God ekonomisk hushållning
Varför talade Magdalena Andersson en gång i tiden om att "ladorna är tomma"? I stor utsträckning var det kopplat till höga energikostnader, priset på olja. Och en låg BNP per capita utveckling. Idag märker vi alla av kraftigt ökade energikostnader. Ansvarslös tidigarelagd avveckling av kärnkraft i Tyskland och kriget i Ukrainas effekter på oljepriset påverkar Europas ekonomier kraftigt. Vi har dessutom en global pandemi i färskt minne. Världsfabriken Kinas nedstängningar har bland annat skapat kraftiga komponentbrister i världen som eldat på inflationen. Ett nytt spännande inslag i våra ekonomier jämfört med tidigare kriser är kryptovalutorna. Har de en roll i den kris vi nu rullar in i? Allt talar för räntehöjningar som kraftigt bidrar till minskad köpkraft. Riskerna är också stora att facken gör om misstagen på 70-talet och eldar på inflationen ytterligare. Det är självklart lätt att förstå att deras medlemmar förväntar sig att köpkraften ska försvaras. Med globala företag som fortsätter att vara mycket lönsamma är risken stor att lönemärket i den privata sektorn hamnar för högt och smittar av sig på offentliga löner. Vad innebär en kombination av 70-tals och 90-tals kris? Någon ny variant av 30-tals kris?
Samtidigt vet du kanske att Sverige, till stor del tack vare prisutvecklingen på fastighetsmarknaden, har bland de flesta miljardärerna per landets invånare. Du kanske också vet att vi har stora sociala problem med växande utanförskapsområden och segregation. Det senare är problem på riktigt och de praktiska lösningarna som bryter denna negativa trend är på tok för få. På många sätt är det Sverige nu behöver fullt fokus på att inkludera väldigt många av alla våra invånare som växer upp i utanförskapsområden och i segregerade miljöer.
Vissa säger att uppdelning av människor i olika områden alltid varit fallet. De rika vill helt enkelt inte leva bland de fattiga. Så kan man tycka. Frågan är vilket samhälle vi vill att Uppsala och övriga Sverige ska vara. Även i Sverige lever de priviligierade i områden övriga inte har råd med. Det har till exempel bidragit till att de sent förstått hur samhällsklimatet förändrats då det länge inte märktes i deras fina miljö. De flesta i Sverige vill att den lägsta levnadsstandarden för våra invånare ska vara ok. Nästan alla tycker att alla barn ska få en rimligt rättvis möjlighet att nå sin individuella potential genom att inte begränsas av föräldrarnas bakgrund. Det är därför skolan länge haft ett kompensatoriskt uppdrag som den inte längre klarar av att uppfylla. Trots att mycket tuffa ekonomiska tider stundar måste vi nu på allvar prioritera att effektivt motverka ett växande utanförskap.
https://www.ekonomifakta.se/fakta/ekonomi/tillvaxt/bnp-per-capita/
https://www.lararforbundet.se/basta-skolkommun/2021/uppsala
I tider som nu är det viktigare än normalt att ha koll på sin ekonomi. Och om inte utanförskapsproblemen i den kommande lågkonjunkturen helt ska spåra ur måste vi satsa på att inkludera människor in i vårt gemensamma samhällsbygge mycket bättre än hittills. Morötter och piska krävs. Bidragssystemet behöver reformeras och på något sätt måste de rikaste bidra med mer för att vi bättre ska börja inkludera socioekonomiskt svaga bättre. Förutom ett reformerat bidragssytem behöver vi reformerade byggnormer kopplat till Boverket. Är det här vad regeringen ägnar sig åt? Nej, enligt Expressen nedan ägnar de sig åt valfläsk och en allt mer urspårad budgetprocess. Hur kan Andersson låta detta hända?
"Men historien visar att det går att hantera stora kriser utan att låta statens skattkista ständigt stå på glänt. Under finanskrisen 2008 och 2009 gjordes inga extra ändringsbudgetar, under flyktingkrisens 2015 blott en enda. S-regeringen verkar helt enkelt ha fått smak för att hala fram plånboken. Det signalerar väl handlingskraft att dela ut reda pengar direkt. Det kan också finnas ett mått av taktik i agerandet där vårbudgeten fylls med i huvudsak mindre politiskt laddade förslag för att kunna gå igenom, medan mer känsliga förslag delar läggs i ändringsbudgetar."
https://www.expressen.se/ledare/socialdemokraterna-baddar-for-budgetkaos/
Barnen är vår framtid. Är alla barn i vårt nutida Sverige värda en rimlig chans att få ett långt positivt liv där de på olika sätt kan bidra till vårt svenska välståndsbygge? Ja! Är det så? Nej! Du vet väl att väldigt många av dem som främst skjuter ihjäl varandra runt om i Sverige är födda i Sverige? Så är det! Det är hög tid att vi på allvar börjar implementera en fungerande inkluderingspolitik fylld av rättigheter och rimliga skyldigheter. Miljardärerna kan flytta var de vill. Det kan inte vi andra. Att ta tag i dessa mycket viktiga inkluderingsfrågor är av avgörande betydelse om Sverige åter kan bli ett generellt välfärdssamhälle! Att leva i ett generellt välfärdssamhälle är bra för alla sina invånare, även miljardärerna. Om vi misslyckas med att ge alla Sveriges barn en god start i livet fortsätter våra utanförskapsproblem att växa. Expressens beskrivningar nedan måste bekämpas med kraft. Det är djupt orättvist mot dessa barn att liknande barnomsorgsmiljöer finns.
"Barnen fick sällan gå ut, i stället tillbringade de dagarna framför tv:n i en trång, smutsig och illaluktande lägenhet. Det upptäckte inspektörerna när de granskade barndagvårdsverksamhet – det som brukade kallas dagmamma – i Malmö. I ett annat fall var lägenheten så grisig att inspektörerna var nära att kräkas. Barnen tvingades tolka åt sina vårdare, för att de inte kunde tillräcklig svenska. Någon pedagogisk verksamhet bedrevs inte alls, konstaterade kommunen. Dessa fall härrör från ett enda bolag. Under fem år betalade Malmö ut 15,7 miljoner kronor – men stora summor har försvunnit. Ägarna köpte lyxiga bilar på företaget, samt mat och smink för hundratusentals kronor."
"Fri- och förskolor har haft dubbla användningsområden för salafister i Sverige: Dels som kassakor – minns rektorn som förde över elva miljoner från skolverksamheten för att starta en islamistisk bank. Dels som segregationsmotor – barnen isoleras från det svenska, och får inte möta sekulära värderingar ens i skolan. Lurendrejare och extremister borde varken kunna få kommunernas välsignelse eller skattepengar för att ta hand om små barn. Redan innan den nya lagen trätt i kraft är det tydligt att den måste skärpas igen."
https://www.expressen.se/ledare/linda-jerneck/barnen-far-inte-ga-ut-men-dagmamman-blir-rik/
USA har nu en inflationstakt på 8,5 procent. Det är den högsta på 40 år. Sannolikheten är nu mycket hög att USAs riksbankssystem, FED, kraftigt höjer räntorna för att försöka hantera denna dåliga situation. Det kommer att tvinga upp priset på pengar kraftigt även i Sverige och övriga Europa. Allt pekar mot att vi efter över tio års sedelpressande och statliga obligationsköp går in i en kraftig lågkonjunktur. Vad händer om din ränta går upp 3 procent? Vad händer om din ränta går upp 5 procent? Jag vet att för oss som Uppsalabor innebär 3 procents räntehöjning på kommunens lån ökade kapitalkostnader på årsbasis motsvarande 540 miljoner kronor. Över en halv miljard kronor......, om året när 18 miljarder omförhandlats..... "Håll i hatten" känns allt mer nära nu. Nu gäller det att flytta möjliga arbetskraftsresurser från kommun och region till näringslivet parallellt med en offensiv inkluderingspolitik. Då gör vi något bra av den lågkonjunktur som nu är oundviklig. Rösta på Utvecklingspartiet demokraterna i Uppsala. Vi har politiken som leder oss rätt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar