onsdag 30 mars 2022

Bryt inte ner medelklassen

Ryssarna visar vägen.....

Team Putin har hanterat Moskvabörsen intressant. De har länge haft handeln stängd och när de nyligen öppnade igen var det bara några få aktier som enbart ryssar får handla i. Resten av världen som investerat i ryska företag får inte påverka kursutvecklingen och blanking i aktierna är inte längre tillåtet. I kristider händer mycket intressant och ofta får det stora konsekvenser för hur framtiden utformas. Även om jag inte tror att det händer visar ryssarnas agerande att det går för till exempel EU och USA att göra liknande om man vill börja kräva att de rikaste ska bidra lite mer än nu till det gemensammas finansiering. 

Hittills har oviljan att kräva rimligare bidrag från de rikaste i stor utsträckning handlat om att dessa människor är välkomna i de flesta andra delar av världen om skattetrycket upplevs som orimligt. Dubai är en sådan plats. Om det, som förr, blir omöjligt att äga och handla aktier och fastigheter på en marknad kanske lusten att lämna den marknaden för att minska sin skatt blir betydligt lägre än nu. Kommer EU och USA att kunna enas om något liknande? Sannolikt inte. Att Bernie Sanders i USA fick ett stort stöd av amerikanska välutbildade unga berodde till stor del på att de delar hans syn att kapitalet och makten återigen anses allt för koncentrerad hos för få. Om det är så är en politisk fråga som aldrig kommer att ta slut. Det är viktigt att förstå att det inte är viktigt att bekämpa rikedom utan att fokuset ska vara att bekämpa fattigdom och att stärka medelklassen.

Trots att Sveriges ansvarslösa migrationspolitik,  och obefintliga integraionspolitik, lagt en mycket bra grund för ny fattigdom i Sverige har vi fortfarande en stor medelklass. Storleken på medelklassen har avgörande betydelse för hur rikt och välmående ett samhälle är. Den Nordiska framgångssagan vad avser samhällsbygge handlar i stor utsträckning om att vi genom flit, företagande och rimligt rättvisetänkande skapade ett samhälle med en stor medelklass samtidigt som det bevisligen gått att bli väldigt rik även i Sverige. Det är positivt. Det som alltid är negativt är en utbredd fattigdom med människor som inte känner någon framtidstro. Samtidigt är det inte rimligt att undvika ordentlig relativ fattigdom om människor inte aktivt bidrar med arbetsinsatser till glädje för det gemensamma. Det är alltid rimligt att alla som kan gör något av värde för att få stöd av andra. Inte minst blir det väldigt tydligt i flyktingtider som nu. De allra flesta som öppnar sina hem kommer om det ska hålla förvänta sig att de som får hjälp bidrar till att hushållet fungerar så bra som möjligt. Målet i den ekonomiska politiken måste vara att motverka fattigdom men att inte bekämpa rikedom. att bekämpa maktkoncentration är något helt annat.

Karin Pihl, GP, skriver klokt om att medelklassen redan är orimligt skattetyngd i Sverige.

"Våra miljardärer är inte bättre än ryska oligarker, skriver Zina Al-Dewany på Aftonbladets ledarsida (23/3). Hon menar att Sverige påminner om Ryssland där ett fåtal rika äger en stor andel av landets tillgångar."

"Jämförelsen mellan den svenska näringslivseliten och ryska oligarker är förvisso absurd. Men det är riktigt att ojämlikheten i Sverige, liksom i resten av västvärlden, ökar. Trots att Sverige är ett relativt jämlikt land har inkomstspridningen ökat sedan 1980, då den var som lägst."

https://www.gp.se/ledare/nej-medelklassen-%C3%A4r-inte-de-rika-1.68491272

De nya flyktingströmmarna till Sverige utsätter landets samhällen för ännu mer negativt tryck kopplat till en avsaknad av effektiv integrationspolitik. Jag anser att Uppsala kommun ska aktivera Krisledningsnämnden för att säkerställa en övergripande kommunal beslutsnivå som snabbt kan ta ansvar för extraordinära finansieringsbehov och sortera ut ansvarsroller när det inte är tydligt. Inte minst kommunstyrelsens dåliga hantering av Uppsala kommuns fastighets ABs verksamhet visar på behovet av att en Krisledningsnämnd får ta ansvar för de beslut man anser viktiga men som inte finns planerade i den löpande verksamheten. Att flyktingsituationen utgör en kris är inte konstigt. Bara i Uppsala förstår de flesta att när Lärarförbundet rankar Uppsalas skolor på plats 261 av 290 kommuner är utgångsläget redan innan flyktingkrisen en lokal skolkris. Medelklassen är de sannolikt stora förlorarna och utanförskapsproblemen växer. Att Erik Pelling inte förstår värdet av en aktiverad Krisledningsnämnd förstår jag. Han har vad jag vet ingen praktisk ledarskapsträning vare sig i det militära eller i ett operativt chefsuppdrag.

https://unt.se/nyheter/uppsala/artikel/sa-manga-flyktingar-kan-komma-till-uppsala-stefan-hanna-vill-aktivera-krisledningsnamnden/lznnx22l

Dagens Arenas ledare stöttar den linje som Utvecklingspartiet demokraterna gav uttryck för i gårdagens debattartikel i UNT. Den kan också tolkas som stöd för min begäran om att kraftigt stärka kommunstyrelsens exekutiva förmåga inom hela kommunen. Den förmågan är inte stark utan en aktiverad Krisledningsnämnd. I synnerhet inte efter hur team Pelling hanterade styrelsen i Uppsala kommun fastighets AB. Om inte Sverige snart får en kraftfull och rimlig integrationspolitik får vi en allt mindre och plågad medelklass i Sverige. Rika kan enkelt bo i sina bevakade slott och flyga mellan varandra i världen. Det kan inte vi andra. Uppsalas skolor rankas på plats 261 av 290 kommuner. Uppsala har redan områden på Polisens lista över utsatta områden. På senaste kommunfullmäktige debatterades nya stora utanförskapsproblem i området Bäcklösa. Antalet personer i Uppsala helt beroende av bidrag är högt. Brotten mot välfärdssystemen är omfattande. Vi har redan överfulla fängelser. Vi behöver en politik som skapar fler som tillhör medelklassen, inte en politik som eldar på fattigdomen och hopplösheten.

Kriget kräver att vi lärt oss av läxan från 2015. Det krävs samordning och effektivitet, och då kan en majoritet i riksdagen av ängslan inför valet inte blockera de nödvändiga åtgärderna.”

https://www.dagensarena.se/opinion/sjabbla-inte-bort-flyktingmottagandet/

P.S Ännu högre skatter på toppen av rusande konsumtionspriser och höjda räntekostnader skulle få förödande konsekvenser. Nu krävs ett klokt politiskt ledarskap. UP erbjuder ett starkt alternativ för Uppsalaborna!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar