söndag 6 november 2022

Narkotek

En livsfarlig bransch 

Finns det någon bransch som är farligare än narkotikabranschen? Sannolikt inte. Det är en bransch där tillverkare och säljare utövar mycket stort våld mot varandra i kriget om mycket pengar. Det är också en bransch som ständigt har Polisen som kämpar emot dem. Samtidigt är det en enorm bransch eftersom många människor efterfrågar dess produkter och vinsterna är enorma för dem högst upp i pyramiden. Ofta så högt upp att de kommer undan ”lagens långa arm”…

Adam Cwejman, GP, tycker till om knarkhandeln nedan. Jag säger att det finns goda skäl till att avkriminalisera eget bruk. Att däremot legalisera handeln anser jag är helt fel. Om man vill legalisera canabis måste man löpa linan ut och starta statliga ”Narkotek”, då kan den organiserade knarkhandeln kanske brytas ner om inte de statliga priserna för ”en sträng kokain” eller ”en spruta heroin” är för dyra jämfört med lågpriserbjudande från till exempel en Mexikansk knarkkartell. I Polen, i Colorado m fl ställen som legaliserat försäljningen av cannabis har inte missbruket av tyngre droger minskat. Inte heller har kraften bland knarkkarteller försvagats.

"Att narkotikasmuggling och försäljning är en viktig del i den organiserade brottslighetens inkomster råder ingen tvekan om. Flera av de blodigaste uppgörelserna mellan kriminella i Göteborg handlar om uppdelningen av försäljningsmarknaden. Narkotikan är central för den kriminella ekonomin och har varit det under flera decennier. Därför har en del politiker riktat uppmärksamheten mot ”partyknarkare” och efterfrågan på droger som cannabis och kokain. Men straff och stränga uppmaningar tycks vara av begränsat värde. Försäljning och konsumtion fortsätter."

"Sverige är förstås inte unikt när det kommer till narkotikarelaterad brottslighet. Många andra länder har precis samma problem, även vad gäller gängkrig och skjutningar. Som svar på dessa problem har det världen över vuxit till sig en starkare opinion för avkriminalisering, det vill säga att innehav och bruk av narkotika tillåts. I vissa länder finns även ett starkt stöd för legalisering - vilket är att gå ett steg längre då även produktion och försäljning av vissa typer av narkotika blir tillåten."

"För tio år sedan var de som förespråkade avkriminalisering få till antalet. Ännu färre var de som ansåg att legalisering vore en bra idé. Men båda idéerna har vunnit allt mer stöd bland yngre, samtidigt som det finns en starkare opinion i samhällsdebatten generellt för att pröva avkriminalisering och legalisering. I omvärlden har stora förändringar redan börjat ske. Den mest omfattande legalisering som har är genomförts är den i USA. Det är en legalisering på deltstatsnivå vilket innebär att landet har ett lapptäcke av lagar och regler. På federal nivå har ingen legalisering skett ännu, även om Joe Biden nyligen ställde sig positiv till avkriminalisering av cannabis."

"Så är det en bra idé med legalisering av exempelvis lättare droger, och skulle det leda till färre våldsdåd gäng emellan? Frågan är betydligt mer komplex än vad man först tror. Vad menar man egentligen med en sådan legalisering? De ovan nämnda länderna har alla olika lagar som främst berör innehav och bruk för privatpersoner. När det kommer till odling, förädling och försäljning är varje land unikt."

"De droger som däremot har ökat, och det rejält, är amfetamin, heroin och fentanyl. Enligt en studie av smugglings- och produktionsmönster i Mexiko går det att finna ett samband mellan andelen amerikaner som har tillgång till legal cannabis och en ökning av amfetamin- och heroinsmugglingen till landet.

"Slutsatsen är något förvirrande. Å ena sidan är det uppenbart att den mexikanska cannabisproduktionen och smugglingen har minskat drastiskt till följd av legaliseringen i USA. Det säger sig självt: Finns legala alternativ väljer fler dessa. Men det har också inneburit att andra droger, som heroin, amfetamin och fentanyl smugglas in i högre utsträckning. Detta tyder på att knarkkarteller har anpassat sin produktion och smuggling efter cannabislegaliseringen i USA. Vissa ser en sådan här utveckling och tänker då spontant: Titta, legalisering fungerar inte, gängen flyttar bara verksamheten. Andra tänker i stället att det tyder på en ofullständig legalisering, att man måste legalisera alla droger. Båda har nog fel."

"Tillfället gör tjuven, lyder det gamla talesättet. Kan det appliceras på narkotikan? Sannolikt inte. Skälet till att det uppstår organiserad brottslighet är inte nödvändigtvis att det finns marknader som de kriminella kan monopolisera. De som tror att man kan trolla bort gängvåld genom att legalisera narkotika underskattar kriminellas kreativitet när det kommer till inkomster."

"Vägen till legalisering har visat sig vara väldigt krånglig. De fördelar som finns av att missbrukare enklare får vård och att polisen har mandat att bortse från bruk och innehav i mindre skala är en sak. Det har direkt socialpolitiska fördelar då fler missbrukare väljer vård och polisen kan prioritera sina resurser bättre. Men att betrakta legalisering som den stora kriminalpolitiska åtgärden underskattar problemets natur. Kanske existerar inte en "perfekt" legalisering av det slag som de största förespråkarna ger sken av. Verkligheten har, ännu en gång, visat sig överraska teorierna med sin oförutsägbarhet och komplexitet."

https://www.gp.se/ledare/kan-legalisering-av-narkotika-stoppa-gängkriget-1.84084391

Under en promenad i Krakow ligger med jämna mellanrum en cannabisbutik. Till och med ”marijuana light…” Som skrivet ovan  hjälper det inte i kampen mot nedbrytande droger. Mycket talar dock för motsatsen. Knarklobbyn är stark. Ja, ja… på något sätt anser jag att missbruk av narkotika ska avkriminaliseras utan att samtidigt tillåta försäljning. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar