onsdag 9 mars 2022

Korruption förgiftar

Ett rättvist rättssamhälle bäst för 99% av jordens befolkning

Det finns gott om korrupta självupptagna och extremt giriga personer på vår jord. Dessa personlighetstyper finns i alla delar av vår värld. Framförallt finns de i fattiga länder och i länder som mer eller mindre är diktaturer. Tydligt kan vi se att i länder som styrs av en diktatur eller i fattiga länder med klen demokrati är några få av befolkningen experter på att berika sig själva. Det bidrar självklart starkt till att inte välståndet sprids i större utsträckning till övriga invånare och därigenom stärker ett lands totala ekonomi. Det bryr sig uppenbarligen inte dessa typer av människor om, bara de själva badar som farbror Joakim, Kalle Anka, i sitt guld och sina pengar. 

Vet du att ansedda tidningar som Forbes och The Economist uppskattar att till exempel Putin berikat sig med runt 2.000 miljarder kronor? Om det "bara" är 10 procent av den summan är det äckligt och visar på ett enkelt sätt hur illa det är med diktaturer. Det är ingen tvekan om att många östländer har gott om korruption. i Afrika och Syd Amerika är det väldigt vanligt. Korruption i alla dess former är ett gift som kraftigt försvagar ett samhälles förmåga att vara attraktivt för det stora flertalet invånare, inklusive de rikaste. Men, vad bryr sig de självupptagna, extremt giriga och korrupta om det? De kan ju bara ta sitt privatflyg och åka från land till land och möta liknande kompisar. De tycker nog att de varit smartare än alla andra och att vi andra får skylla oss själva. I min värld har de varit extrema egoister som inte på något sätt bidrar till att positivt utveckla mänskligheten. För mig är det en övergripande ambition, att på olika sätt bidra till människans positiva utveckling.

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/putin-kan-vara-varldens-nast-rikaste-man

Putin och hans krigskompisar kommer nu sannolikt också skapa stor svält i norra och östra Afrika. Mycket folkrika länder. Svält kommer att skapa aggressiva konflikter i fler områden som redan har gott om osämja mellan etniska grupper. Du vet väl att Ryssland och särskilt Ukraina är en mycket viktig spannmåls och övriga viktiga livsmedel till just dessa delar av världen? Det är de. Om en del av Putins idéer om destabilisering av Europa är att uppmuntra nya kraftiga flyktingströmmar från Afrika är det sannolikt att lyckas. Då får Europa trycket från flyende människor från Ukraina och flyende människor från norra Afrika, i stora mängder. Mängdläran, och dess konkreta betydelse, har jag försökt förmedla i många sammanhang. Oavsett hur man ser på det humanitära bedrövliga perspektivet leder det garanterat till mer destabilisering av Europa.  

Är Sverige fritt från korruption? Absolut inte. Är Sverige än så länge bra på att minimera korruption? Jämfört med många andra länder, ja. Att våra välfärdssystem rånas på miljarder varje år har jag dock länge lyft upp som fördjävligt och att det måste åtgärdas. Det har gått sakta att ta i det problemet.... Hur utvecklas korruptionen i Sverige? Inte åt rätt håll! Som du vet tycker jag att man tidigt ska ta i allvarliga växande problem. Peter Esaisasson skriver i GP läsvärt om korruptionen i Sverige.

”Förtroende är svårt att skapa men lätt att rasera.” Påståendet känns igen. Det brukar återkomma när beslutsfattare går bort sig. Det presenteras som en sanning men är egentligen bara delvis korrekt. Det tar tid att bygga förtroende, visst. Och enskilda individer kan snabbt hamna i vanrykte, absolut. Men att det går lätt att rasera förtroende stämmer inte när det gäller verksamheter som en gång lyckats etablera ett förtroende bland medborgarna. Tvärtom. När medborgarna bestämt sig för att lita på en offentlig verksamhet sitter det bergfast i det kollektiva medvetandet."

"Ett annat och än allvarligare exempel gäller risken för korruption. Sverige brukar beskrivas som ett av världens minst korrupta länder. Vetskapen är en källa till trygghet och stolthet. Men en korruptionsfri offentlighet är inget naturgivet tillstånd; bara för att korruptionen är liten i dag betyder inte att den är liten i morgon. Eftersom korruption (”missbruk av makt för personlig vinning”) är en ljusskygg verksamhet är förekomsten också i viss mån en subjektiv bedömningsfråga. Om betraktaren utgår från att missbruket bara kan se ut på ett visst sätt är man mindre på sin vakt mot nya dåliga företeelser. ”Vi vet att Sverige är ett välfungerande land, alltså är tecken på motsatsen tillfälliga avvikelser.”

"Det borde oroa alla som bryr sig om landet att myndigheter har börjat larma om organiserad välfärdsbrottslighet i miljardklassen. Korruptionsforskare jag talar med håller med om att det inte bara är slöseri med skattemedel utan faktiskt även ett ”missbruk av makt för personlig vinning”."

"Jag hävdar inte att det är dags omvärdera bilden av Sverige som ett välfungerande land med liten korruption. Vi måste dock på allvar ställa frågan om tilltron till den svenska statsförvaltningen riskerar att undermineras."

https://www.gp.se/ledare/svensk-statsf%C3%B6rvaltning-inte-immun-mot-korruption-1.67180096



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar