torsdag 3 november 2022

Migrationen

Ständigt denna migrationspolitik som spökar

Ingen politisk fråga har misskötts så mycket som migrationsfrågan de senaste runt 20 åren. Det är bedrövligt eftersom en dålig migraitonspolitik skapar stora samhällsproblem. I ett land som Sverige, med massor av rättigheter, blir det dessutom väldigt dyrt med en ansvarslös migrationspolitik. Pengar som måste tas ifrån något annat. 

Adam Cwejman skriver läsvärt i GP, bifogat nedan. Kvoter för olika migrantgrupper är en mycket bra metod. Glöm inte att Uppsala behöver många fler duktiga inom våra universitet och spetsföretag.

"Migrations- och integrationspolitik har konsekvent, i alla mätningar, varit en av de högst prioriterade frågorna för väljarna i Sverige under de senaste tio åren. Det har också varit tydligt att det har funnits ett avstånd mellan vad väljarna efterfrågar, en mer restriktiv migrationspolitik, och vad riksdagspartierna över lag har erbjudit; en oförändrad eller i marginalen justerad migrationspolitik. Detta förklarar också varför Sverigedemokraterna kraftigt ökat i väljarstöd på bara några mandatperioder."

"Men avtalet avslöjar också att det saknas en tanke om hur framtidens migrationspolitik ska utformas, annat än att den över hela brädet ska vara restriktiv."

"Det som utmärker exempelvis Kanadas migrationspolitik är kvoter för olika migrantgrupper. En kvot är poängbaserad, den riktar sig till högkvalificerad arbetskraft eller personer som enkelt kan ordna med eget jobb och uppehälle i landet. Systemet syftar till att vara enkelt, transparent och så byråkratifritt som möjligt. Den andra kvoten utgörs främst av familjeåterföreningar till de som anlänt via poängsystemet eller som kvotflyktingar. Den sistnämnda kategorin är flyktingar som är utvalda genom FN-organet UNHCR, samma som den kvot den nytillträdda regeringen nu vill minska."

"Det blir egentligen inte annorlunda med Tidöavtalet. Man måste söka skydd väl på plats i Sverige, även om kraven väl här är betydligt striktare. På ett sätt fortsätter den borgerliga regeringen på den föregående S-regeringens lappa-och-laga-system. Det betyder att man faktiskt inte kan kalla den nya politiken för ett paradigmskifte. En anledning till detta är EU-överenskommelser. Men det finns inom ramen för dessa möjligheter att närma sig det kvotsystem som Kanada och Australien tillämpat med framgång."

"I grunden har svenskar en positiv inställning till invandringen – så länge den fungerar. Men på många sätt har den inte gjort det. Regeringens utmaning är att få ordning på den politik som både borgerliga och socialdemokratiska regeringar låtit förfalla till ett illa reglerat lapptäcke av bristfälliga lösningar, samtidigt som man bevarar möjligheten att locka kvalificerad arbetskraft till Sverige. Tidöavtalet innebär skärpningar på i stort sett samtliga områden. Men det är en gradskillnad från den tidigare politiken, inte en artskillnad. Sverige kommer även denna mandatperiod vara utelämnat till en otidsenlig migrationspolitik som inte är anpassad för sin tid."

https://www.gp.se/ledare/h%C3%A4r-%C3%A4r-bristerna-i-tid%C3%B6avtalets-migrationspolitik-1.83747014

Jag är i Polen. Nära Ukraina. Här finns många flyktingar från Ukraina. Helt klart är att polackerna nu kompenserar kraftigt för att de länge varit stenhårda mot invandring från andra länder än inom EU. Jag hoppas att kriget i Ukraina får polackerna att bli bättre demokrater och mer konstruktivt inställda till EUs demokratiska värdegrund. En värdegrund värd att kämpa för. Och även om EU lägger sig i för mycket är samarbetet nödvändigt för att balansera européernas intressen mot amerikanernas och kinesernas.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar