tisdag 29 november 2022

För komplicerat

Sluta tillåt extrem dumhet

En sak är säker, det är ett våldsamt ekonomiskt uppvaknande för ungdomar som trodde att tech-aktier bara ökar och ökar i värde, att kryptovalutor är en givet bra affär, att bostäder alltid går upp i värde och att pengar är extremt billiga att låna. Från en "drömtillvaro" till en "mardrömstillvaro" för många av våra unga. Och inte "bara" många unga. Det är djupt oroande. Vilken nytta tillför till exempel blankningsaffärer inom aktiemarknaden?

https://www.ig.com/se/kryptovalutor-handel/vad-ar-kryptovalutor

https://capital.com/sv/derivat-definition

https://www.avanza.se/lar-dig-mer/avanza-akademin/aktier/vad-ar-blankning-hur-fungerar-det.html?gclid=Cj0KCQiA-JacBhC0ARIsAIxybyMxfVpnMOLpRMbBurx8QwkryMS6P5aT5j3kPoFxRzBqDnPDVpeGdyoaAnzdEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

Adam Cwejman, GP, skriver läsvärt om att våra unga vuxna nu för första gången får lära sig ”verklig verklighet”. Jag har länge efterlyst en ny ekonomisk världsordning, en Marknadsekonomi 2.0. Den nya ekonomin måste dock i stor utsträckning fortfarande bottna i realvärden. Dagens spekulationsekonomi med extremt komplicerade derivater, kryptovalutor och blankningsmöjligheter skapar en mycket osund marknad. Och tiden med extremt billiga pengar är över. 

"I Ungdomsbarometerns trendrapport som utkom tidigare i år kunde man läsa att ungas intresse för ekonomi har ökat under de senaste åren. Det finns flera skäl till det. Att investera är betydligt enklare än vad de brukade vara. De gamla bankernas krångliga användgränssnitt och metoder för köp av värdepapper är ett minne blott. Numera handlas aktier och fonder via lättanvända appar. Dessutom har 2010-talet på många sätt varit en frejdig börsfest. Techbolag som är välkända i vardagen – som Facebook och Google – har stigit exponentiellt i pris. De som har haft koll på den nya marknaden har också kunnat göra stora vinster, dit hör många unga i milleniegenerationen (födda 1981-1996) eller generation Z (födda efter 1997) med ett nyvunnet intresse för just privatekonomi."

"En viktig delkomponent för intresset har varit kryptovalutornas tillväxt. För många, främst unga killar har dessa valutor (eller värdepapper, beroende på hur man ser det) burit på löftet om oberoende från den traditionella ekonomin, för att inte tala om den traditionella arbetsmarknaden. Ständigt återupprepade slogans på nätforum som Reddit om hur allt är på väg upp - ”to the moon” - har fungerat som en sorts gemensamma peppande ritualer. Med telefonen i hand har det varit enkelt att ständigt låta sig bekräftas i övertygelsen att man är något stort på spåren."

"Den mest kända kryptovalutan är förstås Bitcoin, som också är den äldsta, skapad redan 2009. Men det finns betydligt fler kryptovalutor som har handlats de senaste åren. Vissa, som Dogecoins, skapades som rena skämt medan andra, som Etherum, används för digitala kontrakt . Men nästan samtliga har detta år minskat i värde jämsides den ordinarie börsen. Själva systemet som inramar kryptovalutor, förkortad DeFi (decentralized finance) möjliggör finansiella transaktioner och bokhållning med färre mellanhänder som åderlåter kunderna genom avgifter. Men tekniken har också utnyttjats för att skapa massiva pyramidspel varigenom de första ägarna ror hem hela vinsten medan hoppfulla människor som är tvåa på bollen sitter med förlusterna."

"Merparten av de entusiastiska unga investerarna har sannolikt varit mer intresserade av att nå ekonomiskt oberoende än av DeFi:s transformativa potential för kapitalmarknaden. Men de har också den hårda vägen lärt sig att det första och oftast upprepade löftet som gavs av kryptoevangelisterna, att valutorna skulle vara ett skydd mot inflation, visat sig vara felaktigt. Det faktum att antalet bitcoins är ändligt, till skillnad från riksbankernas tryckta miljarder, har inte på något sätt kunnat skydda kryptovalutan mot stigande inflation och börsens krypgång.

"Kraschen har varit högst påtaglig i kryptovärlden under hela året och har gått hand i hand med den allmänna nedgången bland högt värderade techbolag. Den senaste kryptokraschen är inte den första men en av de största och mest betydelsefulla. Den stora kryptohandelsplatsen FTX, en sorts motsvarighet till Avanza eller Nordnet för handel med kryptovalutor, har försatts i konkurs."

https://www.gp.se/ledare/vad-kryptokraschen-säger-om-vår-tid-1.86324119

Att våra ungdomar varit naiva är inte så konstigt, de är unga och har mycket att lära innan klokheten dunkar in i de flesta av oss efter år av lärande och tabbar. Att samhällssystemet tillåter liknande allvarliga ekonomiska bubblor att så hårt slå mot många naiva anser jag är ett stort misslyckande. Gamla kloka regler gäller än, det är klokt att spara rimligt spekulativt och framförallt försöka spara så att man någon gång i livet har en chans att äga sitt boende. Det är en bra buffert att ha på ålderns höst.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar