måndag 14 november 2022

Spot on

Vänsterns och naivisternas skuld

Frågar du mig bär vänstertänkande, socialism och extremliberalism på skulden för att fascistiska tankar växer sig starkare runt om på vår jord. En farlig blandning av identitetspolitik och vansinnig ekonomisk hushållning har ställt till det ordentligt i väldigt många västländer. Visst har andra makter i världen gjort precis som till exempel britterna länge gjorde, och gör, påverkat andra länders politiska klimat. Den som inte fattar att alla länder, mer eller mindre, försöker påverka andra länder är inte särskilt samhällskunnig. Den urspårade identitetspolitiken och den ansvarslösa ekonomiska politiken i väst kan mycket väl vara del av andra makters långsiktiga plan med syftet att kraftigt försvaga västvärldens globala inflytande. Om det är några makters plan är den ingen dålig plan, då den tycks fungera bra. Vi som är demokratiskt orienterade, och som vill leva i ett fritt och generellt välfärdssamhälle, får dock kämpa hårdare för att få stopp på vansinnig identitetspolitik och dålig ekonomisk hushållning. Inte minst det senare borde vara enkelt att förstå. Det är inte hållbart att ösa på med kostnader och investeringar som man finansierar med allt högre skuldsättningsgrad. Det är ett utmärkt sätt att tappa kontrollen och den egna friheten på. 

Anna Dahlberg, Expressen, skriver mycket läsvärt om hur idiotisk politik i västvärlden matar "högermonstret". Ett monster i olika skepnader men där många av dess företrädare bär på fascistiska ideal.  

"Det var en idé som var för bra för att vara sann. Stater kan strunta i budgetunderskottet och bränna hur mycket pengar som helst, så länge de har kontroll över sin egen valuta. Teorin går under namnet Modern Monetary Theory (MMT) och har fått stora delar av vänstern att göra vågen runtom i världen under senare år. Rörelsens affischnamn, Stephanie Kelton, har kallats för ”rockstjärneekonom” och har bland annat varit rådgivare åt presidentkandidaten Bernie Sanders liksom chefsekonom åt Demokraterna i Senaten."  

"Sommaren 2020 utkom hennes bok ”The Deficit Myth”, som har blivit något av en bibel för den nya modeläran. Genomslaget blev enormt. I Sverige har boken – ”Underskottsmyten” – getts ut i samarbete med den fackliga tankesmedjan Katalys. Den har hyllats på Aftonbladets kultursidor och välkomnats som en välriktad spark i grenen på nyliberalismen. Äntligen fanns bevis för att den svenska budgetdisciplinen var ett utslag av irrationellt självplågeri! Det var bara det att teorin inte klarade mötet med verkligheten. USA:s president Biden har visserligen aldrig bekänt sig till MMT-läran, men hans enorma stimulanspaket, som lades ovanpå Trumps tidigare diton, följer i dess anda. ”Det krävdes ett virus för att döda underskottsmyten”, twittrade Kelton entusiastiskt efter räddningspaketet på svindlande 1 900 miljarder dollar i mars 2021."

"Enligt rockstjärneekonomen var det dock bara en början. Det historiska paketet borde utgöra golvet, inte taket, som hon uttryckte saken. Inte ens när inflationen började ticka uppåt såg hon anledning att ompröva sina teser. Det är först med facit i hand som Kelton har bytt fot. Nu heter det plötsligt att den förda finanspolitiken under pandemin inte riktigt följde MMT:s grundläggande principer. Det var alltså inget fel på teorin, utan på verkligheten. Intressant nog fanns det hela tiden motröster. Under våren 2019 skickade den berömda Booth School of Business vid Chicagouniversitetet ut en enkät till 42 ledande nationalekonomer med frågan om de ställde upp på MMT-skolans påståenden. Ingen svarade ja. Tvärtom varnade nationalekonomerna för att en sådan politik skulle leda till inflation eller rentav hyperinflation. Tyvärr var det för få som var villiga att lyssna."

"Det är inte bara ekonomin som har misskötts. Även brottsligheten var en stor fråga i valet. Sex av tio amerikaner uppgav att våldsbrottsligheten var väldigt viktig för vem de röstade på i mellanårsvalet. Särskilt viktig är frågan bland republikanska väljare. Bland vita demokrater var det dock bara en tredjedel som betraktade frågan som väldigt viktig. (Det kan jämföras med svarta demokrater där motsvarande siffra var hela 82 procent.)"

"Nyligen gick den förre presidenten Barack Obama ut och kritiserade Demokraterna för att vara ”glädjedödare”. Människor vill inte känna att de måste gå på äggskal av rädsla för att råka säga någonting fel, menade Obama. Han är inte ensam om att se problemet. Strateger inom Demokraterna menar att partiets bas är så rädd för att förolämpa starka intressegrupper att man har tappat fokus på de stora frågorna som väljarna bryr sig om. ”Vi låter en högljudd falang av vårt parti definiera resten av oss”, klagade strategen James Carville förra året. Han menade att fixeringen vid identitet och språkbruk leder helt fel. ”Visserligen stormar de inte Capitol Hill, men de vinner inga val.” I stället för att göra sig till ett attraktivt parti för de stora massorna har Demokraterna lyckats fjärma sig från många väljares vardag. Det är en farlig utveckling. I värsta fall bäddar dessa misslyckanden för en återkomst för Trump om två år och rentav den amerikanska demokratins skymning."


"Sverige är inte USA, men det finns lärdomar att dra på båda sidor av Atlanten. Om du vill kväsa högerpopulismen – tappa inte greppet om kriminaliteten, migrationen eller ekonomin. Hoppa inte på vänsterns senaste modeläror om ekonomin, identitetspolitiken eller ”mjukare tag” mot brottsligheten. Mata inte högermonstret."

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/vanstern-maste-sluta-mata-hogermonstret/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar