torsdag 3 mars 2022

Mindre för pengarna

Kraftigt försämrad köpkraft

Från ett dåligt pandemiläge till ett nytt allvarligt läge med ett fruktansvärt krig i vårt närområde, skenande priser på mycket och fallande börskurser. Från en orolig tid till en ny orolig tid. Värst av allt är självklart det fruktansvärda som Putin och hans kompisar utsätter det ukrainska folket för. Parallellt med det måste vi dock klara av att ta i våra egna strukturella problem som inte löser sig av sig själva. Många privatpersoner är farligt högt belånade och det finns gott om farligt högt belånade offentligt styrda verksamheter, inte minst Uppsala kommun som redan har en skuld på nästan 16 miljarder kronor och en planerad ytterligare upplåning på många till miljarder. Glöm aldrig att den som är satt i skuld inte är fri. Glöm inte att den som har stora skulder verkligen inte är fri. Många har glömt 90-talskrisen i Sverige och den dåliga ekonomiska hushållningen i Uppsala kommun som tvingade fram en billig försäljning av Uppsala energi, jag har satt mig ordentligt in i det historiska faktumet. Det är mycket oklokt av oss invånare att tro att stora lån inte är något problem. Bara i Uppsala motsvarar en årlig räntehöjning på bara 2 procent en merkostnad på runt 320 miljoner kronor. Med stigande inflation ökar också riskerna för att den nuvarande inflationen på energi, mat och så vidare sprider sig in i lönekrav även inom offentlig sektor. Om det händer blir fort den ekonomiska situationen mycket allvarlig. God ekonomisk hushållning är alltid klokt att tillämpa.

Peter Santesson, Expressen skriver läsvärt om hur köpkraften nu sugs ur vanliga svenskar. Han har dock fel om att det är positivt att ha pengar "i madrassen" när börsen rasar. Väldigt kortsiktigt kan det vara kul MEN den stora frågan är vad är en bra investering i dagens extremt dyra läge på tillgångsmarknaden samtidigt som priserna skenar på konsumtionsvaror och därför driver upp inflationen? Kanske bara att festa för pengarna så länge de räcker till en fest....

"I Konjunkturbarometern, Konjunkturinstitutets månadsmätningar av det ekonomiska humöret bland företagen och hushållen, har kurvan för allmänhetens ekonomiska tillförsikt gjort en djupdykning de senaste månaderna. Den är inte olik tvärbromsningen när pandemin slog till för två år sedan. 

I Infostats mätningar har andelen som tror att ett vanligt hushåll kommer få sämre ekonomi under det kommande året mer än fördubblats på ett halvår. Den negativa synen på hur det ska gå för ens plånbok dominerar tydligt. Bedömningen av arbetslösheten har gått i samma riktning."


"Nu är det fler som förmodar att arbetslösheten kommer stiga under det kommande året. Vad pågår? Det är flera saker som har slagit till samtidigt. Priset har rusat på el och drivmedel, vilket i sin tur driver upp priset på allt annat som kräver mycket energi i tillverkningen. Löntagarnas reallöner, inkomsterna mätt i vad man faktiskt kan köpa för pengarna, har rentav minskat under hösten och hushållen lägger märke till det. Den som har pengar under madrassen känner sig lugnare. Men tyvärr är det inte roligare på börsen. Sedan årsskiftet har OMX backat med nästan tio procent. I en tid då många har alltmer av sitt sparande i aktier och fonder påverkar även det allmänhetens känsla av ekonomiskt självförtroende. 

Just som pandemin ska ta slut går hushållens ekonomi i moln."


"Nu är det fler som förmodar att arbetslösheten kommer stiga under det kommande året. Vad pågår? Det är flera saker som har slagit till samtidigt. Priset har rusat på el och drivmedel, vilket i sin tur driver upp priset på allt annat som kräver mycket energi i tillverkningen. Löntagarnas reallöner, inkomsterna mätt i vad man faktiskt kan köpa för pengarna, har rentav minskat under hösten och hushållen lägger märke till det. Den som har pengar under madrassen känner sig lugnare. Men tyvärr är det inte roligare på börsen. Sedan årsskiftet har OMX backat med nästan tio procent. I en tid då många har alltmer av sitt sparande i aktier och fonder påverkar även det allmänhetens känsla av ekonomiskt självförtroende." 


"Just som pandemin ska ta slut går hushållens ekonomi i moln. Det kan ge oss en speciell valrörelse. I fem-sex år har allmänhetens politiska dagordning varit udda så till vida att ekonomifrågor har varit tämligen frånvarande. En gång i tiden, före migrationskrisen, brukade valrörelserna handla om jobben och pengar i plånboken. Årets valrörelse kan bli plånboksfrågornas stora återkomst." 

"Vi har nog bara sett början på löften som fokuserar på allmänhetens krympande plånböcker. Det kan bli en dyr valrörelse."

https://www.expressen.se/ledare/peter-santesson/farval-pandemidepp-hej-planboksangest/

Är vi invånare korkade och går på löften om massor av nya bidrag och därför röstar på ett sådant parti? Vissa är det definitivt men jag tror inte det gäller det stora flertalet. Det stora flertalet inser att dåligt skött offentlig ekonomi kraftigt slår tillbaka på dem själva, förr eller senare. Inte minst i Uppsala där de styrande politikerna nu vill fortsätta med oansvariga ekonomiska aktiviteter och förbinda sig till skolhyror av privata fastighetsägare till sannolika framtida höga hyror som gör att mer skattepengar går åt för att hyra det som måste hyras. Varför övervägs en sådan lösning? Därför att kommunens politiker belånat kommunen så mycket att låneskulderna blivit ett stort hot. Om vi inte driver en ansvarsfull ekonomisk politik, som fokuserar klokt på kärnverksamheterna blir det dåligt. Kommunens och regionens kärnverksamheter är skola, vård, omsorg och kollektivtrafik. Rösta klokt på partier fortsätter vi att drabbas av stora kvalitetsbrister inom dessa verksamheter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar