"Det har varit mycket fokus på alla nej som uttalas från USA och Nato gentemot Ukraina: Nej till att upprätta en flygförbudszon, nej till att skicka polska MIG-plan och nej till att skicka marktrupper. Mindre uppmärksammat är allt det som västvärlden säger ja till. EU dubblar sitt vapenstöd till Ukraina och i veckan beslutade USA att skicka nya vapen till ett värde av 7,5 miljarder kronor, däribland den fruktade kamikaze-drönaren Switchblade. Vapnet är så litet att det kan bäras i en ryggsäck, och beskrivs som en kombination av drönare och målsökande robot, som exploderar när den når sitt mål. Denna balansgång framstår som en klok strategi. Det militära och ekonomiska trycket ökar hela tiden på Ryssland, utan att Nato för den sakens skull tar några symboliska steg som skulle kunna ge Putin – eller Kina – förevändningar att välta spelplanen."
"För vad finns det egentligen att förhandla om? Ukraina har 100 procent rätt i detta krig. Landet har rätt till hela sitt territorium och till sitt fulla självbestämmande i utrikes- och säkerhetspolitiken. Det är själva innebörden av den europeiska säkerhetsordningen. Makt får inte gå före rätt. Ryssland har inga legitima anspråk överhuvudtaget gentemot Ukraina. En kompromiss med Putin skulle därmed innebära att viktiga principer åsidosätts. Det är ingen liten sak."
"Att avstå från att gå med i Nato kanske är ett pris som Ukraina är berett att betala i en förhandling. Ett medlemskap skulle ändå inte vara aktuellt under överskådlig tid, vilket Zelenskyj själv har noterat. Betydligt svårare är det med statusen för de områden som Ryssland har annekterat (Krimhalvön) respektive erkänt (de så kallade utbrytarrepublikerna i Donetsk och Luhansk). Det skulle sätta ett mycket farligt exempel om Ryssland belönades för sin aggression genom att få behålla sina krigsbyten."
"Och hur ska vi se på vikten av att Putin och de andra högst ansvariga ställs till svars för sina brott inför internationella brottsmåldomstolen i Haag? Kan Putin räkna med straffimmunitet om han drar sig ur Ukraina? Att makt ska ges företräde framför rätt. Men det omvända förhållningssättet betingar också ett högt pris. Om rätt ska vinna över makt i Ukraina måste Ryssland besegras militärt och Putin allrahelst föras i handklovar till Haag. Hur många fler människoliv och hur många månader/år av krig skulle det kosta – om det ens vore möjligt? Det finns inga enkla svar på hur man ska väga mänskligt lidande mot vikten av att slåss för det rätta. För pacifisten är svaret givet, vilket förklarar varför fredsrörelsen har blivit så eftergiven gentemot Putins Ryssland. Men för de flesta andra är svaren inte lika självklara. En bra början vore därför att vara ärlig om målkonflikten. Det kommer inte att finnas någon kompromisslösning som inte också trampar på viktiga principer om staters rätt till självbestämmande."
"Just därför är det viktigt att låta ukrainarna hålla i taktpinnen. De är de som betalar med sina liv för att försvara sin – och ytterst vår – frihet. Om de vill slåss för att få tillbaka kontrollen över varje centimeter av ukrainskt territorium är de i sin fulla rätt att göra det. Omvärlden ska inte pressa på för en förhandlingslösning som ukrainarna själva inte vill ha. Ju mer den ryska krigsmaskinen mals ner i Ukraina desto tryggare kommer grannländerna att kunna känna sig. Men samtidigt som vi stöttar Ukraina med nya Stingers, pansarskott och Switchblades behöver vi också börja fundera över vilken eventuell hjälp vi är villiga att ge till en kommande förhandlingslösning. Det är inte säkert att den stora enigheten inom EU och USA kommer att bestå."
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar