tisdag 26 oktober 2021

Hyperinflation

Håll i hatten

Ska man skratta eller gråta över att vi sannolikt står inför ett ordentligt strukturellt stålbad i stora delar av världen? Du som följer min blogg vet att jag länge varnat för glödheta sedelpressar, statliga obligationsköp och ”räddningspaket” efter ”räddningspaket” som kraftigt inflaterat tillgångar som bostäder och aktier. Kortsiktigt har enorma summor belastat skattekollektivet med långvariga höga skulder och ränterisker och i stor utsträckning gjort redan mycket rika ännu rikare. Är det de rikas fel? Nej. De som gång efter gång tror att det är klokt att inte lösa problem och anpassa våra samhällen till nya verkligheter skapar problemen. Det ansvaret vilar på oss politiker. På de politiker som styr, inte dem i opposition. Särskilt problematiskt är det kortsiktiga anglosaxiska perspektivet i en tid där åter igen långsiktigt tänkande asiater blir allt mäktigare. CNBC innehåller allt mer reportage om att inflationsspöket åter ska tas på stort allvar.

”Tvärtemot USA:s centralbank tar flera tunga och kända investerare på Wall Street höjd för en långvarig inflation och avslöjar hur de positionerar sig.”

”Anledningen till att vi är positionerade för inflation är att vi tror att det blir omfattande inflationen oavsett om Fed agerar eller inte”, sade David Einhorn, grundare av hedgefonden Greenlight Capital, till CNBC:s ”Halftime Report” nyligen. Greenlight Capital har bland annat kalkylerat med stigande bostadspriser när ekonomin återhämtar sig efter pandemin.”

”Den kände affärsmannen och filantropen Carl Icahn, legendarisk Wall Street-investerare, har som Dagens PS tidigare berättat med hänvisning till CNBC  slagit fast att USA:s centralbank Federal Reserve, Fed, är den stora boven bakom dagens inflation med de enorma penningmängder som trycks in i systemet för att stimulera finansmarknaderna. Börsen är i dag, som han ser det, dopad.”

”Jag tror verkligen att det kommer bli en kris”, har Icahn sagt. Han har svårt att se hur inflationen ska hanteras på lång sikt.”

Riskerna i världsekonomin ökar och behovet av ett reformerat ekonomiskt system är stort. Kommer det att hända? Sannolikt inte eftersom det direkt handlar om det den amerikanska politikern Bernie Sanders länge pratat om, en extrem förmögenhetsförflyttning från skattekollektivet till enskilda affärssmarta personer. Självklart med bland annat förevändningen att det handlar om vårt gemensamma pensionssparande. 

”Hyperinflation kommer förändra allt”, twittrade Square och Twitters vd Jack Dorseypå fredagen, rapporterar CNBC. Uttalandet kommer samtidigt som inflationen fortsätter uppåt i USA och konsumentprisindex har inte varit så hög på 30 år.”

”Även ordföranden för Federal Reserve, Jerome Powell, gick ut och sa att inflationstrycket antagligen kommer vara längre än man tidigare trott och fortsätta in i 2022. Han sa även att Feds kommer fasa ut de enorma stödpaketen som kritiker säger eldar på inflationen.”

”Att läget är allvarligt förtydligar Jack Dorsey genom att använda ordet ”hyperinflation” – som innebär skenande priser som kan dra ner valutor och ekonomier. Vidare lyfter Jack Dorsey upp bitcoin som en säker investering framöver och han får stöd av miljardären Paul Tudor Jones som ser kryptovalutan som en bra investering mot stigande inflation.”

”Det är tydligt att krypto är här för att stanna och det är tydligt att det för närvarande vinner över guld”, sa investeraren till CNBC förra veckan.”

https://www.cnbc.com/2021/10/23/twitter-and-square-ceo-jack-dorsey-says-hyperinflation-will-happen-soon-in-the-us-and-the-world.html

Om man tycker att värderingssvängningarna på cybervalutor är ”farliga” är kraftigt försvagade traditionella valutor mycket värre. Intressant läge är det onekligen då hög inflation parallellt med låg ränta är en mycket okänd terräng. I Libanon och Turkiet har de kraftig inflation. På kort tid har många tidigare medelklassare blivit fattiga. Trots att Angela Merkel lämnar hoppas jag Europa inte hamnar farligt snett i den ekonomiska rävsax vi nu befinner oss i. En sak är säker, sedan finanskrisen har sedelpressarna gått glödheta hos centralbanker och dessutom har de shoppat fastighetsobligationer….

Hyperinflationen är en mycket hög, snabb och kontinuerligt ökande inflation. Medan inflationen är ett mått på takten av det stigande priset på varor och tjänster, höjer hyperinflationen snabbt inflationen, vanligtvis mer än 50% per månad!”

”För att illustrera med ett exempel, låt oss anta att dina matvaror denna månad kostar 1000 SEK per vecka. I ett scenario med hyperinflation skulle det kosta 1500 SEK per vecka nästa månad och 2250 SEK månaden efter det och så vidare! Om lönerna inte stiger i samma takt som inflationen, sjunker folkets livskvalitet på grund av minskad köpkraft.”

Om en centralbank trycker för mycket pengar, kan det leda till hyperinflation, där priserna stiger och  värdet av pengar faller enormt på grund av att centralbankerna introducerar alltför stora summor i omlopp. Hyperinflation har historiskt inträffat under ekonomisk oro och ekonomiska depressioner.”

https://tavex.se/hyperinflation-vi-blickar-bakat-och-tittar-pa-konsekvenserna-med-overflodig-pengarutskrift/

Adam Cwejman, GP, har förstått att en del av problembilden som driver upp inflationen är handelskriget med Kina. 

Problemet med den moderna industrin, som också råkar vara dess främsta fördel, är att den är slimmad och effektiv. Slimmad är den eftersom ingen onödig produktion sker som inte kan utlokaliseras till billiga och ofta mer välutvecklade producenter, företrädelsevis i Sydostasien. Effektiv i bemärkelsen att man inte har någon större lagerhållning utan fungerar enligt on-time-leveranser.”

Ett sådant system fungerar utmärkt när världsekonomin tickar på och inga allvarliga störningar äger rum i den globala handeln och när bränslepriserna håller sig på mattan. Men när allt ruckas, vilket just nu sker efter pandemin, då möter vi systemets baksida. Det är en varning till oss att skapa en större beredskap för framtiden.”

https://www.gp.se/ledare/klarar-sig-sverige-utan-importen-från-asien-1.57609577



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar