söndag 24 april 2022

Hantverkskraft

Från prylar till tjänster

Stora geopolitiska förändringar är i rörelse. Hur det landar vet vi sannolikt inom fem år. Stora insatser görs och behöver göras för att säkra välstånd även efter oljetiden. Vi behöver helt enkelt skapa tillgång till ny billig energi för att det välstånd vi har ska gå att försvara. I synnerhet när vi inom 30 år sannolikt är över 10 miljarder människor på jorden. Inom bara något år kan vi bli fler än 8 miljarder människor på vår jord. 

I en modern värld som automatiseras allt mer behöver vi parallellt med energiutmaningen skapa en renässans (pånyttfödelse) för den närproducerade hantverkskraften i alla dess former. Inte minst smarta IT system som utnyttjar artificiell intelligens kommer att ersätta många av dagens jobb som till exempel många kontorsjobb samt chaufförer i citymiljö. På toppen av det riskerar vi ett kraftfullare handelskrig med Kina, världens prylfabrik. Många vill att vi människor ska ta ett större miljö- och klimatansvar för att minska konflikterna runt om på vår jord mellan oss människor. Väldigt mycket talar för att vi gör klokt i att åter börjar köpa mycket mer lokala tjänster av varandra. Mer tjänster och mindre prylar. Det leder då till många nya värdefulla jobb när andra försvinner. Slit och släng samhället är korkat och ett enormt resursslöseri bara för att "fåfängans marknad" är stor. Allt influensers gör är att påverka sina följare att konsumera, konsumera och konsumera. Det är så de tjänar sina pengar. Otroligt vad mycket dessa reklampelare som lyckas tjänar idag. 

Karin Pihl, GP, skriver läsvärt om att det är dags att lämna det vansinniga "slit och släng" samhället. Det finns gott om affärsmöjligheter inom hantverksyrken och återanvändningsföretagare (till exempel antikvariat) för drivna företagare. Och det finns många sätt att bygga sin identitet på. Till exempel genom att starkt verka för ett välmående närsamhälle. 

"Att shoppa är ett av de vanligaste sätten att visa vem man är. Oavsett om det är bilar, kläder, inredning eller nya tekniska apparater vi konsumerar finns där ett inslag av att bygga identitet. Konsumtion är också ett relativt enkelt sätt att investera i sin egen sociala status. Till skillnad från annat som kan göra en populär, som att bli bygdens bästa schackspelare eller bäst på golf i grabbgänget, kräver shopping ingen tidskrävande träning. Det är dessutom lätt att köpa nytt om det skulle visa sig att garderoben man inhandlat blivit otrendig."

"Vi handlar mer och mer. Mellan 2009 och 2019 ökade hushållens totala konsumtion i fasta priser med 27 procent. Vi köpte alltså en tredjedel så mycket (eller dyrare saker) 2019 jämfört med tio år tidigare. Det visar konsumtionsrapporten från Centrum för konsumtionsforskning vid Göteborgs universitet (2020), som undersöker svenskarnas privatkonsumtion."

"Att människor handlar mer är på ett sätt ett gott tecken, eftersom det tyder på rikedom. Reallöneökningarna har de senaste åren legat på i snitt 1,8 procent per år. Men konsumtionen har en baksida. En stor andel av handlandet sker för lånade pengar och är därför känsligt för stigande räntor och inflation. Siffror från Finansinspektionen från 2019 visar att konsumtionslån – det vill säga lån som inte har en bostad som säkerhet – mer än fördubblats på ett decennium. Det handlar om lån att köpa en barnvagn, en semesterresa eller kläder, smink och elektronik på avbetalning."

"Men till stor del hänger det också ihop med näthandeln, som exploderade under pandemin. Enligt SCB ökade svenskarnas konsumtionslån med knappt fyra procent mellan 2019 och 2020. I slutet av 2020 uppgick svenska hushålls konsumtionslån till totalt 260 miljarder kronor. Enligt inkassobranschens branschorganisation som sammanställt en rapport om svenskarnas skulder har antalet personer som har en skuld till ett inkassobolag ökat med över 50 procent mellan 2014 och 2020. Skuldbeloppet är, slår rapporten fast, ”all time high”. Andelen unga under 25 år som har skulder hos inkasso ökar mest. Det är den grupp som ägnar mycket tid åt sociala medier och där blir exponerade för ett oavbrutet flöde av reklam."

"Enligt Kronofogden hade nästan 400 000 svenskar skulder hos myndigheten 2021."

https://www.gp.se/ledare/vi-m%C3%A5ste-g%C3%B6ra-upp-med-konsumtionskulturen-1.70556434

Den cirkulära ekonomin och delningsekonomin bär på lösningarna för hur vi kan försvara ett högt generellt välstånd i samhällen som inte gillar utbredd lokal fattigdom. En utvecklad delningsekonomi leder oss rätt och gör att vi bättre kan hantera faktumet att vi snart är 10 miljarder människor på vår jord! 1850 var vi runt 1,250 miljarder människor i världen…. Idag finns fler indier och kineser än antalet människor på jorden år 1850. 1850 är inte länge sedan. Och då föddes många fler barn per kvinna men många barn dog unga och få människor levde längre än till 70. Massor har blivit bättre men vi måste hushålla klokare med begränsade resurser. Glöm aldrig att ekonomi är hittepå av oss människor.

https://news.cision.com/se/agency/r/de-starkaste-delningsekonomiska-trenderna-2022,c3495711



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar