en ansvarslös migrationspolitik och värdelös integrationspolitik är både socialt- och ekonomiskt ohållbar.
"Om man tar del av kritiken mot Tidöavtalet, och i synnerhet de delar som avser den inre utlänningskontrollen, kan man lätt få intrycket av att Sverige är på väg in i en ondskefull tid. Kristerssons styre kommer att ”påminna om de mörkaste kapitlen i Sveriges historia; det rasbiologiska tänkandets 1920-tal” skriver journalisten Gellert Tamas i Aftonbladet. I Dagens Nyheter skriver ledarsidan om hur Tidöavtalets förslag på en skärpt inre utlänningstroll utgör en sorts kontroll av ”underklassen” som ”vi sedan tidigare vet” kommer att ”drabba också åtskilliga svenska medborgare med mörkare hud och hår”. Det går inte att blunda för ”vilka övergrepp på den personliga friheten som den nya regeringskonstellationen öppnar upp för” varnar Tamas."
"Det låter ju horribelt. Men varningarna för rasbiologi och förtryck av underklassen döljer det enkla faktum att Sverige under lång tid haft inre utlänningskontroller. Sverige måste utföra dessa, då gränskontroller inte kan utföras vid landets yttre gräns. Bara för att vi 2013 fick den så kallade ”Reva-debatten” i pressen avskaffades inte de inre utlänningskontrollerna. De flyttades bara, från Stockholms tunnelbana till platser som var mindre iögonfallande, som bilvägar. Antalet kontroller minskade visserligen, men de upphörde aldrig."
"Uppskattningsvis befinner sig omkring 50 000 personer i Sverige illegalt. Men mörkertalet är stort. Vissa jobbar för slavlöner, en del är hemlösa. Det handlar dels om personer som fått avslag på asylansökningar men även sådana som inte ens sökt asyl. Det går inte att förvänta sig att folk i allmänhet förstår detaljerna av Schengenavtalet och vad det innebär för den svenska polisens arbete. Men om man hävdar att en skärpning av kontroller som vi redan måste utföra enligt EU innebär en sorts återgång till rasbiologi och förtryck av underklassen bör man kanske ha mer på fötterna. Det är som att Sveriges medlemskap i tull- och passunionen Schengen är något lite mystiskt fenomen utan faktiska konsekvenser för svensk politik. Men valet Sverige fattade var binärt: Vi valde bort den yttre gränsen och fick en inre gräns."
"Människosmugglare och de som av olika anledningar vill hålla sig undan myndigheterna tjänar också på den fria rörligheten. Enligt siffror från Europarådet har människohandeln ökat i Europa. Avtalet ställer därför skärpta krav på inre utlänningskontroller. Det var även detta som den första Reinfeldtregeringen gav polisen i uppdrag att göra: öka antalet kontroller av personer som misstänks befinna sig illegalt i landet. Det resulterade dock i högröstade protester om rasprofilering, varför polisen drog ned på kontrollerna."
"Det som Tidöavtalet nu föreslår är att kontrollerna faktiskt utförs på ett sådant sätt att personer som inte har fått asyl eller uppehållstillstånd avvisas. Kan man inte upprätthålla den yttre gränsen måste kontrollerna utföras på ett annat vis, vilket hela tiden var syftet med Schengenavtalet. Är man inte nöjd med att Polisen utför detta arbete så står det var och en fritt att föreslå ett helt annat system. Det är bara att opinionsbilda för att Sverige antingen lämnar Schengensamarbetet – och därmed ersätter den inre utlänningskontrollen med en yttre – eller att vi helt enkelt struntar i att ha någon som helst kontroll av vilka som rör sig in i landet, inkluderat människor som sysslar med trafficking och smuggling."
https://www.gp.se/ledare/tid%C3%B6avtalets-rasism-%C3%A4r-ett-hj%C3%A4rnsp%C3%B6ke-1.84529841
Om vi tar fastighets-magnaten Roger Akelius på orden står vi återigen inför en ännu tydligare fastighetskrasch än nu. Trots att Riksbanken eldat upp skattebetalarnas pengar genom att köpa privata fastighetsobligationer ser det allt mer ut som att skattebetalarna kan få betala två gånger för vansinniga fastighetsspekulationer. Spekulationer som byggde på drömmar om evigt låga räntor, ”Japan-effekten”, och omfattande transaktions-spekulationer. Som vanligt är det medelklassen som främst får sopa upp efter oansvarig politik. Det framgångsrika samhällsbygget klarar att bygga en klok balans mellan social-, ekologisk- och ekonomisk hållbarhet. Nu blir det balanstänket viktigare än på länge. Låt marknadsekonomin råda, låt de girigaste spekulanterna fullt ut ta smällarna för sitt extrema spekulerande. Det är inte bara i linje med marknadsekonomins principer, det är rättvist. Blir det dags för ett nytt ”Securum” bara 30-år efter förra fastighetskraschen?… Det var statens ”städbolag av dåliga bankkrediter”. Tänka sig att min mentor var ordförande för Securum AB. På toppen av riskfyllda marknadsspekulationer har vi nu också en ”svart svan” i Kommuninvest. Det är inte bara Uppsala kommun som är högt belånade. Många kommuners balanstänkande har varit oansvarigt. Vi behöver fler erfarna och meriterade politiska ledare!
https://www.sns.se/artiklar/securum-och-vagen-ut-ur-bankkrisen/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar