lördag 26 november 2022

Chefsinflation

Bort med allt onödigt

Det finns ett överflöd av administrativa uppgifter i vårt samhälle. Det är ett gissel även om det ofta är drivet av goda intentioner, men det blir bara fel, fel och fel. Väldigt mycket personal sysselsätts med fel arbetsuppgifter och mängden administration gör att fokuset tappas bort hos många chefer som förtvivlat arbetar med alla administrativa uppgifter och krav på ständig uppföljning av allt möjligt. Allt klassas som viktigt. Avsaknad av prioriteringar är ofta tydligt. Inte minst driver de administrativa kraven fram på tok för mycket chefsled och hierarki. 

Inte minst i turerna kopplade till ett spioneriärende får man en känsla för hur många onödiga chefsjobb som finns inom offentlig sektor. Även om chefsjobb tillsatta för att avslöja spioner är bra är antalet chefsjobb för många. Vi måste ha så få chefer som möjligt och så mycket självstyre som möjligt, genom tillitsbaserat ledarskap, hos dem närmast dem som möter kunderna i olika former. Jag är helt övertygad om att tillitsbaserat ledarskap leder till bäst verksamhetsresultat. Det är ett särskilt otyg när antalet chefer blir allt fler för att den administrativa bördan år efter år bara ökar. 

Det finns onekligen bra exempel på när nya chefstjänster kan skapas. Det är till exempel när någon som är misstänkt för spioneri bättre kan avslöjas om den luras in i en ny roll där till exempel SÄPO bättre kan övervaka vad personen gör. Om bröderna som beskrivs i bifogad artikel är skyldiga var det ett bra drag av SÄPO och den berörda generaldirektören hade väl inget val än att lyda. Som vanligt är det den kortsiktiga viljan att bada i lyx som får vissa att sälja ut sina ”vänner” till fiender. Sannolikt har de aldrig varit lojala mot det nya samhälle de flyttat till.  Allvarligt om dessa bröder, eller någon av dem varit en kontraspion. Då har de tydligen gjort stor skada mot Sveriges spionverksamhet. Du tror väl inte att vi inte har spionverksamhet? Det har alla länder med "självaktning". Dagens chefer och ledare måste ta säkerhetsfrågor på ännu större allvar. Teknikutvecklingen innebär enligt bl a SÄPO och MUST att infiltratörer återigen blir en huvudmodell kopplat till spioneri. Ett säkerhetsproblem i sammanhanget är att partierna har ett stort ansvar för att inte lyfta fram politiker som inte ordentligt säkerhetsgranskats till ledande uppdrag med potentiellt skadlig insyn.

Det finns också för få ledare och för många chefer inom väldigt många organisationer. Inte minst inom politiken. Samhällsnyttan av att vi generellt stärker chefs- och ledarförmågan samt tillämpar tillitsbaserad styrning är mycket stor. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar