måndag 25 april 2022

Korruption

Inga problem med tystnadskultur

Efter flera samtal med lärare och personer inom socialtjänsten i Uppsala kommun lyfte jag frågan om tystnadskulturer i kommunstyrelsen. Av de styrande sågs det inte som ett problem i Uppsala… Det blev därför ingen värdefull debatt om sakläget och om hur kommunen bäst motverkar att en tystnadskultur växer fram. När budskap om tystnadskulturer möts med tystnad är det svårt att motverka växande problem. En indikator om tystnadskultur är tveklöst personalomsättningen på en arbetsplats. Jälla yrkesgymnasium är ett lysande exempel på en  arbetsplats där väldigt många lärare och andra yrkesgrupper för mig vittnat om härskartekniker som drivit fram en tystnadskultur och stor personalflykt. Att påstå att det inte finns allvarlig tystnadskultur i andra kommuner än i den beskrivna i Göteborgs kommun är fel. Som vanligt tar man inte i problem förrän man erkänner att de finns. Och erkänner att de måste motverkas. När man som Uppsala kommun har en värdegrund att leva upp till blir det än viktigare att inte ”sopa dessa problem under mattan”. Det är dags att på allvar ta i tystnadskulturer även inom Uppsala kommun. En lärande organisation ska aldrig acceptera en tystnadskultur. Uppsala kommun ska vara en lärande organisation. Och en tystnadskultur göder på många sätt korruption. Och korruption leder bara mot orättvisor och parallellsamhällen.

https://www.expressen.se/gt/de-kriminella-tjanar-pa-tystnadskulturen/

https://goteborg.se/wps/PA_Pabolagshandlingar/file?id=33784

Det finns många skäl till varför en tystnadskultur ska motverkas. Ett av dessa skäl är att personalen oftast är den bästa källan till att lyfta missförhållanden i en verksamhet. Genom att ha ett enkelt och systematiskt kvalitetsutvecklingsarbete i en verksamhet kan man också eliminera bruset från allmänt gnälliga personer utan att strunta i vad även dessa personer tycker och funderar över. Att klokt involvera medarbetarna kommer garanterat att bidra till att minska kvalitetsbrister samt att motverka korruption. I en tid som nu då vänsterpolitiker ser kriminella i de flesta företagare är det viktigt att påpeka att dåliga kvalitetsrutiner inom till exempel äldreomsorgen även missbrukas inom offentligt skötta verksamheter. Du tror väl inte att fusk aldrig äger rum även inom en kommunal verksamhet? Även kopplat till kommunala ledsagare och hemtjänstuppdrag finns självklart risker med att tjänsterna inte utförs som de ska. Precis som inom det professionella näringslivet borde också offentlig sektor se till att ha rotation på personal som ansvarar för inköp och leverantörsrelationer. Där finns gott om risker för korruption som systematiskt måste motverkas. Nedan SVT reportage om hemtjänsten i Uppsala är en indikator om missförhållanden viktiga att ta på allvar.

"Attendo pekar på att ett fåtal handläggare hos kommunen står bakom en stor del av biståndsbesluten i det område där hemtjänstpersonal misstänks ha fuskat med registrering av besök hos brukare.

SVT Nyheter har tagit del av de omkring 50 biståndsbesluten i området, och kan utifrån det se att samma handläggare dessutom tagit flera av de största besluten där personer beviljats över hundra timmar hemtjänst i månaden. Även detta anser Attendo är en uppgift som sticker ut."

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/kommunen-utreder-tjanstemans-inblandning-i-hemtjanstfusket 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar