Vem vill ha företrädare som företräder andra intressen än dem de ska företräda?
Tycker du att dina lokalpolitiker ska företräda ditt bästa ur ditt närmaste perspektiv? Tycker du att dina nationella politiska företrädare ska kämpa för de svenska invånarnas bästa? Tycker du att EUs politiska företrädare ska kämpa för de europeiska invånarnas bästa? Tror du att till exempel Kinas eller Vietnamns invånare tycker att deras ledare ska agera på annat sätt? Tycker du att höga skatter är bra?
De allt för få förstår är att höga skatter är uttryck för avlövning av den individuella makten. Höga skatter är uttryck för förmynderi och dåliga nationalekonomiska kunskaper. Du anses inte vuxen och intelligent nog att agera för ditt eget bästa. Det är tveklöst många som inte kan det. Som ofta kanske 80/20 regeln gäller. 80 procent kan det men 20 procent kan det inte. Och vissa tror att det är högre skatter i till exempel Kina än i Sverige, det stämmer inte. De är dock hårdare med att individen har ett stort eget ansvar för sitt välbefinnande. En sak som skatten alltid varit tänkt att finansiera är en väl fungerande militär förmåga mot aggressiva främmande makter. Självklart ska skatterna finansiera en god försvarsförmåga. Väldigt mycket av det dagens skatter och statliga avgifter går till kan dock ifrågasättas.
Vad menar Expressens ledare med "populister"? Jag tycker ofta Expressens ledare skriver kloka saker men att bara fördumma politiska ledare som inte sjunger globlisternas lovsång är oklokt. I heta samtalstider om NATO är det viktigt att inse att stora samarbetsformer måste förenas med goda möjligheter att också kämpa för det lokala och regionala. Det är inte populistiskt att tydligt kämpa för det egna samhällets positiva utveckling. Hur den positiva utvecklingen skapas finns det många åsikter om. Det är bra.
"Men Putin-vurmen har knappast varit en hjärtefråga för väljarna som röstat på populistpartier. Klyftan mellan stad och land, industrijobb som försvinner och invandring är långt viktigare ämnen. Det är talande att Le Pen under sin framgångsrika valkampanj främst har talat om vikten av att värna köpkraften."
"Den auktoritära populismen är numera väletablerad i Europa. I många länder är dess politiska kraft långt mer stabil än den bakom de traditionella maktpartierna. Kampen mot populismen kommer att bli lång."
https://www.expressen.se/ledare/populisterna-overlevde-florten-med-putin/
Det är nu mycket prat om Sverige och Finland ska gå med i NATO eller ej. Parallellt fick den franska supernationalisten Marie Le Pen starkt presidentvalsstöd. Putin och hans kompisar gör ett sista försök att åter bli en global stark kraft. Det är för lång tid kört för ryssarna som nu istället blir en del av Kinas intressesfär. Vi har två maktsfärer som dominerar vad som händer på vår jord. Det är fortsatt USA och allt mer Kina. Kina som på bara 30 år gått från underutvecklat och fattigt till att åter bli jordens mäktigaste samling av människor.
Jag minns första gången jag besökte Kina, året var 2000. Den fart i Kinas utveckling sedan dess visar tydligt hur fort förändringar till det bättre eller sämre kan gå för ett samhälle eller en annan organisation av människor. Exemplen på detta är många genom människans historia. Den stora skillnaden jämfört med förr är tempot som idag är våldsamt snabbt. Ett högt tempo kräver i västvärlden en modern demokratisk metodutveckling. Toppstyrda partier som tycker de fått mandat att göra som de vill duger inte. I en demokrati krävs folklig förankring, men den måste samtidigt kunna vara snabbrörlig.
Om den del av världen som idag, av västvärlden själva, kallas demokratiska ska fortsätta att vara en stark balanskraft i världen krävs uppryckning och samling. Värdefullt att veta är att endast cirka 16 procent av jordens människor lever i ”den fria världen”. Det är också värdefullt att förstå att ledare i Kina, Ryssland och många andra länder på riktigt anser att västvärlden är på alla möjliga former av sönderfall. Till delar med hjälp av främmande makts påverkan och stöd. Främmande makt som agerar precis som européerna och amerikanerna gjort/gör. ”Inte mycket nytt under solen” när man studerar människans maktspel. Filosofen, författaren, historikern och politikern Niccolo Machiavelli (1469-1527) satte mycket läsvärda ord kopplat till människans maktspel i boken ”Fursten”. Självklart är han beskriven i min bok ”En stund på jorden”.
NATO eller inte är även ur ett svenskt perspektiv en fråga om vi vill vara med och balansera våra intressen bättre mot andra intressen. Yin/Yang. NATO är en politisk och militär allians mellan USA och många Europeiska länder. Om du tittar på gårdagens avsnitt av ”Dokument utifrån” kanske du bättre förstår varför jag anser att USA, Kanada, Europa, Japan och Oceanien måste knyta mycket starka samarbetsband. Det kanske är tid att ersätta USA och EU med DFDU, Democratic Freedom Development Union… Då kanske britterna kommer med igen. Britterna har i färskt minne hur det känns att förlora ett världsimperium. Och kineserna minns hur britterna agerat i bland annat Kina. Om Kina ska kunna balanseras behöver västvärlden stärka sitt samarbete och börja använda skattepengarna till rätt saker, inte till allt möjligt "good to have".... Jag hoppas innerligt att en samlad demokratisk värld och Kina kan leva i rimlig harmoni med varandra framöver. För att det ska bli så krävs balans i maktförhållandena.
https://www.svtplay.se/video/34780979/ostasien-en-ny-krutdurk
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar