fredag 15 april 2022

Avveckla regionerna

Smartare offentlig organisation

Det är hög tid att avveckla regionerna, de tidigare landstingen, som politiska plattformar. De gör mer skada än nytta för oss invånare. Det är väl oss invånare och skattebetalare det offentliga ska tjäna? Vi ska väl försöka få så mycket som möjligt för våra höga skatter? Vi ska väl försöka uppmuntra så kompetenta personer som möjligt att vara våra politiska företrädare? Vi ska väl använda begränsade resurser så klokt som möjligt? Det ska vi! Det finns många skäl till varför dagens särskilda politiska regionala nivå ska avvecklas. Den viktigaste är att den erbjuder inte rättvis vård till oss svenskar och den slösar enormt med våra skattepengar.  Om till exempel specialistsjukvården var statlig skulle vi inte ha massor av olika journalsystem, kvalitetsproblemen på grund av stafettberoendet (konsultande läkare och sjuksköterskor) skulle hanteras mycket bättre, dyra utrustningar skulle utnyttjas bättre och vårderbjudandet vara mer nationellt rättvist. Dessutom skulle det vara samma huvudman för högre utbildning som till specialistsjukhusen. Primärvården ska självklart vara en del av kommunernas ansvar. Argumenten för det är många. Uppdrag granskning, SVT, har gjort några sevärda avsnitt om denna problematik som jag bifogar nedan. 

"Enligt den senaste officiella siffran från 2019 har Sverige 4 565 förtroendevalda politiker i regionerna. Men när Uppdrag granskning går igenom alla personer som fått någon form av ersättning för politiska uppdrag från samma år blir bilden en annan. 5 182 personer har under 2019 fått ersättning för någon form av politiska förtroendeuppdrag. Det vill säga över 600 politiker fler än vad som tidigare varit känt."

"Uppdrag gransknings sammanställning av politikernas arvoden visar också att antalet heltidspolitiker är ett annat än den officiella bilden visar. Enligt SCB räknas de som heltidspolitiker som får arvode för politiska uppdrag som regionerna anser utövas på heltid. 2019 var den siffran 164 stycken. Utgår man i stället från vad som skulle kunna betraktas som en heltidslön är det betydligt fler politiker som kan anses leva på sina politiska uppdrag."

https://www.svt.se/datajournalistik/de-okanda-regionpolitikerna/

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/varannan-vet-inte-vad-regionerna-har-ansvar-for

https://www.svtplay.se/video/34929019/uppdrag-granskning/uppdrag-granskning-sasong-23-de-okanda?info=visa

https://www.svtplay.se/video/34766407/uppdrag-granskning/uppdrag-granskning-sasong-23-sjukvardens-forlorare?info=visa

Uppdrag granskning, SVT, visar också tydligt i nedan avsnitt hur olika vård vi får beroende av vilken region i Sverige vi bor i. Det tycker jag är fel. Självklart behöver vi ledningssystem som är lokala, regionala, nationella och multinationella. I dagens värld räcker det mycket väl med ett lokalt, ett nationellt och ett multinationellt ledningsansvar. Kommunerna ska med fördel ha minst 100.000 invånare. Regionerna som politisk enskild plattform måste avvecklas. Nationellt, riksdagen, kan med fördel låta många av de 349 riksdagsledamöterna jobba även med regionala sjukvårdsfrågor och kollektivtrafikfrågor. Eftersom allt mer av riksdagens arbete är kopplat till EUs beslut är det en mycket rimlig utveckling. Om Sverige dessutom går med i NATO är det en ännu rimligare ordning. Varför ska vi ha 349 heltidsarvoderade politiker i Sveriges riksdag när det mesta beslutas inom EU och eventuellt NATO? Det är hög tid att låta dessa 349 länsinvalda politiker få jobba på allvar för sina arvoden. Samtidigt kan dagens drygt 5000 regionpolitiker konkurrera om de 349 riksdagsplatserna eller de kommunala heltidsarvoderade platserna, då kanske också kvalitén på våra företrädare förbättras. Den regionala strukturen kopplat till riksdagen finns redan. Den heter län. 

https://www.svtplay.se/video/34852095/uppdrag-granskning/uppdrag-granskning-sasong-23-regionlotteriet?info=visa

Jag har vid flera tillfällen de senaste åren problematiserat att många länders riksbanker kraftigt överstimulerat världen med billiga pengar. Hur ska vi hantera nästa ekonomiska kris? Att den kommer vet vi. Om vi på toppen av en rusande inflation dessutom får en urspårad lönerörelse är Sverige definitivt snart i en djup ekonomisk kris. Det kanske bara är för att snart kunna sänka räntan som den nu ska höjas..... Jag är lite ironisk men kan konstatera att den svenska Riksbankens primära inflationsmål på runt 2 procent aldrig har uppnåtts. Riksbankens direktion får dock bra betalt för att försöka göra mer rätt än fel... Lilla Sverige är helt beroenden av vad som händer i vår omvärld. Och nu styrs ränteutvecklingen helt av vad som händer i USA. Tror du Riksbanken skulle kunna bemannas med kloka ekonomer om de "bara" fick halva nuvarande ersättningsnivåer? En bra inflationsbekämpande åtgärd är att lägga ner dagens regioner/landsting. Som jag brukar säga, "Håll i hatten" så här i Blåkullatider.

https://stefanhanna.blogspot.com/2021/10/hyperinflation.html



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar