tisdag 26 april 2022

Räddningspaketet för L

Är det en man?

Vi lever i en tid där det talas mycket om genus. Då och då träffar jag unga män som känner sig förvirrade över att det mesta idag handlar om kvinnors rättigheter samtidigt som de känner sig underlägsna och nedprioriterade. Sant eller falskt? Det är känslor hos enskilda personer och känslorna påverkar oss alla mycket. Känslorna får ta mycket mer plats i våra moderna samhällen än någonsin tidigare. På många sätt är det bra för att minska ojämlikheten mellan könen. Du vet väl att det finns biologiska skillnader av praktisk betydelse mellan kvinnor och män? "Bara" faktumet att kvinnor har mycket mer östrogen än män har praktisk betydelse. Att män har mycket mer testosteron än kvinnor har praktisk betydelse. Vem vet, kanske blir det återigen politiskt korrekt att säga dessa sanningar. Vissa tycker nog att jag raljerar, det gör jag inte. Att kämpa för jämlikhet är för mig självklart. Det är inte samma sak som att förneka biologiska fakta. För mig handlar jämlikhet om samma grundprincip som skolan verkade utifrån när jag gick där. Alla skulle få en så jämlik möjlighet som möjligt att under skolåren nå sin fulla potential utan diskriminerande begränsningar. Det var då det. Idag klarar inte längre skolan av att vara en sådan utvecklingsplats som kompenserar för ogynnsamma hemmaförhållanden.

"Vad beror det på att män och kvinnor beter sig olika? Vetandets Värld den 28 december ska inte spegla den politiska debatten, men syna de forskningsresultat som tyder på att det kan finnas vissa medfödda biologiska skillnader mellan män och kvinnor som har effekter på beteendet."

"Ett sätt att närma sig frågan om det finns medfödda beteendemässiga skillnader mellan män och kvinnor är att studera nyfödda. En studie av bland andra den engelske forskaren Simon Baron-Cohen visar att nyfödda flickor är mer intresserade av att titta på ett ansikte än vad pojkar är. Och nyfödda pojkar är mer intresserade av att titta på en mekanisk mobil."

https://sverigesradio.se/artikel/752434

Liberalerna riskerar att åka ur riksdagen 2022. Det blir intressant att ta del av nästa opinionsmätning. Kan det vara så att det räcker med könsbyte på Liberalernas ledarstol för att deras livshopp ska återvända? Vi får snart veta. I sak företräder han inte någon ny politik än den som Sabuni försökt sälja. Den sakpolitik som av bland annat liberaler i Uppsala ansetts så dålig att de "krypskjutit" mot henne gång efter gång. Trots att politiken är den samma kanske krypskyttet nu är över när en "skalp" har vunnits och nu handlar det om egenintresset och då får alla sluta upp runt den nya bossen..... Vi får se. för dem som ogillar vänsterpolitik, och mycket konservativ politik, är det bra om Liberalerna överlever. 

Kajsa Dovstad, GP, ger några intressant självkritiska reflektioner nedan kopplat till att Liberalerna bytt partiledare. Nedan första citat kan jag tyvärr instämma helt med. Sabuni är också skicklig på att bemästra egna känslor och fokusera på vad som är nödvändigt att göra. Svensk politik är full av känslor och för lite hjärna. Hur många gånger tror du jag efterlyst både "hjärta och hjärna" inom svensk politik? Självklart har det tolkats som att jag är elitistisk och ser ner på många andra som försöker företräda oss invånare väl. För mig handlar det bara om att just klara av att balansera känslor med rimliga logiska ställningstaganden i svåra frågor. När "hjärnan tar slut tar nävarna vid" är ett talande ordspråk. I detta sammanhang kan det översättas med: När logiken inte stöttar ditt tyckande, använd så mycket känslospöken du kan för att ändå få rätt....

"Nog finns det mer destruktiva politiska strömningar än ungdomsförbundare som vill utsatta människor väl. Samhället måste dock vila på andra fundament. Johan Pehrson uttryckte också sympati för ömmande fall, men lät inte sina personliga känslor översvämma det samhällsbygge han trodde på. I svensk politik är den förmågan tyvärr sällsynt."

"Avgångskravet den gången var en del av en ganska osund partikultur där personliga varumärken byggdes genom att utåt ta avstånd från den politik man till största delen håller med om. Förlåt mig, Johan Pehrson. Och lycka till. Du behövs."

https://www.gp.se/ledare/f%C3%B6rl%C3%A5t-f%C3%B6r-avg%C3%A5ngskravet-johan-pehrson-1.71112413

Av många skäl var Sabuni en kompetent och modig person som hade kunnat spela en mycket värdefull roll i det nödvändiga städjobb som behövs för att motverka växande utanförskapsområden och segregation. Hon mer än en Pehrson symboliserade det hopp som till exempel unga med anknytning från Somalia behöver känna i det land där de, till skillnad från Sabuni, också är födda i. Ja, ja, vi får se hur det går för Liberalerna.... Nu när Lööf säger sig vara socialliberal är den stora frågan om de lyckas få tillbaka väljare från C eller inte. Det är nog enbart därifrån de idag kan hitta väljare....Eller vad tror du? Ja, ja, det blev andra gången som Liberlarna inte gav en vald kvinnlig partiledare chansen att genomföra en hel valrörelse.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar