måndag 14 mars 2022

Förändrad konsumtion

Beteendeförändringar

Krig och kraftiga prisökningar förändrar nu kraftigt vår köpkraft i Sverige. En ny tuff ekonomisk tid stundar och 70-talets tråkiga ekonomi riskerar i någon form att återupprepas. Tyvärr är det mycket negativt som sammanfaller och kraftigt utmanar jordens ekonomier. En vansinnigt lång tid där sedelpressarna gått glödheta. Komponentbrister. Mycket höga energikostnader. Krig och kopplade flyktingströmmar. Och stor kompetensbrist stökar till det rejält. Att inflationen skulle börja skena har jag länge prognostiserat. Att det skulle bli stagflation trodde jag inte. När till exempel byggkostnaderna skenar som nu motiverar det ännu mer ett stopp för spårvägssatsning i Uppsala. Det finns inte ett behov av en extremt dyr spårvagnslösning förrän möjligen 2045 och då bara om Uppsala södra stadsdelar byggs extremt tätt. Att så tätt, och så snabbt, bygga ut Uppsalas södra stadsdelar är inget Utvecklingspartiet demokraterna stöttar.

https://www.ekonomifakta.se/Ordlista/Stagflation/

https://www.greelane.com/sv/science-tech-math/samhällsvetenskap/stagflation-in-a-historical-context-1148155/

Sällanköpsvaror blir nog det som tar mest stryk ett tag framöver. Jag tror att pandemin gör att vi alla vill prioritera resor, nöjen och annan själavård före att köpa en ny frys, bil, dator etc. Med rusande inflation och dessutom stagflation ökar riskerna att facken inte tar sitt ansvar och håller sig lugna. Kraftiga löneökningar skulle elda på en redan rusande inflation ännu mer. Det gagnar inga löntagare. Och pensionerna försämras. Adam Cwejman, GP, skriver läsvärt om den extrema prisökningen som nu drabbar särskilt låg- och medelinkomsttagare.

"Det är som ett dominospel. En bricka faller in i nästa. När ekonomier världen över drogs igång med hjälp av stimulanser sköt bränslepriserna upp igen. Men efter ett årtionde av eftersatta investeringar i olje- och gasutvinningen, på grund av den gröna omställningen, är nu kapaciteten förhållandevis låg.Flaskhalsar i världshandeln, stora mängder nytryckta pengar i ekonomin och nu plötsligt brist på olja."

"Det som Eckerdal beskrev som en ”superstorm” angående livsmedelspriserma var alltså innan kriget i Ukraina. Vad som har hänt sedan dess är att nästintill all oljeexport från Ryssland till USA har avbrutits, likaså har exporten till Europa kraftigt minskat. Gaspriserna i EU har sedan dess ökat med 144 procent. Ryssland är en ekonomisk dvärg, sett till andel av världsekonomin (3,1 procent). Men landet står för en tiondel av världens råvaruexport. Det är inte så lite. Sanktioner av det slag som vi nu bevittnar har aldrig prövats tidigare. Ryssland är världens största exportör av vete, Ukraina är på femteplats."

"Hög inflation, dyrt bränsle och ökande livsmedelspriser är vad vi har att vänta i 2022. Det är en utveckling som ställer höga krav på att svensk politik snabbt ställer om fokus och snabbt sätter in åtgärder. Frågor som igår tycktes viktiga försvinner snabbt när matförsörjningen, själva fundamentet i ett civiliserat samhälle, utmanas."

https://www.gp.se/ledare/sverige-m%C3%A5ste-vara-berett-p%C3%A5-prischock-1.67628363

Håll i hatten! Om vi inte agerar klokt, och snabbt vidtar nationella undantagsregler, kommer Sverige återigen inom kort ha ett stort antal på riktigt fattiga invånare. Inte relativt fattiga, riktigt fattiga. Vem kunde tro att det skulle utvecklas såhär i Sverige för typ åtta år sedan? FN gjorde en ekonomisk prognos över svensk utveckling ungefär då som de tvingades dra tillbaka…. Den var ingen uppmuntrande läsning.

https://www.di.se/analys/ketchupeffekt-nar-inflationen-valler-in-men-det-ar-bara-borjan/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar