Motsatsen till tillit är misstro
Tillit till sina medmänniskor anses vara ett av det allra viktigaste för vårt mentala välmående men också för att i ett samhälle uppnå ett högt generellt ekonomiskt välstånd. Om du läst tillitskommissionens rapport bifogad nedan är det tragiskt att konstatera att utvecklingen i Sverige går åt fel håll. Sverige utvecklas mer och mer mot ett samhälle där vi misstror varandra allt mer. Det är allvarligt och en utveckling som måste brytas. Tillit skapas genom en stark känsla av samhörighet. Samhörighet skapas genom symboler, värderingar och rättvisa system som upprätthålls. Det politiska ledarskapet i Sverige lyckas dåligt med att aktivt inkludera många invandrare i vår lokala samhörighet. Det går men kräver ett erfaret och ansvarsfullt politiskt ledarskap som förstår sig på beteendevetenskapens grunder. Uppsala och Sverige kan bättre än nu och Utvecklingspartiet demokraterna vet hur!
https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/statens-offentliga-utredningar/2019/10/sou-201943/
I GP bjuder Naomi Abramovic på en läsvärd artikel som återigen beskriver hur, för de allra flesta, verklighetsfrämmande allt för många inom den styrande svenska "eliten" lever och tycker. Det är hög tid att de kliver ner på jorden och "kavlar upp sina ärmar" på riktigt om vi ska utveckla ett starkt och positivt framtida Sverige. För att lyckas med det måste man förstå hur det ser ut i den riktiga världen för människor som har det betydligt sämre än man själv.
"Staden beskrivs, i dåtid, som en idyll. Men under de senaste åren har både otryggheten och Ronnebybornas misstroende gentemot varandra tilltagit. Skolområdeschefen för gymnasie- och vuxenutbildningen förklarar att man har infört kameraövervakning och passerkort. Polisen berättar att människor inte vågar vittna. Handlare, trötta på otryggheten och utpressningsförsök från kriminella gäng, lämnar butikslokalerna i centrum. Äldre vågar inte gå ut efter mörkrets inbrott."
"Ronneby är en av städerna som sticker ut, där tilliten är låg. Den har minskat drastiskt från 2009 till 2020. Det vill säga: sedan den stora asylinvandringen till Ronneby. Drygt 40 procent av de svarande säger att de aldrig vågar gå ut ensamma när det är mörkt. Knappt sju procent ger samma svar i Sorsele."
"Mönstret är tydligt. Städer och stadsdelar med stor etnisk mångfald uppvisar låg tillit medan den är mycket högre i områden med en homogen befolkning. Det är inte heller konstigt att vi litar mer på människor vars kultur är densamma som, eller åtminstone påminner om, vår egen."
"Utifrån Tillitsbarometerns fynd tycks den amerikanska statsvetaren Robert Putnam få rätt i sin tes: tilliten minskar när den etniska mångfalden ökar. Det borde vara särskilt relevant när invandringen, som i Sverige, ökar från länder i Mellanöstern där befolkningen har låg tillit till staten och dess institutioner."
"Historiskt sett har det etniskt homogena Norden präglats av ovanligt hög social tillit jämfört med såväl Europa som resten av världen. Tilliten har kallats för ”det nordiska guldet”. Förutom att den gör vardagen trevligare blir livet enklare. Om människor litar på varandra och på institutionerna fungerar allt lite smidigare, eftersom man inte ständigt behöver ta höjd för att bli lurad. På ekonomiska kallas det för att transaktionskostnaderna minskar."
"Exemplet Ronneby visar vad som händer när transaktionskostnaderna ökar. Företagsamheten minskar när butiksägare stänger. Kostnaderna för kommunen stiger när skolor behöver använda sig av fler säkerhetsåtgärder. Inkomsterna minskar för de lokala restaurangägarna när människor inte ens vågar gå ut och äta efter att det har blivit mörkt. Det blir dyrt när tilliten sjunker."
"Förutom att kostnaderna ökar i ett samhälle med sjunkande tillit så ökar också behovet av kontroll. Lars Trägårdh, forskningsledare för Tillitsbarometern och professor i historia, menar att Sverige rör sig från ett tillitsbaserat samhälle till ett som bygger på kontroll och övervakning (SvD 4/7 2020)."
https://www.gp.se/ledare/minskad-tillit-kommer-att-st%C3%A5-sverige-dyrt-1.65698573
Putin och hans gäng stärker nu misstron mellan sitt gäng och stora delar av världen. Under en längre tid har ryssarna flyttat fram sina positioner i Mellanöstern och Afrika. Ryssarna har redan annekterat Krim i Ukraina. Jag hoppas verkligen att Putins satsningar på diktaturer, för egna vinningar, hårt slår tillbaka. Just nu växer misstron mellan Putin team och västvärlden fort. Jag delar Expressens ledares syn att bara kraftigt svar duger för att bryta den negativa totalitära utvecklingen. Precis som mesig svensk hantering av organiserad brottslighet har mesighet ingen positiv effekt om man vill få stopp på vidrigt beteende. Denna typ av människor bara hånar mjukishantering.
”Trots all rysk desinformation om att Ryssland är på väg att bli omringat av Nato har utvecklingen i praktiken varit den omvända. Ryssland har rustat i betydligt snabbare takt än västvärlden. Nu måste kontinentens demokratier sätta vapenmakt bakom den europeiska säkerhetsordningen. Putin förstår uppenbarligen inget annat språk.”
https://www.expressen.se/ledare/ukrainas-sak-ar-var-putins-ryssland-ar-nu-en-pariastat/
Adam Cwejman, GP, skriver läsvärt om att Ukrainas sak är vår sak!
”Ett fritt, demokratiskt och framgångsrikt Ukraina är det ultimata beviset på att det auktoritära Ryssland är ett eländigt misslyckande. Det är det beviset Putin vill krossa. Men det här är inte slutet för Ukraina och vi kan hjälpa dem.”
https://www.gp.se/ledare/nu-behöver-det-ukrainska-folket-vår-solidaritet-1.66570113
Det var positivt att den amerikanska presidenten, Biden, i sitt tal till den amerikanska unionen sa att de tillsammans med EU och Storbritannien nu ska jaga och beslagta de ryska oligarkernas tillgångar. Om det blir verklighet hanteras Putins medbrottslingar som de ska, som just grova brottslingar och bästa medicin mot liknande livsstilar är att alltid jaga deras överdådiga livsstil. "Follow the money" och "take the money" fungerar. Oavsett om det är gammelpengar eller kryptovalutor.
https://www.youtube.com/watch?v=XwGJKNQuTCo
En sak är säker och det är att västvärlden nu om möjligt har en mycket mindre tillit till Putin och hans underhuggare än för några veckor sedan. Jag är helt säker på att det inte är till hans fördel även om han tror på en ny axelmakt österut. Historiskt har inte de östliga grannarna varit långvariga vänner. Jag tycker det är viktigt med tydlig opposition inom ett demokratiskt land. Tydlig opposition innebär tydliga skiljelinjer mellan vad de som vill styra vill och vad de som styr gör. Kampen om vilken politik som ska styras ska dock avgöras av hur invånarna röstar, vad invånarna vill om de förstår att de har alternativ att välja bland. Även den demokratiska kampen om makten är hård. Den ska dock bygga på idéer och argumentation för idéer, inte vapenmakt.
P.S Smart av Biden att använda sitt anförande om "state of the union" till mycket utrikesfokus. Det är mycket ovanligt men kanske kan få den galna amerikanska inrikesdebatten att bli lite mer sansad. Och ja, flera av de rikaste amerikanerna håller med om att de med fördel kan bidra lite mer till det allmänna bättre utan att det ska handla om välgörenhetsinsatser enbart utifrån deras egna prioriteringar. Även för gangsters är tillit och lojalitet viktigt. Hoppas jakten på oligarkernas tillgångar i västvärlden är på riktigt, då kommer nog lojaliteten mot Putin snabbt försvinna runt honom.
https://www.youtube.com/watch?v=XwGJKNQuTCo
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar