lördag 16 april 2022

Energiidioti

När inkompetens får styra

Tycker du att dina skattepengar ska gå till subventioner till världens rikaste företag? Tycker du att dina skattepengar ska bidra till att svenska företag, och internationella företag som anställer många lokalt anställda medarbetare, inte får tillräckligt bra energitillgång och energi till konkurrenskraftiga priser? Det tycker inte jag och det har jag i flera år gett uttryck för på min blogg. Bland annat i nedan inlägg:

"Som jag bloggat om tidigare är det vansinnigt att svenska offentligt styrda verksamheter till och med subventionerat några av världens lönsammaste företag att suga ut svensk el som behövs för verksamheter som skapar betydligt större värde för oss som bor i Sverige. Jag är helt övertygad om att nettoeffekten av nya jobbtillfällen är negativ kopplad till Amazons, Facebooks, Google och Microsofts datorhallar i Sverige."

https://stefanhanna.blogspot.com/2021/11/energiuppror.html?m=1

Att vi har många framgångsrika svenska företagare, och till stora delar svenskägda bolag, har stor betydelse för vårt nationella välstånd. Det är vårt lands naturresurser och våra företagare och företag som lägger grunden för ett starkt samhälle till glädje för de flesta invånarna i vårt avlånga land. Den som inte förstår det har mycket kvar att lära om hur vår ekonomi fungerar. En ekonomi som nu påfrestas av närliggande krig, ökande handelskrig, brist på kvalificerad arbetskraft, brist på el, dyr el, otrygghet och kraftigt stigande inflation. 

Emma Jeanson, UNT, skriver läsvärt om denna dumhet kopplat till att svenska skattepengar subventionerar världens rikaste företag och världens rikaste privatpersoner. Oavsett vilket annat lands företag vi talar om, eller vilket annat land dessa rikaste i världen kommer ifrån, är det korkat.

"Efter ett beslut från 2017 får bolagen närmare hela elskatten avdragen för att driva datahallar i Sverige, vilket har snedvridit marknaden kraftigt. Dels är det enbart den som äger utrustningen i hallarna som får skattelättnaderna. Dessutom krävs även att en hög elförbrukning vilket innebär att enbart stora företag med mycket kapacitet får tillgång till subventionerna. Detta innebär att det framför allt är de amerikanska techbolagen som får ta del av stöden, medan mindre svenska företag lämnas utanför. Skattereduktionen är kort och gott riggad till techjättarnas fördel." 

"Så vad får vi då ut av etablering av hallarna? Knappt något alls. När bolagen skulle etablera sig i Sverige hurrade lokalpolitiker och dåvarande näringsminister Mikael Damberg över de tusentals nya arbetstillfällena som väntades komma. Man menade också att Sverige skulle ligga i “framkant” i digitaliseringen. Serverhallarna skulle generera 20 000 nya jobb fram till 2025, enligt en rapport som beställdes av Business Sweden under 2016. Föga förvånande, uteblev nästintill alla jobb. Serverhallarna är i princip stora lagerlokaler för mängder av datorer som processar data, och kräver inte så mycket mer än en och annan vaktmästare och lite underhållsarbete. I dag arbetar 527 personer med driften av hallarna på Facebook, Google, Amazon och Microsoft, enligt en bedömning från Sweco. De jobb som skapas sker till största del utomlands, exempelvis i Indien, eftersom det är där IT-utvecklingen sker. Huruvida enorma energislukande bunkrar fyllda med servrar, gör att Sverige hamnar i framkant när det kommer till digitalisering, är en fråga som Mikael Damberg bäst får svara på." 

"Politiker lät sig luras. Och det var faktiskt inte svårt att inse att etableringen av serverhallarna skulle resultera i just energislukande lokaler fyllda med datorer, men tomma på arbete."

https://unt.se/ledare/artikel/elslukande-datahallar-skapade-knappt-nagra-jobb/jp52857r

Det är vansinnigt att svenska skattepengar subventionerar världens rikaste företag. Du vet väl att huvudägarna till de bolagen också personligen är värda tusentals miljarder kronor. I vart fall korkat när det inte är företag med stora svenska ägare, som har många anställda i vårt land, och som betalar mycket skatt i Sverige. Du vet väl att de amerikanska bolag som Jeanson nämner ovan betalar väldigt liten bolags skatt i Sverige? Samtidigt tjänar de flesta av dessa företag mycket pengar på den svenska marknaden. Det är korkat att ge stora subventioner till dessa företag för etablering av serverhallar. Hade de övervägt att lägga avancerade forsknings- och utvecklingsenheter i Sverige skulle det vara något helt annat. Gör om! Gör rätt!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar