fredag 29 april 2022

Balanserande maktblock

Det globala schackspelet är i stark rörelse

Krig handlar alltid om makt och om tillgång till kritiska resurser. Så har det alltid varit. Så kommer det alltid vara. Sannolikt tack vare kärnvapen finns ett stort motstånd från att genom väpnat krig attackera en annan stat. 

Ambitiösa idrottare och företagare kan göra det lättare att förstå drivkrafterna hos enskilda människor och grupper av människor. Ambitiösa människor är beredda att göra mycket för att nå sina mål. Konkurrensen mellan Hammarby och AIK är stor och inte sällan hatisk. Om de kunde skulle några av deras supportrar säkert gärna kriga för att ta några av motståndarnas bästa spelare. Nationers företrädare agerar lika i förhållande till varandra. Mer eller mindre fredligt. Kulturer, styrsystem och volymer avgör vilka som är mer eller mindre framgångsrika. Och imperier kommer och går genom människans historia.

Med Lööf (mångårig partiledare i C) och hennes närmaste hade jag några gånger ”debatter” om deras syn på individens rättigheter och deras generella syn att systemen skulle bekämpas. Deras systemfientlighet var för mig besvärande. Jag förespråkar stor individuell frihet och att dåliga systemdelar ska ersättas av något bättre. Ett enkelt system av fritt svävande individer är en typiskt ideologisk idé från verklighetsfrånvända broilerpolitiker. Samhällssystemens konstruktioner har avgörande betydelse för om ett samhälles invånare presterar bättre eller sämre. Och om vi klarar av att leva i harmoni eller ej. Viktigast av allt i ett sådant system är jämlika lagar.

Konflikten i Ukraina kan säkerligen ses som ett proxykrig mellan Kina och USA, eller "väst" mot "öst". Till delar en systemkonflikt. Det är inte osannolikt att vi snart har två proxykrig i Europa. Bosnien-Hercegovina är återigen en krutdurk som när som helst kan explodera. Som vanligt används religioner som starka konfliktorsaker. I grunden är det maktstrider och olika systemtänkanden som står mot varandra. Europas 30-åriga krig mellan varianter av kristna grupper, och nutidens alla väpnade konflikter mellan sunni- och shiamuslimer, borde lära oss mycket. Systemkriget mellan "Väst" och "Öst". Systemkriget mellan det hårt styrda ramverket eller det mycket liberala. 

Att Kina kommer att ta tillbaka Taiwan är det ingen tvekan om. Oavsett vad andra länders människor tycker om det så anser den kinesiska ledningen att det tveklöst är en del av ett flera tusen år gammalt Kina. Adam Cwejman, GP, gör ett försök att bedöma vad kineserna kommer att göra med Taiwan framöver. ”Väst” och ”Öst” har förhandlat förr. Framförallt Europas riken har förhandlat med varandra om andra delar av världen. Inte minst i Afrika och i Mellanöstern. De som tar historiska perspektiv på nutida utmaningar anklagas av vissa att ”relativisera”. Nej, att ta långa historiska perspektiv är viktigt om man ska förstå hur intellektuella kineser tänker. 

USA och Frankrike (som EUs representant) borde inleda världsordningsförhandlingar med Kina. Som jag tolkat Kinas ambitioner är det territoriellt ”bara” att åter göra Taiwan till en del av Kina. Och ur ett ”homeland Security-perspektiv” stark kontroll över Sydkinesiska havet. Utöver det blir kampen i världen genom forskning och affärer. Och statens roll är att värna sitt folks intressen. I det perspektivet blir kampen om begränsade råvaror viktiga. För oss alla, inklusive taiwaneserna, är en förhandling med kineserna en klok väg framåt. Då kan vi i bästa fall också undvika en kraftig lågkonjunktur. Glöm inte att Yin och Yang är viktiga delar av kinesisk filosofi. Är vi i väst ”vita” eller ”svarta” i sammanhanget? Hur tror du makthavarna i Kina ser på det? Ja, ja, ja varför skulle detta geopolitiska i tid förstås när Magdalena Andersson igår, i sitt tal, beskrev Sveriges misslyckanden nästan exakt som jag gjort i många år. Senfärdighet är dyrt. Särskilt dyrt för låg- och medelklassen. 

"En viktig anledning till det ryska misslyckandet med att förgöra den ukrainska statsmakten är att omvärlden, till skillnad från Putin, inte betraktar Ukraina som en del av Ryssland. Kriget behandlas inte av omvärlden som en rysk inrikespolitisk angelägenhet, motsvarande en begränsad separatistkonflikt. Ukraina anses vara en oberoende stat, utsatt för en oprovocerad aggression."

"Det här borde oroa ledarna i Peking. Kommunistkina och dess president Xi Jinping tittar noga på det som sker i Ukraina. Likt sin allierade Ryssland, har Kina gått på sin egen propaganda om att väst är dekadent, servilt och svagt. Landet kan nu behöva ompröva sin diplomatiska strategi, som under hela 2010-talet varit offensiv och präglad av hot och utpressning. Den kanske inte fungerar lika bra som tidigare, givet vad som har hänt i Ukraina."

"Taiwan kommer med stor sannolikhet att bli ett framtida Ukraina. Båda länderna symboliserar vad ett demokratiskt Kina respektive Ryssland skulle se ut. Det är en konstant påminnelse för omvärlden och den inrikespolitiska oppositionen att ett annat samhälle är möjligt. Sådant kan förstås inte despoterna i Moskva och Shanghai tillåta."

https://www.gp.se/ledare/taiwan-blir-n%C3%A4sta-ukraina-1.71523964

Wallenbergarna och jag ser mycket lika på marknadsläget. Nedan färska intervju är i linje med flera av mina blogginlägg. Det är krafter i USA och Kina som nu avgör hur den närmaste utvecklingen blir. Ett nytt kallt krig mellan ”väst” och ”öst” eller en ny framförhandlad världsordning? Jag hoppas amerikanerna och Macron gör kloka val. Det var fransmännen som hjälpte amerikanerna att bli fria från brittiskt styre. Kanske kan amerikanerna och fransmännen nu tillsammans förhandla fram en balansordning mellan ”Öst” och ”Väst” där inte ryssarna är med vid förhandlingsbordet. Odemokratiskt? Tror du Sverigedemokraterna bjuds in till alla viktiga förhandlingar kopplade till Sveriges riksdag? Deras väljarstöd är tredje störst i riksdagen. Maktspel är en beteendegren sedan ”grottiden”.

https://www.tn.se/article/wallenberg-varnar-for-krigets-foljder/

Kina fortsätter sin frammarsch mot att bli världens starkaste supermakt. Just nu känns kombinationen konfusianism, marknadsekonomi, enpartisystem och enorm befolkningsvolym som en mycket stark ekvation. Kina är åter en supermakt på vår jord. Inte minst på grund av sitt folks förmåga att söka patent på nya idéer som har stor betydelse för en verksamhets konkurrensförmåga. Att gnälla hjälper inte för att lyckas att konkurrera framgångsrikt. Den som vill vara bland de bästa får, som alltid, samarbeta klokt för att vara konkurrenskraftig. Det gäller idrottare, företagare och nationer. Inom idrotten, näringslivet och mellan länder blir det ointressant, tråkigt och stagnerande om det inte finns stark konkurrens. Konkurrens driver utvecklingen. Marknadsekonomins grunder bygger på en stark tro på konkurrensens och enskilda människors positiva effekter. Kina är redan en global balanskraft till USA, oavsett om man gillar det eller ej. Yin och Yang. Den stora frågan är om ”väst” klarar av att vara en enig politisk balanskraft eller ej. USA klarar det inte själva. Jag hoppas väst lyckas eftersom min övertygelse är att det blir bäst för det stora flertalet människor på jorden. Oavsett om man är amerikan, finsk, somalier eller kines.

httpsw://www.tn.se/naringsliv/sa-tar-kina-over-europa-vi-blir-omsprungna/



P.S Idag är det dansens dag!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar