tisdag 15 mars 2022

Särpräglad bebyggelse

Inte kommunistiskt lika

I vilken miljö vill du bo? Om du kan välja, vill du bo i ett gytter av villor där varje hus ser exakt lika ut? Om du kan välja, vill du bo i en stadsdel där alla hus ser lika ut och ligger tätt, tätt, tätt? Jag tror väldigt få människor svarar ja. Att stadsplanerare och politiker som bara vill få fram volymer av bostäder tycker det är ok är något annat. Att industriföretag inom byggsektorn också kan vinna fördelar är något annat. Självklart ska Uppsala fortsätta att växa med fler bostäder och verksamhetslokaler. Jag vill dock inte att fler och fler delar av Uppsala ska utvecklas extremt tätt, fult och enformigt. Tankarna går till många av östländernas enorma massbyggnationer, de gjordes precis så. Eller våra miljonprogram. Nej tack! Ett av huvudskälen till varför Utvecklingspartiet demokraterna, UP, bildats är för att vi anser att flera av de större etablerade partierna driver en mycket dålig så kallade stadsbyggnadspolitik, politiken för hur en kommun byggs ut. Och UP vill att Uppsalas bebyggelse med fördel har en lokal prägel, det stärker vårt ”platsvarumärke”.

Självklart måste byggsektorn som alla andra sektorer konkurrensutsättas bättre och industrialiseras i betydligt högre utsträckning. Det går så klart. Det vet vi bland annat genom att studera andra länder som inte är lika skyddat som den svenska byggmarknaden. Precis som det går att industrialisera och modularisera stora delar av fastighetsbyggen kan man skapa industriella metoder för särprägel. I Uppsala vill jag ha en särprägel på våra byggnader. Designperspektiv som vittnar om att "du är i Uppsala" och som sätter vårt lokalsamhälle mer unikt på kartan och som gör oss som bor här stoltare. Det går. Till skillnad från nedan debattörer anser jag att kommunerna ska kräva liknande upplägg. Att kunna kombinera särprägel med industrialiseringens ekonomiska fördelar är tricket som snart måste bli allvar. Nu förfulas stora delar av till exempel Uppsala.

Den som inte av prisutvecklingen på mat och drivmedel, som el och diesel, förstått att inflationen skenar kan läsa nedan artikel. Artikeln i Dagens Samhälle handlar om den eviga frågan om hur det ska byggas prisvärt även i Sverige. Det går i andra länder. En stor del av strukturproblemen i Sverige är alla bidragssystem och att baskraven på bostäder är så höga. Om bidragen är betydligt lägre och baskraven rimligt sänks ska du se att vi kan få internationellt bra bostäder även för våra invånare som har låga inkomster, eller helt lever på bidrag. 

"Under 2021 ökade enligt SCB kostnaderna för att bygga hus i Sverige med 17 procent och inom byggmaterial ökade exempelvis kostnaderna för armeringsstål med nästan 60 procent. I en tid med stor bostadsbrist och ett riktigt stort behov av olika sorters bostäder för människor med olika stora plånböcker, är detta djupt problematiskt."

"För ett litet tag sedan presenterade Konkurrensverket en rapport för regeringen om konkurrensen inom byggmaterialsektorn. I den konstateras att det finns en hög marknadskoncentration på viktiga materialmarknader, upphandlingar upplagda på ett sätt som begränsar konkurrensen och kostnadsdrivande rabatter och ersättningsvillkor. 

"Vi delar den analysen. Vår erfarenhet är också att de ökade kostnaderna leder till inställda upprustningar av miljonprogrammen, att färre bostäder byggs än som är önskvärt, att kvaliteten sänks och att risken för fusk ökar. Konkurrensverkets utredning visar att det finns flera möjliga angreppssätt för att sänka kostnaden för nya bostäder. Ett av dessa angreppssätt är förändrade attityder och nya arbetssätt kring standardisering av bostadsbyggande. Ett annat angreppssätt är att kommuner upphör med så kallade särkrav som försvårar standardiserade byggprocesser och byggen. Det behöver också bli tydligare för alla hur byggvaror prissätts och värdesätts."

"Byggsektorn präglas tyvärr av en brist på standardisering, innovation och effektivisering."

"I sin rapport föreslår Konkurrensverket bland annat att de kommuner som i dag inte har en fastställd strategi inom ramen för sitt bostadsförsörjningsansvar utreder förutsättningarna att uppföra hus av standardiserad karaktär. Regeringen har också lämnat en lagrådsremiss med förslag om reglering om certifierade byggprojekteringsföretag, som föreslås träda i kraft 1 augusti 2022. Syftet är att öka förutsägbarheten för byggherrar som önskar återanvända lösningar från tidigare projekt och minska utrymmet för lokala särtolkningar av regler." 

"Nu finns det konkreta förslag för hur konkurrensen inom byggmaterialsektorn kan öka. Det innebär att bostadsminister Johan Danielsson snabbt och konkret kan se till så att vi får fler bostäder i Sverige byggda till lägre kostnader." 

"Vi uppmanar Sveriges kommuner att prioritera industriellt byggande. Med standardisering kommer också effektivisering. Kommunerna skulle därmed och bidra till minskad klimatpåverkan." 

https://www.dagenssamhalle.se/opinion/debatt/det-gar-att-kraftigt-sanka-kostnaderna-for-bostadsbyggande/

Det är hög tid att på allvar revidera svenska byggregler. Vi måste kunna erbjuda fastighetsägarmarknaden att bygga mycket mer prisvärda bostäder som inte har massor av "bra att ha" regler kopplade till sig. Inte minst strömmen av flyktingar borde snabbt pressa fram i vart fall långvariga undantagsregler. 

https://www.boverket.se/sv/byggande/bygga-nytt-om-eller-till/byggregler/

Och ja, jag delar Expressens kritik av hur Lantmäteriet fungerar. Återigen ett exempel på att det politiska styret inte är kompetenta att styra viktiga verksamheter.

"Riksrevisionen förespråkar också fler fasta taxor, utan det ”osäkerhetstillägg” finns i dag. Och att fler kommuner få ta över, de har därtill i snitt lägre avgifter. Dessutom söker sig statens lantmätare till de kommunala jobben - de är mer varierade och roligare. Och så måste förstås handläggningen digitaliseras."

"Regeringen bör snabbt ta itu med dessa förändringar, problemen har varit kända länge. Och alla partier kan fundera på om lantmätarutbildningarna skulle bli mer attraktiva om det fanns goda möjligheter att starta eget i branschen. För bristen på lantmätare bidrar till de långa liggtiderna."

https://www.expressen.se/ledare/chockrakningar-och-koer-ta-itu-med-lantmateriet/

I Uppsala gör den invånare som vill att kommunen ska byggas ut klokt ett bra val att rösta på Utvecklingspartiet demokraterna, UP. UP erbjuder nu 44 erfarna och engagerade Uppsalabor som ställer upp som invånarnas representanter i kommunvalet 2022.  Och 24 erfarna och engagerade Uppsalabor som ställer upp som invånarnas representanter i regionvalet 2022. Ett starkt förbättringsfokus för oss är att Uppsala kommun och Region Uppsala ska byggas ut mycket bättre än vad nuvarande planer leder mot. Och vi vill att befintlig infrastruktur ska tas till vara i mycket större utsträckning än det stora slöseri som många andra partier driver på. Inte minst den mycket okloka satsningen på spårvagn i Uppsala. Lägg ner spårvagnssatsningen och satsa på flexibla moderna bussystem istället!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar