tisdag 5 april 2022

Valfläsk = kortsiktighet

Kortsiktigheten vår Akilleshäl

En ny världsordning bland oss människor är på väg att på allvar ta form. Det är inget nytt under solen, det har hänt många gånger under människans korta tid på jorden. Om det kan du till exempel läsa i min bok "En stund på jorden". Människan fick inte uppleva de fem tidigare perioderna av massdöd på jorden. Nu anser vissa forskare att vi människor starkt bidrar till den sjätte massdöden på vår jord. Kanske kommer människan att vara en av överlevarna, kanske inte. Livet på jorden tycks dock gång efter gång omformas och de mest fantastiska arter uppstå för att klara nya tider. Arter som hela tiden är i maktkamper med andra arter och bland sin egen art. Hur många andra arter än människan tror du kan bete sig så hemskt som vi kan göra mot varandra? Bifogar nedan en sevärd film om att mycket liv funnits i Antarktis. Se SVT reportaget nedan så tror jag du får nya perspektiv på våra liv. Oavsett människans påverkan eller ej är sannolikheten stor att en sjätte period av massdöd på jorden kommer. Det är väl därför som några av världens rikaste personer investerar för fullt i teknik för att kunna bosätta sig på andra planeter. De vill så att säga försöka få ihop lösningar för en modern Noaks ark när nästa syndaflod sveper över jorden. Om du läser min bok, "En stund på jorden" så får du veta att Noaks ark sägs ha strandat i närheten av den plats i Armenien som min farmor kommer ifrån.

https://www.svtplay.se/video/34725047/vetenskapens-varld/vetenskapens-varld-sasong-35-antarktis-dinosaurier?info=visa

https://www.mynewsdesk.com/se/ecobysweden/pressreleases/vi-har-gaatt-igenom-5-massutdoeenden-och-kan-vara-paa-vaeg-in-i-ett-sjaette-menar-forskare-2722389

https://www.nyteknik.se/popularteknik/har-ar-vad-som-orsakade-jordens-varsta-massdod-6942082

https://sv.wikipedia.org/wiki/Noas_ark

I den nya världsordningen kommer bland annat kortsiktighet och varianter av demokrati att ställas mot långsiktighet och mer auktoritära styrsystem av samhällen. Som jag skrev igår hoppas jag att dessa system klarar av att leva i rimlig Yin/Yang med varandra. Om inte så har vi kraftiga handelskonflikter och långa tider av politisk oro framför oss. Historiskt har det inte varit några positiva tider. I den nya världsordningen är sannolikt den anglosaxiska kortsiktigheten inom både finansvärlden och politiken vår del av världens Akilleshäl i maktbalanskampen med kineserna. 

https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/akillesh%C3%A4l

I Dagens PS kan vi läsa ett läsvärt reportage om hur Socialdemokraterna nu visar ett tydligt exempel på kortsiktighet för att försöka vinna väljare i årets val. Att förslaget bara fortsätter att elda på redan farligt höga prisnivåer spelar ingen roll eftersom i den kortsiktiga kampen om makten är priset aldrig för högt..... Den långsiktigt tänkande inser självklart att viktigast av allt är att skapa nya prisvärda former av bostäder för ekonomiskt svaga personer. Grundproblemet på svensk bostadsmarknad är att många människor idag inte har råd med ett första eget boende. Vare sig i bostadsrättsform eller hyresrättsform.  

”Startlån för unga bostadsköpare är plåster på ett benbrott. Grundproblemet är de skyhöga bostadspriserna”, anser chefsekonom." 

https://www.dagensps.se/privatekonomi/bostad/forslag-pa-startlan-far-svidande-kritik/?utm_campaign=dagliga&utm_medium=email&utm_source=nyhetsbrev-one&link_id=1SaCo7aUf4

Om inte västvärlden blir lite ödmjukare och lär av mer långsiktigt tänkande kulturer kommer vi inte att lyckas att bidra till maktbalans på vår jord. Det är inte länge sedan som många förståsigpåare trodde att vi bara hade USA som världsmakt och världspolis. De hade fel. Om vi vill ha balanserande maktkrafter i världen, vilket jag tror är viktigt för rimlig harmoni mellan oss människor, måste väst nu lära lite av öst. Den politiska kampen om makten, i det vi kallar demokrati, kanske skapar den kortsiktighet som försvagar oss? Så kan det vara. En metod för att hantera det är att låta demokratin utvecklas och att vi ger invånarna mer löpande inflytande över utvecklingen. Då är jag säker på att de kortsiktigt dumma politiska besluten blir färre. Yin och Yang som delar av ett filosofiskt tänkande är värt att reflektera över. Om du lär dig principerna runt Yin och Yang samt om principerna i Konfusianismen kommer du att få en bra känsla för hur man kan tänka på andra sätt än vad som idag råder i det liberala väst. Som av en händelse finns symbolen för Yin och Yang på första sidan på min bok "En stund på jorden".

"The principle of Yin and Yang is that all things exist as inseparable and contradictory opposites, for example, female-male, dark-light and old-young. The pairs of equal opposites attract and complement each other. The principle dates from the 3rd century BCE or even earlier and is a fundamental concept in Chinese philosophy, Chinese medicine, and culture in general."

https://www.worldhistory.org/Yin_and_Yang/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar