måndag 28 november 2022

Mer pengar till priset på pengar

Nya tider

Har du spelat spelet ”Nya finans”? Det har jag gjort många gånger. Väldigt lärorikt. En av många saker man lär sig är att goda och dåliga tider avlöser varandra. Så har det alltid varit. Så är det även under vår tid på jorden. Du som har barn gör klokt i att lära dina barn lite grundläggande ekonomiska verkligheter genom att spela Nya Finans eller Monopol. Varför inte både och? Kanske, kanske har barnen som spelat dessa spel inte gått på föreställningen att räntorna för evigt skulle vara låga och att bostadspriserna bara går uppåt. Särskilt tråkigt är det nu med unga människor som dyrt köpt sina första bostäder i storstadskommuner för lånade pengar. Tänk att det inte var länge sedan som den rörliga räntan på säg 3 miljoner kronor var på under 1%. På årsbasis blev det en kostnad för lånet på bara 21.000 kronor. Bara 1.750 kr per månad. Vad händer med deras köpkraft när räntan på bara 1 1/2 år ökar med 500 procent? 5% ränta på 3 miljoner kronor kostar 105.000 kronor per år, eller 8.750 kronor per månad. Det innebär 7.000 kronor högre kostnader för lånen per månad än när räntan var 1 procent. Tyvärr har många unga stadsbor högre lån än 3 miljoner. Och väldigt många valde ”det billigaste”, rörliga lån. Och väldigt många unga har inbillats att tro att värdet på en bostad bara kan gå uppåt trots att IMF och andra länge varnat för svenskars skuldsättning. Efter börs- och bostadsnedgångar ser svenskarnas balansräkningar väldigt mycket sämre ut. Kommer Sveriges Riksbank sänka räntorna för att minska alla personliga krascher som stundar? Nej. Sveriges lilla ekonomi är helt i händerna på FED i USA och ECB inom EU. Håll i hatten!

https://www.imf.org/en/Countries/SWE

Pengar har länge varit väldigt billiga. Även om pengar ibland är billiga är lösningen på problem långt ifrån alltid mer pengar.  PJ Anders Linder tycker till läsvärt i GP om faktumet att pengar inte räcker till för att lösa alla problem. Jag säger att pengar inte ska vara i fokus utan nytänkande! I Uppsala har Utvecklingspartiet demokraterna och Socialdemokraterna kommit överens om att förbättringsmöjligheterna inom givna ekonomiska ramar är stora. Det är mycket bra för Uppsalaborna. Det finns gott om känsliga människor. Inte minst bland dagens centerpartister i Uppsala.

”Staten borde utvärdera sina utgifter betydligt noggrannare. För allt det offentliga gör är inte av värde och det värdefulla görs inte alltid på bästa sätt i dag. Därom borde höger och vänster kunna enas.”

Det är kärva tider i ekonomin och kärvare lär det bli. Under 2023 väntar lågkonjunktur och ökad arbetslöshet. Inflationsspöket vandrar omkring i fullt dagsljus och vi får betala betydligt högre räntor än vad vi varit vana vid. Elpriset sjönk tillbaka i oktober men ”winter is coming”, som det heter på nusvenska.”

Men det finns fler perspektiv. Leif Östling och Bettina Khasefi – han före detta Scaniachef, hon före detta chefsekonom vid SKR – skrev i sin budgetkommentar att regeringen ”strör” nya medel omkring sig. De företräder Kommissionen för skattenytta, som Östling initierat, och menar att staten måste utvärdera sina utgifter betydligt noggrannare än i dag. De sätter frågetecken inför tillskott till bland annat skola, vård och polis. Det finns inget mätbart samband mellan pengar och skolresultat, vårdpersonalen ökar i antal medan köerna växer och polisen klarar inte upp gängbrotten. Det kan finnas skäl till satsningar i alla fall men väl så starka skäl att syna hur resurserna används.”

Den känslige kan ha synpunkter på Östlings ordval, men i arbetet för att skatter ska användas på bästa sätt borde han få sällskap av många fler. Från såväl vänster som höger. Inte minst Elisabeth Svantesson.”

https://www.gp.se/ledare/mer-pengar-inte-enda-svaret-på-välfärdens-problem-1.86476372

Det gör ont i mitt hjärta att särskilt väldigt många yngre i storstäder snabbt hamnat i en lånefälla. Om problemet blir växande och ligger kvar under många år, vilka blir konsekvenserna av det? Våra yngre har alltid mycket att lära av de mest erfarna och lärde. Det är alltid dumt att glömma bort det. Generationer kommer och går. Beteendevetenskapen består. Tekniken ändrar på mycket men människans grundläggande beteenden är desamma som när vi för inte så länge sedan bodde i grottor. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar