söndag 27 mars 2022

Qpinionsbildning

Att nå igenom utan pengar

Är det möjligt att som nytt parti nå igenom till invånarna när man som de etablerade partierna inte badar i skattebidrag? Ja, men det är mycket svårt och krävande. Det gör utmaningen än mer lockande. I en kommun krävs enbart 2% av rösterna för att få representation. I Uppsala kommun är de etablerade partierna så rädda för konkurrens om rösterna att de också hindrar nya partier från att få hjälp att distribuera sina valsedlar till över 150 lokala vallokaler i årets val. I flera andra kommuner än Uppsala har de etablerade partierna varit demokratiskt klokare och behandlar partierna jämlikt. 

Låt mig vända på resonemanget. Är det omöjligt för nya partier att vinna stort stöd bland lokalbefolkningen? Det är det inte. Det krävs bara 2% av rösterna. I Uppsala motsvarar det bara cirka 3500 röster. Det finns gott om exempel på kommunala partier som fått ett starkt lokalt väljarstöd. Oftast är framgången kopplad till en stark och lokalt viktig fråga samt upplevt bra partiföreträdare. Jag törs påstå att alla kommuner har viktiga frågor som det politiska etablissemanget undvikit att ta i. I Uppsala är ett exempel på misskött fråga skolan. 

Signalerna om skolans brister har länge varit många. Fusk med PISA-mätningarna, riktade statsbidrag som utredare efter utredare kritiserat. Ett betygssystem som onödigt slår ut elever. Och Brottsförebyggande rådet, BRÅ, som visat att skolan idag är Sveriges sämsta arbetsplats. En arbetsplats där till exempel narkotikaförsäljningen flödar. När Lärarförbundet 2021 rankade ”Bästa skolkommun” hamnade Uppsala på plats 261 av 290 kommuner. Bara av det enkla skälet borde Uppsalaborna rösta fram Utvecklingspartiet demokraterna att få städa upp i detta oacceptabla tillstånd. Det går och Utvecklingspartiet demokraterna, UP, vet hur. 

Expressens bifogade artikel, om hur utsatta lärarna är i dagens skola, bekräftar de rapporter som Brå levererat. Den som på allvar vill bryta en negativ samhällsutveckling måste få ordning på skolan. Det inkluderar att inte acceptera skolan som en plats som bidrar till segregation eller som en ”bankomat” för oseriösa huvudmän.

Lärare är ett av de yrken i landet som utsätts mest för hot och våld och debatten går varm – hur ska det stoppas? Mitt i allt detta går över 100 000 lärare till jobbet varje dag och fortsätter arbeta. Hur påverkas Sveriges lärare av vad som hände i Malmö? Har de själva utsatts för våld? Hur ska våldet stoppas? Funderar de på att ge upp?

Vi har pratat med sex lärare om deras olika erfarenheter och hur de tror att situationen ska kunna förändras. SO-läraren Lars Nivbrant misshandlades i en skolkorridor. 

– Bland vårdnadshavare märks det tydligt att statusen i läraryrket har sjunkit. Man är inte betrodd på samma sätt som i början av min karriär, säger han.”

https://www.expressen.se/nyheter/lararnas-berattelser-han-tog-strypgrepp-pa-mig/

Den som verkligen vill att viktiga frågor ska få bättre utrymme i samhällsdebatten ska studera nya partier. Viktigt att också se hur gammelmedia förhåller sig till nya partier. När de etablerade partierna stelnat och de gamla partierna i opposition är stela och mesiga behöver ett samhälle som vill utvecklas positivt nya partier som erbjuder seriösa alternativ och som vågar kalla ”en spade för en spade”. I min värld finns det ingen i Uppsala som tjänar på att kommunen rankas först på plats 261 av 290 kommuner när Lärarförbundet 2021 rankade ”Bästa skolkommun”. Det är hög tid för väljarna att börja utvärdera de politiska alternativen. Hur bra tror du de etablerade partierna blir på att belysa alternativen, inklusive nya partier? Det vill säga partier som helt lever på ideellt arbete, medlemsavgifter och donationer.

Oppositionen är viktig i en demokrati! Partier som är i opposition måste ta det uppdraget på stort allvar och granska samt utmana dem som styr ordentligt. Om relationerna mellan partier blir mer som mellan kollegor är det dåligt för vår demokrati. Dåliga resultat är dåliga och ska lyftas upp till viktiga debatter. Om det inte sker saknar de som är i opposition sannolikt alternativ. Att idag sakna alternativ i viktiga frågor som skolan, sjukvården och omsorgen är dåligt. Det är för alternativen man ska skapa opinion och vinna folkets förtroende att få företräda dem.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar