torsdag 14 april 2022

Orättvis vård

Avveckla regionerna som egen politisk nivå

I en värld och en tid där Sveriges riksdags lagstiftningsarbete i allt större grad handlar om att anpassa lagar och komplettera med lagar som fattas inom EU behövs inte 349 riksdagsledamöter. I en värld där de etablerade partierna blivit väldigt toppstyrda av sina partiledningar behövs inte 349 riksdagsledamöter. I ett Sverige där vi byggt upp allt för många myndigheter kan flera myndigheter med fördel minskas kraftigt. Även det rättfärdigar en avveckling av många riksdagsledamöter. Ett alternativ till att avveckla antalet riksdagsledamöter är att låta en stor del av dessa ledamöter, utöver röstboskapsrollen, få axla ett regionalt sjukvårds ansvar samt ett ansvar för samordning av kollektivtrafiken mellan kommuner. I Uppsala låtsas till och med regionpolitikerna att de inte är ansvariga för kollektivtrafiken och att en kommun enskilt skulle ha makten att bestämma vilka kollektivtrafiklösningar som ska väljas. Det är självklart inte korrekt. Kollektivtrafiken är viktig men sjukvården är mycket viktigare. Inte minst Coronakommissionens slutbetänkande beskriver väl att det är hög tid att lägga ner regionerna som en egen politiskt styrd verksamhet. Gör om! Gör rätt!

https://coronakommissionen.com/publikationer/slutbetankande-sou-2022-10/

Eftersom partiernas toppstyrning stärkts, bland annat med det nya arvodessystemet för politiker, är det hög tid för reformer som minskar administrativa bördor och som avvecklar dagens regioner. Det nya arvodessystemet ger generösa fallskärmsupplägg med två års möjliga arvoden efter valförlust eller att en ledande politiker blir avsatt av sina egna. Jämfört med det tidigare mycket generösare systemet innebär det i praktiken att toppstyrningen av partierna förstärkts. Den som vill öka chanserna att få vara ledande politiker länge ifrågasätter inte partiledningen, då kan du bli avsatt. 

https://skr.se/skr/demokratiledningstyrning/politiskstyrningfortroendevalda/fortroendevaldaikommunerochregioner.46530.html

https://skr.se/skr/arbetsgivarekollektivavtal/kollektivavtal/pensioner/fortroendevalda.2762.html

Argumenten för att avveckla dagens regioner och istället låta regionerna vara länen:

- Rättvis vård för Sveriges invånare

- Mycket mindre resursslöseri när upphandling och drift av IT system och medicinutrustning kan koordineras.

- Samma huvudman för högre utbildning och specialistsjukhusen samt samma huvudman för nationell basinfrastruktur som för koordineringen av nationell kollektivtrafik.

- 349 riksdagsledamöter väljs in på länslistor. Låt många av dessa personer få ökat viktigt ansvar för sjukvård och koordinering av kollektivtrafik. I jämförelse med andra länders motsvarigheter till riksdagen har Sverige väldigt många riksdagsledamöter per landets invånare.

Tänka sig att orättvis vård kopplat till regionindelningarna lyfts kopplat till ukrainare. Det kan man tycka. Minst lika illa är det att vi får orättvis vård runt om i landet på grund av att olika regioner agerar olika. Även med staten som huvudman kan olikheter säkerställas som ett självändamål. Det kan man styra genom hur regleringsbreven till sjukvårdsområden ser ut. 

https://www.svt.se/special/sa-ser-varden-for-flyktingar-ut-i-din-region/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar