fredag 22 april 2022

Kraftigt försämrad köpkraft

Bostadsmarknaden

Sverige är inte Japan. Länge ville ett stort antal ekonomer tro det och spådde att vi långvarigt skulle få leva med nära noll pris för att låna pengar. Trots att många människor ordentligt kommer att "bita i gräset" är nu räntorna påväg upp.  Alla som inte tjänar miljoner har redan märkt hur det blivit mycket dyrare att handla mat. De som regelbundet använder bilen känner kraftigt av de högre drivmedelskostnaderna. Alla som bor och betalar för eget boende har känt av kraftiga el- och uppvärmningskostnader. Konkurrensen om allt för få hårt arbetande experterna driver upp lönekostnaderna i vissa branscher. Det hjälper få andra på arbetsmarknaden. Nu ökar priset på pengar fort. I en värld full av högt belånade människor slår det ännu hårdare mot svenskarnas köpkraft. Att priserna på bostäder sannolikt, efter många år av prisökningar, kommer att sjunka är bara ett problem för de kraftigt belånade. För alla dem slår det hårt för varje procent räntorna går upp. Riksbankschefen uttrycker bland annat enligt nedan:

"Terminerna indikerar nästan tio höjningar fram till årsskiftet 2023/2024. På en fråga om det är realistiskt givet räntekänsligheten svarar Ingves "det ska nog fungera".

https://www.breakit.se/artikel/32730/stefan-ingves-tio-rantehojningar-ar-realistiskt

Vad innebär det i praktiken för människor som har lån? En person som har en inköpt bostad för 6 miljoner kronor med lån på 4,5 miljoner kronor innebär en räntehöjning från 1.5 procent till 2.5 procent en ökad månadskostnad för lånet motsvarande 2.625 kronor. Om den personen också bor i en bostadsrättsförening med skulder på 36 miljoner kronor ökar indirekt boendekostnaden, för föreningen, med 360.000 kronor. En räntehöjning på 2 procent innebär då en ökad föreningskostnad på 720.000 kronor. Det kommer att bli många som får "hålla i hatten" framöver. I synnerhet om man bor i högbelånade kommuner som Uppsala. Redan idag har kommunen skulder på nästan 16 miljarder kronor. Det är väldigt mycket pengar. Bara en procents höjning av räntan innebär ökade räntekostnader på 160 miljoner kronor per år. Pengar som tar resurser från kärnuppdragen skola, vård och omsorg. Vi är fortfarande många levande som minns att räntan kan höjas till 500 procent i Sverige. 

https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Arbetsmarknad/Loner/Loneutveckling-och-inflation/   

https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/samhallets-ekonomi/kpi/

Vad tror du, kommer många års prisökning på bostäder nu att gå ner? Du som har följt mig ett antal år vet att jag länge tyckt att ekonomin fått allt för mycket doping under allt för många år. Historiskt har inga smärtfria tider följt i spåren av lång tid av "glödheta sedelpressar". Historiskt har goda tider avlösts med dåliga tider. Hur länge kan man i dagens samhälle försöka undvika strukturella omställningstider, kraftiga lågkonjunkturer, genom att låta sedelpressarna vara glödheta? Tro mig, lågkonjunkturer är oundvikliga. Ett annat faktum är att högkonjunkturer är också återkommande. Min förhoppning är att den kommande lågkonjunkturen bara äger rum under max fem år. Vi får se. Lågkonjunkturer fyller Darwinistisk nytta. Om inte förr så är det i lågkonjunkturer som nödvändiga strukturförändringar genomförs.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar