onsdag 2 november 2022

Demokratisk förbättring

Stärkt demokrati 

Vi lever i en farlig tid. Demokratierna i världen, som är i minoritet, tappar i kraft mot mer totalitära styren. Efter många år av frihandelsvinster, Lehman Brothers chock, ansvarslös penningpolitik och global pandemi är allt fler länder i lågkonjunktur. Handelskrigen rasar. Gratispengar, kryptovalutor och aktieblankningar har gjort våra ekonomier till ett ”Nya Finans” spel med många förlorare. Pandemin har bidragit till insikten om sårbarheten med för få närliggande leverantörer av kritiska komponenter. Och miljö- och klimatförändringarna tvingar 100-tals miljoner människor på flykt, vilket i sig skapar stora konflikter mellan människor. Alla dessa stora förändringar får stora politiska följder. Historiskt leder tider som nu mot stora militära konfrontationer. 

"When others go low we go high", så uttryckte sig den tidigare presidenten Obama ofta när till exempel Trump och company ständigt uttryckte sig förnedrande och vidrigt. Jag säger, när demokratierna i världen försvagas vill jag stärka vår. 

Churchill uttryckte då och då, under sina år vid makten i Storbritannien, att demokrati är den minst dåliga formen av styrskick över ett samhälle. Det liknar min syn på val av partier då jag på många sätt anser att jag väljer de minst dåliga i valen till kommun-, regionfullmäktige och till Sveriges riksdag. Churchill skulle nog förfäras om han fick uppleva Storbritanniens nuvarande politiska förfall. Sokrates lämnade efter sin tid på jorden många kloka reflektioner vidare till oss efterföljare. Det är nästan obegripligt att han levde för så länge sedan. Nedan bifogar jag några reflektioner om Sokrates gärning.

https://www.opulens.se/opinion/min-sokrates-ar-kritisk-till-en-viss-aspekt-av-demokratin/

I Uppsala driver Utvecklingspartiet demokraterna på för en folkomröstning kopplat till vilken kollektivtrafik Uppsala kommuns invånare ska stötta för de kommande 20 åren. I grunden är huvudfrågan hur Uppsala bäst byggs ut. Bäst utifrån vi som bor härs perspektiv och utifrån möjligheterna att attrahera eftertraktad kompetens att flytta hit. Vissa tycker det är en onödig folkomröstning trots att frågan i sig kraftigt påverkar Uppsalas framtid. Vissa tycker att människor i allmänhet är dumma i huvudet och att det därför är bäst att de stora frågorna avgörs av politiken. Så tycker inte Utvecklingspartiet demokraterna. Vi anser att det är positivt att låta invånarna få en chans att tydligt uttrycka sin åsikt om stora sakfrågor med mycket stor betydelse för samhällsutvecklingen. Vi anser att det är bra att politiker då tvingas säkerställa att många fler invånare än annars blir medvetna om stora planer och får en chans att välja vilka alternativ de själva tror mest på. Inte minst under valrörelsen 2022 var det uppenbart att väldigt många Uppsalabor inte kände till att det fanns spårvägsplaner i Uppsala. 

Danskarna har haft riksdagsval. Även där märks att vi är demokratiskt i nya tider.

https://www.expressen.se/nyheter/de-danska-vallokalerna-har-oppnat/

I Sveriges tio största kommuner har mer eller mindre svaga regeringar bildats. Samtliga inkluderar Socialdemokraterna. Det är inte bara ekonomiskt och trygghetsrelaterade dåliga tider, det är politiskt allt jobbigare tider. Det är historiskt inte ovanligt att detta sammanfaller. I många av de mindre kommunerna är det en salig blandning av partier som ska försöka styra tillsammans. I många fall styr Moderaterna och Socialdemokraterna tillsammans. Utvecklingspartiet demokraterna är del av en förändringstrend. Allt fler nya partier med nya idéer startas och växer i styrka. Vilka politiska rörelser som överlever beror på två saker. Tillför de något nytt politiskt innehåll som de kan bygga sin attraktion runt? Någon form av särprägel är nödvändig för att överleva eftersom övriga partier tar efter om många väljare attraheras av det nya. Attraherar de tillräckligt många aktiva medlemmar som kan förknippas med särprägeln?

https://www.gp.se/ledare/svagt-vänsterstyre-tar-plats-i-göteborg-1.84259904

https://www.dagenssamhalle.se/styrning-och-beslut/kommunpolitik/overraskningen-har-ar-sveriges-vanligaste-styre/

https://www.svd.se/a/kE6q8X/losning-nara-for-nytt-styre-i-region-stockholm



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar