fredag 1 april 2022

Fel fokus

Rimlig rättvisa

Lika inför lagen och rimlig rättvisa är enkla vägledande ord för ett klokt samhällsbygge. Att livet generellt sett inte är rättvist det vet vi. På väldigt många sätt påverkas vi från början av våra liv av var i världen vi föds, av vilka föräldrar vi har och i vilken social miljö vi föds in i. Vissa har turen att födas in i ett Nordiskt land där människor ges goda förutsättningar att nå sin potential inom det mesta utan begränsningar av föräldrars ekonomiska förutsättningar. Vissa har turen att födas in i kärleksfulla hem där de uppmuntras att lära sig så mycket som möjligt, vara aktiva i föreningsliv och så vidare. Vissa har turen att få uppleva väldigt mycket olika tack vare föräldrarnas ekonomiska förutsättningar att resa och prova på det mesta. Andra föds i Bangladesh eller Sri Lanka i "vanliga" fattiga familjer. Andra föds i familjer som lider av drogproblem och psykisk ohälsa. Andra föds in i familjer där pengarna knappt räcker till mat och hyra varje månad och där man delar rum med två syskon. Livet för människor på jorden är inte rättvist. Strävan efter att det ska vara så rättvist som möjligt är dock mycket positiv och det är också därför som vissa samhällen utvecklats generellt sett bättre än andra. I de mest utvecklade länderna styrs samhället grundläggande spelregler av lagar och inte av enskilda människors nycker. Det är av central betydelse.

Även om de som bara ärver massor av rikedom och status inte förtjänat det själva är det inte deras fel att det är på det sättet. Det är på det sättet för att samhällssystemet, lagarna, är uppbyggda så. I till exempel USA försöker man balansera arvsperspektivet genom att ha hög arvsskatt men samtidigt uppmuntra de rikaste att starta stiftelser som har samhällsviktiga uppgifter. I till exempel Kina är det den döendes testamente som helt bestämmer vad som händer med det som blir kvar efter att staten tagit sitt. Som av en händelse har USA väldigt många stiftelser startade av de rikaste. Det är bra och en klok metod för att stora framarbetade förmögenheter till stora delar kan komma helheten till godo. Det är viktigt att människor som är företagsamma också kan bli rika. Många gånger är pengarna medel för att bygga och utveckla olika verksamheter som bidrar till samhällens positiva utveckling och inte minst till människans utveckling på jorden. Elon Musk är en intressant företagare som på många sätt bidrar till människans utveckling när han använder sin enroma förmögenhet i olika företagsprojekt. 

Med få undantag är de personer, eller familjemedlemmar, som blivit extremt rika i Sverige kopplade till entreprenörer. Ofta företagare som byggt affärsverksamheter med världen som spelplan. Även finanspersoner som är duktiga på att satsa sina och andras pengar är ofta entreprenörer. De bidrar till att kapital satsas på allt möjligt spännande. De bidrar också till att det skapas konkurrens mellan framtidsprojekt, vilket bidrar till människans utveckling. Att några av dessa personer är sjukt kortsiktiga i sina placeringar är ur ett mänskligt perspektiv illa men systemmässigt inget större problem om man inte själv drabbas av deras stenhårda kortsiktighet. Jag delar kritiken av dem som försöker svartmåla svenska företagsledare och finanshajar. De allra flesta av dessa gör stor nytta för utvecklingen i vårt avlånga vackra land. Vi behöver fler framgångsrika företagare som investerar även på hemma plan, inte färre! Att korkat jaga dessa personer, och deras drivkrafter, är samhällsekonomiskt mycket oklokt. Fler framgångsrika svenska företagare som hjälper till att bygga framtidens konkurrenskraftiga Sverige är bra! 

Fokus ska vara att bekämpa fattigdom, stora orättvisor och brottslighet inte att bekämpa rikedom och kapital i arbete.

"Att likna svenska näringslivstoppar vid oligarker är att förminska oligarkernas brott. Det är lika historielöst som osmakligt."

https://www.expressen.se/ledare/aftonbladets-pahopp-pa-rika-svenskar-stinker/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar