lördag 26 mars 2022

Svenskan är viktig

Ska vi ge upp svenskan?

Engelska är ett språk som allt fler i världen behärskar. Allt på nätet domineras av engelska i västvärlden. Vissa länder, t ex Sverige, är kloka nog att inte dubba alla filmer vilket bidrar till en generellt god förmåga att tala engelska i Sverige. Det finns människor i Sverige som tycker att vi ska släppa det begränsat talade språket svenska och satsa på engelska. Det tycker inte jag. Det svenska språket är viktigt av bland annat samhörighetsskäl och för att säkra god vård och omsorg till våra äldsta. Det svenska språket måste få en centralare roll i integrationsarbetet och det måste bli ett stopp för medborgarskap om man inte klarar ett rimligt baskrav på svenskakunskaper. 

Ann-Charlotte Martéus, Expressen, skriver läsvärt om det svenska språket nedan. Det hon beskriver är allvarligt av många skäl. 

"Forskare i Göteborg har studerat läsförståelsen hos en grupp 18- till 20-åringar som gjorde högskoleprovet under åren 2012-2018. Provet har både ett svenskt och ett engelskt läsförståelseavsnitt och forskarna ser två tydliga trender: Ungdomarna har blivit stadigt bättre på engelsk läsförståelse – men allt sämre på att förstå vad de läser på svenska. Att engelskresultaten har förbättrats är knappast förvånande. Barn och ungdomar lever i tilltagande grad på internet och där är engelskan definitivt lingua franca. De övar ständigt genom att lyssna, läsa och interagera. Och övning ger färdighet – som alla vet, utom de ideologiska blindstyren som har format den svenska skolan sedan 70-talet." 

Att engelskresultaten har förbättrats är knappast förvånande. Barn och ungdomar lever i tilltagande grad på internet och där är engelskan definitivt lingua franca. De övar ständigt genom att lyssna, läsa och interagera. Och övning ger färdighet – som alla vet, utom de ideologiska blindstyren som har format den svenska skolan sedan 70-talet.”

Alla de larm som kommit från högre lärosäten, om att nya studenter varken kan läsa, skriva eller resonera akademiskt, tycks här bekräftade: Studenterna har blivit mer obildade. Det är skrämmande. Att behärska ett avancerat språk handlar inte om att krångla till det enkla eller att ”glänsa”. Ord och begrepp är verktyg som strukturerar tanken, hjälper studenten att tänka en bit längre, att analysera och formulera sig exakt i tal och skrift. Det förfall som studien avslöjar är givetvis ett underbetyg åt den svenska grund- och gymnasieskolan.”

https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/farval--framtida-svenska-nobelpris-/

Nu går vi på kort tid åter in i en kraftig ökning av invånare i behov av mycket stöd. Nu får vi invånare inte acceptera lika dåligt politiskt ledarskap som 2015 i våra kommuner och nationellt! Mycket står på spel och vi tycks nu, parallellt med en ny stor flyktingvågen, enligt de flesta ansedda ekonomer vara på väg in i dåliga tider. I kombination med tidigare misslyckad migrationspolitik, och obefintlig integrationspolitik, blir nu svensk hantering av den nya flyktingvågen extremt betydelsefullt. Jag har både i kommunstyrelsen och i Uppsalas kommunfullmäktige lyft att vi nu skyndsamt måste planera för hundra tusentals nya flyktingar. Det krävs nu ett politiskt ledarskap som inte finns. Tro mig, en ny misslyckad inkluderingspolitik kommer kraftigt att försvaga Uppsala och övriga Sverige. Om det tillåts hända låter vi Putin och company få en delseger. Det är frustrerande att höra Migrationsverkets generaldirektör ge uttryck för hur dåligt förmågan till lärande och krisledning är.

https://sverigesradio.se/avsnitt/mikael-ribbenvik-vi-ar-pa-vag-att-gora-samma-misstag-som-2015

Är det hög tid för att Sverige på allvar ska bli tvåspråkigt? Det tycker jag. Svenska och engelska får det bli. Och nu måste Uppsala och Sverige på allvar inse att väldigt många hjälpbehövande nu kommer till Sverige. Det finns många skäl till det, bland annat att få andra länder erbjuder så omfattande rättigheter för människor som befinner sig i Sverige.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar