måndag 7 mars 2022

Putins schackspel

Stärk våra demokratier

Om det är något vi lärt oss genom historien är att metoden för att lyckas slå mycket starkare krigsmotståndare är genom gerillakrig med starkt folkligt engagemang. Människans historia är full av sådana berättelser. Precis lika full är människans historia av hänsynslösa härskare som med massivt våld kuvat ett annat folk till underlydelse. Alla som inser detta borde också inse att ett litet land som Sverige i huvudsak ska vara uppbyggt med mer av värnplikt och gerillakrigföring som huvudmetod om till exempel Putin och company anfaller oss. De kan snabbt förstöra mycket för oss och döda väldigt många av oss. "Man mot man" är vi snabbt förintade. Självklart stärker det oss att vara starkt militärt lierade inom EU. EU har roller att fylla. En av de rollerna är att ha ett gemensamt försvarsarbete. Det har jag länge tyckt. Inte minst ur ett rationellt vapentillverkningsperspektiv är det klokt. Genom ett försvarssamarbete inom EU får också Sverige ett ännu starkare samarbete med NATO utan att direkt vara med i det samarbetet.  

Putin är en maktspelare och diktator som på många sätt visat att Ryssland fortfarande är ett "tsartänkande" folk. Ryssland har en mycket annorlunda historia än den svenska. Den svenska demokratin är ung och behöver utvecklas för att stärkas. Vi är ändå en demokrati. Efter hundra år av ordentliga demokratiska steg är det viktigt att vi som vill leva i en demokrati lär av vad som fungerat bra och dåligt under dessa 100 år och på allvar stärker kraften i demokratiskt styrda samhällen. I min värld innebär det bland annat att vi åter måste hitta former som gör att vi får bättre möjligheter att rösta fram erfarna och meriterade företrädare än nu när politiken tyvärr blivit en karriärväg för många som helt saknar rimliga erfarenheter och meriter innan de axlar mycket viktiga samhällsroller. Inte i något annat sammanhang är det möjligt, hur kan man tycka att det duger kopplat till allt offentligt styrt?

För att bidra till demokratisk utveckling av våra närsamhällen valde Utvecklingspartiet demokraterna, UP, under helgen sina företrädare på vallistor till Uppsala kommun och region Uppsala. Många mycket erfarna och meriterade personer som ställer upp på att företräda Uppsalabornas bästa. Inga av dessa företrädare har varit, eller är, yrkespolitiker. Alla UPare vet vilka de företräder och alla har tydliga demokratiskt framtagna agendor för förbättringsarbete att följa. 

Den bästa kampen mot diktatorer som Putin är genom att vi stärker vår demokrati och inser att försvarskraften blir mycket starkare med en inriktning på gerillakrigföring och på ett mycket starkt försvarssamarbete inom EU. Rysslands utveckling vad gäller styrskick är tsar (diktatur), kommuniststyret (variant av diktatur) och nu Putingänget (variant av diktatur). Ett av skälen till varför ryssarna fruktar utvecklingen i Ukraina är att verklig demokratisk utveckling inte är önskvärt för Putin och hans gäng i Ryssland. Dels för att det begränsar deras möjligheter att stjäla från folket och för att de inte anser att folket är kloka nog att rösta på ett bra sätt. Man ska ha klart för sig att många av historiens största filosofer också misstrott folkets förmåga att "förstå sitt eget bästa". I min värld är jag övertygad om att en stor majoritet gör det om det politiska ledarskapet arbetar tillsammans med de människor de ska företräda och tidigt och seriöst involverar invånarna i stora beslutsprocesser.

Ylva Nilsson, Expressen, skriver läsvärt om EU och försvarsförmåga nedan. Till skillnad mot Nilsson är jag dock en mycket skeptisk kraft mot att lägga allt mer makt i händerna på EUs byråkrati. Jag tycker, och har många gånger bloggat om det, att EU-samarbetet måste samarbeta runt de stora frågorna som kräver samarbete. Jag vill inte att alla som är med i EU om 100 år ska vara i ett och samma samhällssystem. Jag anser att Europas olikheter representerar stora globala konkurrensfördelar. EU, precis som Sverige och Uppsala, behöver göra mindre av vissa saker och mer av andra. Ett starkt försvarssamarbete inom EU är rätt väg att gå.

"Men det stämmer att det europeiska samarbete som snabbt rullar ut och organiserar fram vaccin, öppna transportvägar, billiga lån eller elektricitet, har vuxit fram ur en seg och grötig process. Det är en process där Sverige envist bromsat, Tyskland dragit fötterna efter sig och Polen ofta vägrat."

"Frankrike uppbackat av många EU-länder har länge drivit åsikten att nationell suveränitet inte räcker, att europeiska strukturer behövs för att stå pall i kris.  Trion ovan, har ansett det vara onödigt. Ansett att i lugna tider räcker nationen och i krig är amerikansk militär allt Europa behöver. Vi får alla just nu demonstrerat för oss att krig kräver mer än bara militär och att en nation kan vara väldigt ensam. Ändrar sig svenska politiker nu? För på torsdag vid EU-toppmötet i Versailles kommer president Macron utmana med idéer om mer europeiskt samarbete." 

https://www.expressen.se/ledare/ylva-nilsson/-sverige-var-emot-allt-som-gor-eu-starkt-i-ukraina/

En del av Putins schackspel är att destabilisera EU genom att genom våld uppmuntra många civila att fly till EU länder. Att många också flyr till EU-länder är inte så konstigt eftersom det är flera av grannländerna och det finns många tidigare ukrainare i de länderna. Även om ukrainare kulturellt ligger närmare många EU-länders generella kulturer blir det på många sätt tufft att lyckas ge 10-15 miljoner människor ett värdigt stöd och snabbt försöka inkludera dem i våra nationella ekonomier. Varför går ryssarna så sakta framåt? Varför tycks de medvetet bomba bostadshus? Förutom att sätta ännu mer flyktingtryck på Europas länder rensar han också bort ej önskvärda ukrainare från de områden han nu tydligt sagt att Ryssland ska ta över. Om Putin och company lyckas få runt 10 miljoner ukrainare på flykt kommer det tveklöst sätta en enorm press på många europeiska samhällen. Med tanke på hur stora förbättringsbehov vi har bara inom Uppsala kommuns skolor kommer det att krävas ett mycket erfaret politiskt ledarskap för att hantera det som kan bli krigets konsekvenser.

Utvecklingspartiet demokraterna uppmanar alla Uppsalabor och svenskar att idag 15:00 gå ut när larmen testas. Gå ut rikta blicken högt åt öster och visa på så sätt och i tysthet, utöver larmet, stöd till det kämpande ukrainska folket.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar