tisdag 22 mars 2022

Bättre och tryggare skola

Nu krävs reformer i skolan som förbättrar arbetsmiljön för elever och lärare

Tyvärr påmindes vi igår också om att tryggheten i våra skolor måste stärkas. Fruktansvärda mord på två kvinnor som arbetade på en skola i Malmö. Det duger inte längre att låtsas som att våra skolor fungerar tillräckligt bra med sitt uppdrag att vara trygga platser där våra elever får konkurrenskraftig utbildning. Det finns skolor som utgör undantag. De skolorna har ofta också mer eller mindre problem men jobbar aktivt med trygghetsfrågorna. Håll med om att det är ett stort misslyckande att våra skolor på flera sätt kan klassas som landets sämsta arbetsmiljö, trots alla fina värdeord och alla miljarder som satsas. Utvecklingspartiet demokraterna tar detta problem på stort allvar och har också en konkret politik för hur tryggheten snabbt kan förbättras. En förbättrad trygghet leder både till bättre studieresultat och mer välmående lärare. 

https://www.expressen.se/nyheter/flera-skadade-pa-gymnasieskola-i-malmo/

Skolan ska vara en trygg och lärorik arbetsplats som erbjuder en god arbetsmiljö. Utvecklingspartiet demokraternas skolpolitik har framförallt fokus på det eftersom det är något som kommunerna själva kan påverka i stor utsträckning. För att åstadkomma det krävs främst fyra förbättringar. Nolltolerans mot brott. Bättre stöd till elever med särskilda behov. Kraftig minskning av administrativa uppgifter. Alla oseriösa samt religiöst kopplade friskolor stängs ner av staten. Det är staten som har det ansvaret, inte kommunerna. Den som håller med om de tre första åtgärderna röstar med fördel på Utvecklingspartiet demokraterna i Uppsalas kommunval.

Avveckla, eller automatisera, det mesta av byråkratin som inte är direkt kopplad till skolans uppdrag att bilda våra barn! På grund av Putins vidriga krig mot ukrainarna får nu en skolverksamhet, som redan lider av många kvalitetsbrister, ännu svårare att med framgång bilda våra elever utifrån deras förmåga. Tydliga integrationsambitioner måste nu finnas som också gör nytta för alla övriga elever som med fördel kan ges bättre integrationsmöjligheter. Det ännu mer allvarliga läge som nu uppstår i många skolor måste också användas för att dra ner de administrativa kraven på skolorna till ett minimum. Om du håller med, och bor i Uppsala, rösta på Utvecklingspartiet demokraterna i kommunvalet 2022. Nedan en artikel i Dagens Samhälle om att skolan nu återigen får ett krävande oplanerat volymproblem att hantera. 

"– Vi ska ordna skolgång så fort vi kan men familjerna måste känna sig trygga. De har suttit i skyddsrum, de har flytt, kanske har familjen splittrats. Då vågar man inte skicka barnen med buss till en skola långt bort. Därför ska vi ha skolgång nära boendet, dit föräldrarna kan promenera med barnen. Tanken är att barnen ska bli integrerade - komma till en vanlig skola - men man får skynda långsamt, säger Christina Lundberg, rektor och nu samordnare för mottagandet i förskola och skola i Borgholms kommun, Öland."

"Hon var verksam även under den stora flyktingvågen 2015, och talar utifrån de erfarenheter hon och kollegerna gjorde då. Borgholm var då en av de kommuner som tog emot flest flyktingar i relation till invånarantalet."

https://www.dagenssamhalle.se/samhalle-och-valfard/integration-segregation/sa-forbereds-skola-for-ukrainska-flyktingbarn/

Expressens ledare landar i liknande slutsatser som finns beskrivna i Utvecklingspartiet demokraternas partiprogram, Skolinspektionen måste göra ett bättre arbete.  Svenska skolor ska inte vara religiösa fostringsanstalter i ett land som vill att skolan ska vara en neutral bildningsplats där elever lär sig att respektera varandra oavsett trosuppfattningar. "När 15-åringar gör sitt gymnasieval ska de inte riskera att hamna hos religiösa extremister som lockar med en laptop."

"1 200 elever får se sig om efter andra skolor till hösten – efter att Skolinspektionen beslutat att stänga gymnasieskolorna International IT College of Sweden i Stockholm och Göteborg, samt grundskolan Jacobiskolan i Vällingby. Skälet: olämpliga personer i ägarstyrelsen. Enligt myndigheten handlar det om bland annat ”ekonomisk misskötsamhet” och ”bristande laglydnad”. 

"Bakom den glassiga fasaden på International IT College of Sweden – som profilerar sig med språkresor till London och en möjlighet att ”förbereda sig för en internationell karriär redan efter gymnasiet” – hittar man extremister. Bolaget Edinit, som driver de två gymnasieskolorna, är dotterbolag till Stiftelsen för Bildning i Sverige, som tidigare hette Al-Azharstiftelsen. Om namnet låter bekant kan det bero på att de två Al-Azharskolorna i Örebro stängdes av Skolinspektionen i somras – efter att Säpo larmat om att barn kan ha utsatts för radikalisering. I skolans styrelse satt en person som åkt till Syrien för att ansluta sig till en terrorgrupp, och som efter återkomsten till Sverige fortfarande var aktiv i Örebros extremistiska kretsar. 2019 dömdes fyra tidigare styrelseledamöter för grova ekobrott – bland annat hade stiftelsens grundare fört ut 10 miljoner kronor, som skulle ha gått till skolverksamheten, för att starta en islamisk bank."

"Det är illa att det inte har räckt med åratal av larm om att flickor separeras från pojka, skattepengar försvinner och barn som isoleras från det svenska samhället för att stänga stiftelsens skolor. Men det är lovande att Skolinspektionen har kunnat agera utifrån de nya möjligheterna att granska ägarnas lämplighet. I ägarstiftelsens stadgar står det att målet är att ”främja, bevara, skydda och förstärka muslimska barns identitet”. Så varför vill man driva en sekulär skolverksamhet vid sidan om? Svaret är pengar." 

"När nyhetsbyrån Siren granskade bolag med radikala islamister i ledningen var friskolor överrepresenterade. Det är där de stora pengarna finns. Edinit, som nu får sina skolor stängda, hade fram till 2018 fått 150 miljoner kronor från ett 30-tal kommuner."

"När 15-åringar gör sitt gymnasieval ska de inte riskera att hamna hos religiösa extremister som lockar med en laptop."

https://www.expressen.se/ledare/friskolor-ska-inte-vara-extremisternas-kassako/

https://www.expressen.se/ledare/nar-kastar-regeringen-ut-islamisterna-ur-skolan/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar