fredag 15 oktober 2021

Riksvalets alternativ

Vilka är alternativen?

Vilka är de viktigaste frågorna för att lösa Sveriges allvarligaste problem och för att föra in Sverige på en globalt konkurrenskraftig väg?

Det talas mycket om höger, mitten och vänster inom svensk politik. Mitten har jag alltid tyckt vara mesigt om man med det menar att man alltid ska förhålla sig till ”vänster” och ”höger” och lägga sig däremellan. Inom politiken är dock det enkla sättet att kategorisera partier utifrån vilken ideologi som vägleder dem. Ur detta perspektiv kan man konstatera att vänster i svensk politik är Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Höger är Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna. Om man definierar ett parti som både har en mycket högerorienterad ekonomisk politik och i andra avseenden till delar en vänsterpolitik som mitten är Centerpartiet där. Ett tag har Centerpartiet med sitt ledarskap varit jokern i leken. I den långsiktiga politiska verkligheten är det Sverigedemokraterna som är jokern. Sverigedemokraterna är också, som Centerpartiet en blandning av vänster och höger. I stor utsträckning är de vänster. Gör det Sverigedemokraterna till ett mittenparti? Mest på riktigt ”mitten” är Liberalerna. Om vi bortser ifrån att de har ständiga offentliga maktstrider (där L Uppsala och Stockholm sabbar för Sabuni) så är det sannolikt Liberalernas mittenposition som gör att de strukturellt brottas med stora problem. Inom näringslivet talas det strategiskt om att företag som inom en bransch hamnar i mitten inte kommer att lyckas så bra. 

Det riktiga ”mitten” alternativet i svensk politik, med ett stort väljarunderlag, är Anna Dahlbergs dröm att M och S tillsammans tar ett ansvar att städa och få ordning på Sverige. Politiskt mycket osannolikt. 

Ja, ja nu är vi snart i valåret 2022. Om kriminaliteten, migrationspolitiken, växande utanförskap och energiförsörjningen är Sveriges huvudsakliga problem skriver Boström klokt om att vi väljare i riksdagsvalet har få alternativ. Håkan Boström, GP, bjuder nedan på intressanta reflektioner om hur block grupperingarna inför riksdagsvalet 2022 håller på att formera sig. Liberalerna har tagit sin enda möjliga position för att ha en chans att överleva, de är inte ett understöd för Socialdemokraterna som både är beroende av Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Den positionen har redan Centerpartiet försatt sig i.   

”Politiska tv-debatter har en tendens att blir uppvisningar i retorik. När mycket ska hinna sägas på kort tid blir sällan något av större substans sagt. Men söndagens partiledardebatt i SVT Agenda klargjorde i varje fall en sak. Den politiska högeroppositionen håller på att svetsas samman. Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna visar upp en samsyn kring Sveriges viktigaste utmaningar.”

”Sedan tidigare är högeroppositionen enig om att asylinvandringen måste vara minimal om vi ska klara integrationen. Sverige har i dag drygt två miljoner utrikesfödda invånare. En fördubbling på tio år. Bland dessa återfinns många asylinvandrare som står långt från arbetsmarknaden. Högeroppositionen delar analysen att långtidsarbetslösheten – en grupp där cirka två av tre är utrikes födda – i hög grad är ett integrationsproblem.”

”Även i synen på skolan och det sociala utanförskapet finns en enighet inom oppositionen och även här rör det sig i hög grad om ett integrationsproblem då barn, födda i Sverige men med invandrade föräldrar, löper betydligt större risk att hamna snett. Viktigast i sammanhanget är dock att oppositionen nu också visar upp en enig front i kriminalpolitiken. Vid sidan av invandringen är det den fråga som ligger högst på väljarnas agenda.”

”Under söndagen presenterade de fyra partierna 20 punkter på DN Debatt (10/10) som de är överens om behöver göras för att stärka polisen, rättsväsendet och skärpa straffen. Förslagen fokuserar på gängbrottsligheten och är delvis långtgående. Polisen ska ges ökade befogenheter till avlyssning och ges tillgång till alla offentliga register, gängkriminella ska kunna få dubbla straff, icke-medborgare som ägnar sig åt gängkriminalitet ska i högre grad utvisas. Det handlar om att enligt dansk modell förklara krig mot gängen. Ulf Kristersson drog under tv-debatten en parallell till terroristbekämpning. Moderaterna har också föreslagit en fullständig översyn av brottsbalken.”

”Det är bra att oppositionen visar att man tar den här frågan på allvar. Det behövs en fundamental förändring i synen på brottslighet för att vi ska komma tillrätta med den grova gängkriminaliteten. Vård- och rehabiliteringsperspektivet har i decennier varit dominerande i svensk kriminalpolitik. Men det fungerar dåligt mot den nya typ av hänsynslös och organiserad brottslighet som landet drabbas av.”

”Regeringens trovärdighet är låg i dessa frågor. Från vänstersidan har mest hörts smutskastning. Men svenska folket är oändligt trötta på de senaste årens käbbel om ”vem som gör vad med vem”. Att oppositionen kan visa upp vilken politik den kan enas om redan nu är därför välkommet. Det är något man bör gå vidare med så att sakfrågorna kan stå i fokus i valrörelsen nästa år. Det är bra för demokratin, för väljarna och för det politiska samtalet.”

https://www.gp.se/ledare/en-enad-h%C3%B6geropposition-tar-form-1.56839509



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar