Kan dålig stadspolitik vara dåligt för landsbygden?
Svaret är onekligen ja. Alla städer ligger i kommuner. Alla kommuner är unika. Samtidigt har alla kommuner exakt samma ansvar i förhållande till sina invånare. I mötet mellan en kommunanställd och en medlem i kommunen (en invånare eller en organisation registrerad i kommunen) ska medlemmarna behandlas jämlikt. Det finns så klart även stora skillnader mellan kommuner med stora städer i Sverige. Sammansättningen av medlemmar är den viktigaste skillnaden. En stor skillnad mellan Uppsala jämfört med Stockholm, Göteborg och Malmö är storleken på stadens omland. Av dessa kommuner är det bara Uppsala som har en stor landsbygd som ingår i kommunens ansvarsområde. Uppsala kommun är geografiskt sju gånger större än Malta. Uppsala kommun är befolkningsmässigt Sveriges största landsbygdskommun. Svaret på rubrikens fråga är onekligen ja.
Peter Santesson, Expressen, skriver intressant om att städernas problem är viktigare att debattera än landsbygden. Det kan en och annan tycka är helt fel. Samtidigt är det tveklöst så att städernas problem idag är så stora att de problemen i sig själv försvagar landsbygder som lider av konsekvenserna av nedlagda företag. I Uppsala kan jag garantera landsbygdsbefolkningen, drygt 50.000 av kommunens invånare, att spårvägsprojektet och andra vansinniga stadsprojekt kraftigt kommer att slå även mot invånarna utanför city. Jag kan också garantera att allt högre långtidsarbetslöshet i våra utanförskapsområden kraftigt påverkar även vår landsbygdsbefolkning. Dålig problemlösning i stan slår på många sätt även mot landsbygdsbefolkningen. Därför har Santesson en stor poäng när han lyfter att landsbygdsvurmen är ett politiskt felfokus. Nu säger jag absolut inte att vi ska strunta i landsbygden, den och dess befolkning har stor positiv betydelse för Sveriges välbefinnande. Skälet för att landsbygden är ett nytt politiskt fokus är att flera partier försöker ta röster ifrån varandra. Särskilt ifrån SD som fått ett starkt stöd på landsbygderna. Som Santesson skriver är också allt högre skuldsättning i Uppsala ett växande problem för oss Uppsalabor. Redan idag bär Uppsala kommun, "Ett Uppsala", på 16 miljarder i skulder. I kommunens investeringsplan för 2022, 2023 och 2024 ligger över 13 miljarder kronor. Många av dessa ytterligare miljarder måste lånas upp. 16 plus 13 är nästan 30. En räntehöjning (priset på lånade pengar) med bara en procent kostar 300 miljoner kronor.....
"Ska landsbygden stå i fokus i den här valrörelsen? Det ser ut att bli politisk konkurrens om att tala om den bortglömda delen av Sverige, där avstånden är långa, bränslekostnaderna skenar och samhällsservicen avvecklas. Mina invändningar mot den prioriteringen, för jag har en del sådana, handlar inte alls om att vifta bort problemen. Antagligen är det förgäves jag förtydligar det, men bara för att ha det sagt: Landsbygdsproblemen är i högsta grad verkliga och frågan är viktig. Man kan inte avfärda den med att rekommendera en flytt till storstaden ifall vardagen på landet är för opraktisk. Staten behöver så gott det går ge förutsättningar för en god samhällsutveckling i hela Sverige. Det ska inte krävas en valrörelse för den saken. Men utrymmet i en valrörelse är trångt och då behöver perspektivet framför allt ligga på stora systemfrågor."
"Det är städernas utveckling som är ekonomiskt avgörande och samtidigt är det där de tyngsta systemproblemen växer. Tre av fyra bidragsförsörjda i Sverige bor i och omkring de större städerna och storstäderna, inte i utflyttningsorterna. Flera av våra systemproblem koncentreras till storstadsområdena. Exempelvis är skjutningar, och all den otrygghet som hänger ihop med den kriminaliteten, nästan tre gånger så vanliga i storstäder som på mindre orter – även när man tar hänsyn till skillnaden i befolkningsmängd."
"Den extrema prisutvecklingen på bostadsmarknaden och den stora privata skuldsättningen som den leder till är också ett problem som är långt allvarligare i storstadsområden. Även på den offentliga sidan är det i synnerhet i de stora städerna som den kommunala skuldsättningen ökar raskt. Befolkningstillväxten har inneburit väldiga investeringsbehov. I städer som Uppsala, Stockholm och Malmö har kommunens belåning vuxit långt snabbare än i snittkommunen."
Idag är det också en läsvärd debattartikel, av Eva Hallqvist-Larsson, i UNT om hur demokratiskt illa tillväxtpolitiken i Uppsala idag sköts. De som bryr sig kan lokalt rösta på Utvecklingspartiet demokraterna.
"När det gäller åtgärder för att värna naturen har Uppsala kommun inte visat sina bästa sidor. Man kan fundera på om det handlar om brist på tid, inkompetens eller ointresse. Politiker verkar inte vara tillräckligt pålästa. Miljö, mångfald, människors hälsa och välmående prioriteras inte. Det är pengar som styr, inte synpunkter från medborgare och sakkunniga."
"Den ena grönytan efter den andra fylls tätt, tätt med med höga betonghus. Äldre träd som ger svalka fälls och staden utsätts för värmestress."
"Politiker tycks lyssna vänligt men reflekterar inte på allvar över medborgares synpunkter."
"I Uppsala existerar inte fungerande forum för dialog i svåra frågor. Medborgare kallas till möten med politiker som vill saluföra sina visioner snarare än att på allvar lyssna på medborgarnas synpunkter och hålla öppet för justeringar och alternativ. Dyra konsulter och påkostad marknadsföring av kommunens vision i form av idealiserande visuellt material ska få de kritiska medborgarna att ändra åsikt."
"Sydöstra staden och Eriksberg är exempel där flera tusen synpunkter skickades in, utan nämnvärt resultat. Inte heller de många protesterna mot Ulleråkersplanerna har beaktats. Varken artskyddsbrott eller risker för vårt dricksvatten tycks betyda något i Uppsala. Medborgarna kan inte påverka utformningen av sina närområden och än mindre utformingen av bebyggelsen i Uppsala. Förtroendet för politiker i allmänhet är noll."
https://unt.se/debatt/artikel/fortroendet-for-uppsalas-politiker-ar-nere-pa-noll/rgpvyemr
De senaste dagarnas vansinniga och vidriga upplopp i Linköping, Norrköping, Örebro, Karlskrona och Malmö är ett blodigt slag i ansiktet på svenska skattebetalare som betalat och betalar massor för människor som själva varit flyktingar eller är barn till flyktingar. Betalat för skolgång, sjukvård, hyra, mat och så vidare. Sveriges problem är betydligt större i städerna än på våra landsbygder. Som sagt, stadsproblem som även slår hårt mot landsbygdsbefolkningen eftersom allt mer kraft måste läggas på städernas utanförskaps- och växande segregationsproblem. Du som bryr dig om Sveriges framtid gör klokt i att bara rösta på lokala, regionala och nationella partier som har en tydlig och omfattande integrations- och inkluderingspolitik. Det är särskilt viktigt i en kommun och varje kommun är unik. Utvecklingspartiet demokraterna har en omfattande och stark integrations- och inkluderingspolitik för invånarna i Uppsala kommun och region Uppsala.
https://www.expressen.se/nyheter/nya-oroligheter-i-malmo-i-natt-buss-i-lagor/
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/stadsbuss-i-brand-i-malmo
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar