måndag 7 november 2022

Specialist javisst

Kompetens och kreativitet

Det är kompetens och kreativitet som driver framgångar inom allt. Inga undantag. Den som lär sig spela fiol på bästa möjliga sätt blir en specialist eller expert. En kompetens som kan användas med framgång i hela världen. De bästa fiolspelarna är med stor sannolikhet också de mest kreativa. De testar gränser och vågar prova nya sätt för att föra sin förmåga mot nya höjder. Som ”Jonathan Livington Seagull” i Richard Bachs fantastiska bok ”Måsen”. Bara de ambitiösaste och mest nyfikna flyger högst. Och bara bland de modigaste av dem som vågar bryta igenom etablerade sanningar och grupptryck finner vi de bästa.

Karl Rydå, UNT, skriver om arbetskraftsinvandring nedan. Man vet inte vart L svänger men en sak är säker, under lång tid framöver ska en mycket restriktiv invandring tillämpas och fokus vara på inkludering av många 100.000-tals som idag inte är självförsörjande. Jag hoppas verkligen att M, S, KD och SD under många år säkrar att endast experter som anställs av seriösa arbetsgivare accepteras. Och kvotflyktingar. Illa att det blir dåligt ett tag för partnerinflyttning men det priset får vi betala under några år för en långvarigt oansvarig migrationspolitik. Kanske kan partnerinvandringen hanteras genom att de lagstadgat, och trovärdigt, kostnadsmässigt ska finansieras av sin ansökande partner. 

Men snart kan den framgångssagan vara all. Den nya regeringen och dess stödparti Sverigedemokraterna vill nämligen kasta arbetskraftsinvandringen i papperskorgen. Inte formellt förstås, men i praktiken. I Tidöavtalet anges att tillstånd bara ska beviljas för anställningar där lönen uppgår till minst svensk medianlön, vilket förra året motsvarade en månadslön på omkring 33 000 kronor. Det innebär i praktiken ett stopp för stora delar av vår arbetskraftsinvandring. Ingenjörerna och programmerarna kommer fortfarande att få arbetstillstånd, men för skogsindustrin, besöksnäringen och delar av vårdsektorn blir det kärvare. Det är branscher där arbetskraft utifrån spelar stor roll, men där många anställningar har löner under den svenska medianlönen. Visserligen står det i Tidöavtalet att ”det ska ske ett utredningsarbete som ska få i uppdrag att se över regelverket för arbetskraftsinvandring i syfte att höja inkomstgränsen”. Men att frågan återigen ska manglas i en utredning – man får anta att det är det som avses med den grötmyndiga formuleringen att ”det ska ske ett utredningsarbete” – betyder inte att syftet är att förhala reformer mandatperioden ut. Denna skärpning är ju nämligen något som både Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna redan tidigare propagerat för. Och på andra sidan blockgränsen skäller Socialdemokraterna om att den nya regeringens aviserade skärpningar av arbetskraftsinvandringen inte är tillräckliga.”

”Det parlamentariska stödet för den frihetsreform som enligt Svenskt Näringsliv 2018 bidrog med 34 miljarder kronor till svenskt BNP och 12 miljarder kronor i skatteintäkter, är numera begränsat till Centern, Liberalerna, Miljöpartiet och, i viss mån, Vänsterpartiet. Snart kommer alltså Johan Pehrsons ”liberala borgerliga regering” göra sig av med vad som var en av den förra borgerliga regeringens mest liberala reformer. Vill verkligen Liberalerna det?”

https://unt.se/ledare/kronika/artikel/vill-l-stanga-dorren-for-driftiga/jd14o28j

Det finns självklart en del dåligt i Tidöavtalet. Det är ett kompromissavtal mellan fyra partier. Varav ett parti, det största, som inte direkt är med i den nuvarande regeringen. Under överskådlig tid måste Sverige kraftigt begränsa all invandring som inte är självförsörjande. Och invandring som är självförsörjande, personer som minst tjänar 33.000 kr per månad, stärker Sverige. Vi måste dock kraftigt förbättra integrationen av de självförsörjande våra företag och universitet kan locka samt av alla 100.000-tals dåligt inkluderade. Det är extremt viktigt om vi ska klara av att fortsätta vara ett generellt välfärdssamhälle. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar