söndag 13 mars 2022

Integration i lokalsamhällen

Enade vi stå, söndrade vi falla

Om vi bortser ifrån att Sverige länge drev en ansvarslös migrationspolitik har den svaga integrationspolitiken varit ett huvudproblem. Integrationspolitik och inkluderingsarbete är alltid viktigt men blir särskilt viktigt om ett samhälle får väldigt många nya invånare från samhällen med mycket avvikande kultur än vår. 

Nu talas det om att Sverige redan till sommaren 2022 kan få in över 200.000 flyktingar från ett allt mer sönderbombat Ukraina. Varje dag kommer nu 4000 flyktingar till Sverige. Precis det jag nyligen bloggat om händer. Terroristen Putin driver kriget i Ukraina för att Europa, inklusive Sverige, kraftigt ska destabiliseras. Om "bara" 50.000 flyktingar från Ukraina kommer, främst kvinnor och barn, sätts ännu mer stress på redan stressade offentliga uppgifter. "Bara" två dåligt fungerande verksamheter som kommer att gå från dåliga till väldigt dåliga är psykiatrin och BB-verksamheterna. Oavsett hur många människor som nu flyr till Sverige lyckas Putin nu att kraftigt försvaga övriga Europa genom att vidrigt driva ut fredliga människor från sina hem, bland annat genom att terrorbomba bostäder. Det är självklart en del av ryssarnas plan. 

När Migrationsverkets generaldirektör, på nyheterna i morse, nämnde att de arbetar med ett scenario på 200.000 flyktingar till sommaren är det bara att inse att läget är väldigt allvarligt. Det är också viktigt att inse att sannolikheten är stor att de män som inte dödas i kriget så fort de kan kommer att ansluta till sina familjer i Sverige och övriga Europa. Både för att de vill återförenas med sina familjer men också för att ryssarna bombat sönder deras bostäder. Det innebär att vi kommer att få mycket kraftiga flyktingströmmar även till Sverige framöver. 4000 personer per dag motsvarar under ett år 1 miljon 460 tusen människor. 1 460 000 människor. Du som alltid vill misstolka mig vill säkert få det till att jag inte är medmänsklig och tänker i volymtermer i detta svåra hemska läge. För mig är det självklart att vi ska hjälpa människor som utsätts för så fruktansvärda övergrepp som ryssarna nu gör med ukrainarna. Samtidigt krävs nu mycket kompetent politiskt ledarskap, främst i våra kommuner där den verkliga verkligheten äger rum. I den verkligheten ökar nu pressen på verksamheter som redan lider av kraftiga kvalitetsproblem, till exempel våra skolor. Och väldigt många människor, till exempel i Uppsala, är redan långtidsarbetslösa och lever helt på bidrag från människor som har jobbat eller jobbar. 

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/over-4-000-flyktingar-kommer-till-sverige-varje-dygn

Vill du att redan stora utanförskapsproblem ska bli väldigt mycket värre? Vill du att Sverige nu, under lång tid framöver, ska få ett stor på allvar fattigt parallell samhälle? Det tror jag vi är få som vill. Då blir integrationsfrågan helt avgörande. I Utvecklingspartiet demokraterna kunde vi inte ana att ryssarna skulle göra detta djävulska mot ett grannland och dess folk. Vi visste dock att en mycket bättre integrationspolitik krävdes redan innan kriget i Ukraina. Därför har vi också redan arbetat fram en kraftfull integrationspolitik. Det nya läget kopplat till de ukrainska flyktingströmmarna kräver nu också att EU och Sveriges riksdag snabbt beslutar om viktiga undantagsregler. De undantagsreglerna kan inte bara handla om rätten för ukrainare att få migrera in i EU. Nu måste till exempel Sveriges kommuner få rätten att snabbt få bygga barackbostadsområden och staten måste finansiera snabba behov att bygga ut nödvändiga vatten och avloppssystem. Nu måste också staten köra över eventuella fackföreningar som vill hindra ukrainare att snabbt få bidra på arbetsmarknaden.  

Läget är allvarligt. Med ett klokt ledarskap kommer vi att klara detta. Senast den 11/9 2022 har du chansen att bidra till att de mest kompetenta lokala företrädarna kan väljas. Årets kommun och regionval blir ditt viktigaste någonsin. Erfarenhet och meriter bland de kandidater som ställer upp blir avgörande för hur bra eller dåligt din kommun kommer att utvecklas framöver. Rösta klokt! Rösta inte som du alltid röstat! Utvärdera dina lokala alternativ ordentligt! Håkan Boström, GP, skriver läsvärt om ledarskapets betydelse särskilt i tider som nu. Rösta klokt! 

"Ett samhälle som inte producerar starka ledare i normala tider kan ha svårt att få fram dem i exceptionella tider. Det handlar i grunden om vilka karaktärsdrag som belönas av systemet. Inte ens världens mest effektiva byråkrati eller mest excellenta expertis kan ersätta behovet av bildning, erfarenhet och omdöme hos landets ledande makthavare."

https://www.gp.se/ledare/har-sverige-det-ledarskap-som-kr%C3%A4vs-i-allvarstider-1.67516380

Du som bryr dig, och som bättre vill försöka förstå vilka kortsiktiga samhällseffekter som sannolikt väntar i Sverige, ska även läsa den här ledarartikeln av Håkan Boström, GP. Nedan indikerar till exempel en kraftig ansträngning på ett redan ansträngt sjukvårdssystem, då inkluderar jag inte psykiatrin. Om vi inte röstar fram de mest kompetenta politiska företrädarna i kommun- och regionvalet 2022 kommer vi få en ordentlig försvagning av våra samhällen framöver. Det vill du väl inte?

"Europa kan inte stänga gränsen för kvinnor och barn när Vladimir Putin artilleribombar ukrainska städer. Det vore att medverka till lidande och död i ett nära grannland. Men vi måste också förstå vad detta innebär. Även om vi räknar bort Krim och de ryskkontrollerade områdena i Donbass så har Ukraina en befolkning på närmare 40 miljoner invånare."

"En stor del av dessa kan tänkas vilja lämna landet om Putin går vidare med sin invasion, och just nu talar lite för att han ska avbryta den. Skulle en fredlig lösning av konflikten nås – vilket i praktiken blir mycket svårt om kriget drar ut på tiden – kan flyktingarna återvända. Men Europa måste ha en plan för vad som sker om något återvändande inte är möjligt, exempelvis om Putin annekterar stora delar av Ukraina."

"Kulturellt och geografiskt ligger Ukraina närmare oss än Mellanöstern och Afrika. Men Ukraina är – och var även innan kriget – ett land med enorma sociala problem. Detta måste Europas ledare vara medvetna om då det kommer att påverka möjligheten att ta hand om dessa människor, och i förlängningen även flyktingopinionen."

"Ukraina är ett av Europas fattigaste länder. Det har en BNP per capita som är ungefär en tredjedel av Rysslands och hälften av Turkiets. Korruption och kriminalitet är mycket utbredd. Landet har haft ett relativt bra utbildningsväsen, men det är hårt anfrätt av korruption. Speciellt på högre nivåer. Exempelvis förekommer det att betyg och examensbevis säljs på universitetet."

"Folkhälsan är ett minst lika allvarligt problem. Den är katastrofal hos delar av befolkningen. Utöver stora problem med alkohol- och narkotikamissbruk förekommer TBC och antibiotikaresistens i en omfattning som vi alls inte är vana vid. Antalet HIV-fall är det högsta i Europa. Låg vaccinationstäckning är överlag ett utbrett problem som för med sig risk för smittsamma sjukdomar. Över hälften av mässlingsfallen 2018 i Europa registrerades i Ukraina. Ukraina har också en romsk minoritet på mellan 200 000 och 400 000 personer som lever i ännu större misär än den vanliga befolkningen, med mycket höga ohälsotal och utbredd analfabetism."

https://www.gp.se/ledare/underskatta-inte-den-nya-flyktingkrisen-1.67586267

Det är i lokalsamhällen som människor måste inkluderas och integreras. Det lokala politiska ledarskapets ledarförmåga kommer att ha avgörande betydelse för hur hela Sverige nu utvecklas. Volym har alltid stor betydelse. Kulturella skillnader har alltid stor betydelse. Integrations- och inkluderingspolitiken måste tydligt hantera dessa mycket viktiga perspektiv.

https://updem.se/wp-content/uploads/2021/05/Utvecklingsparitet_demokraternas_politiska_program_2021-2028.pdf



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar