lördag 23 oktober 2021

Jaga, jaga och jaga

Skattepengar till rätt saker

Jag tänker aldrig tiga om dumheter eller det offentligas, det politiskt styrda, oförmåga att lösa allvarliga problem. Jag tänker fortsätta att kommunicera sanningar med förhoppningen att vi snabbare ska lösa växande allvarliga problem parallellt med att vi måste förstärka positiva möjligheter. Tyvärr har vi inte tillräckligt många politiska ledare som agerar på det sättet. Gång efter gång förnekas allvarlig utveckling tills det inte går att förneka längre och problemen växt sig mycket stora. Knarktillväxten och dess alla effekter är den nuvarande förnekelsen som skapar allt större samhällsproblem. Att ”sopa problem under mattan” och tro att de försvinner av sig själv är en korkad och oansvarig strategi.

Igår kunde vi till exempel höra flera ledande opinionsbildare som kopplade mordet på en ung rappare till de kraftigt ökade klyftorna i vårt unika Sverige. Ett land som utan att befinna sig i krig har flest allvarliga skjutningar i världen per capita. Självklart argumenterar förnekarna utan någon som helst signal om att problemen i mycket stor utsträckning är importerade och att den värdelösa integrationspolitiken bidragit till dagens allt allvarligare samhällsproblem. Och knarket. Vi kan vända denna negativa trend men då krävs politiska ledare som tidigt ser och tar i faktiska allvarliga problem. Vill du fortsätta att rösta på partier som inte lyckas lyfta fram sådana företrädare eller vill du rösta på partier som har den förmågan? 

Valet 2022 kommer att ha en mycket stor påverkan på Sveriges utveckling tills jag är död.  Det räcker nu! Det finns inte tillräckligt med "hyenadräkter" för att matcha alla som idag år efter år får stjäla våra skattepengar som är avsedda för våra på riktigt svagaste invånare. De som bor i Uppsala kommun och Region Uppsala har chansen att rösta fram Utvecklingspartiet denikraternas företrädare. Syna oss, det är mycket meriterade och engagerade personer som ställer upp för invånarnas bästa.

Emma Jaenson, UNT ledare, skriver mycket läsvärt nedan. Hon har helt rätt, våra skattepengar används i stor utsträckning till fel saker. Genom att få bort det mesta av allt kriminellt och slöseri kan vi mycket bättre säkerställa stöd och hjälp till människor som verkligen har stora behov av våra andras stöd.

”Under pandemitiden ökade ersättning som betalades ut genom lönegarantin med en miljard kronor (SvD, 15/10). Men av de tre miljarder som betalas i lönegaranti till anställda på företag som har gått i konkurs eller rekonstrueras beräknas mellan sju och tio procent vara felaktiga utbetalningar, enligt arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Genom lönegarantin har företag uppgett falska anställningar och högre löner för att få ut mer pengar. Det innebär hundratals miljoner kronor i fusk varje år. Detta är dock bara det senaste i raden av välfärdsbrott. Det är mer regel än undantag att kriminella hittar och utnyttjar luckor i offentliga system. Välfärdsfusket kostar många miljarder kronor varje år.”

”Mycket omtalat är fusket inom LSS där ett flertal företag har lurat till sig pengar genom falska anställningar som personliga assistenter. Åklagare Björn Rosenlöf påpekade i en debattartikel att “Jag skulle bli mycket förvånad om assistansfusket understiger 50 procent av all utbetald ersättning” (Expressen 28/9 2020). Tilläggas ska att assistentersättningen uppgår totalt till hela 30 miljarder kronor varje år.”

”För något år sedan rapporterades att kriminella nätverk hade satt i system att under coronan mjölka Tillväxtverket på permitteringsstöd. Utöver det används falska adresser och identiteter för uppehållstillstånd, bostadsbidrag eller försörjningsstöd. Falska anställningar genererar a-kassa och sjukpenning. Skenäktenskap har tidigare avslöjats som ett sätt att få uppehållstillstånd och försörjningsstöd. Förra året framkom att en man hade fejkat sin egen död i Irakkriget 2005 för att familjen skulle få efterlevnadsstöd av Pensionsmyndigheten (SVT 21/9).”

”2019 uppdagades att Iraks försvarsminister hade fått både försörjningsbidrag och flerbarnstillägg från Försäkringskassan. Även en chefsrådgivare till Afghanistans tidigare president fick försörjningsstöd, trots att han var bosatt i och verkade i Afghanistan.”

”Inom områden där det har skett stora avregleringar, ofta där en verksamhet har vuxit snabbt och där det samtidigt betalas ut stora bidrag utan tillräckliga kontroller, har välfärdsbrottsligheten blomstrat. Den svenska högtillits-modellen har sannolikt underlättat för den här typen av kriminalitet att bli så lukrativ. Men nu ska Skatteverket se över hur problemen med lönegarantin kan åtgärdas. Riksrevisionen ska presentera en granskning av den till mars nästa år. I regeringens höstbudget föreslås också att en ny myndighet, som har i uppgift att kontrollera utbetalningar ur välfärdssystemet, ska vara helt utbyggd i årsskiftet 2025/2026. Gott så.” 

”Det var riksdag och regering som en gång gjorde missbruket av skattemiljarder möjligt. Och det är skattebetalare som har betalat för det. Men de verkliga förlorarna är de som behöver de offentliga stöden. Det är de som nu granskas och misstänkliggörs eftersom politiker inte stoppade brottsligheten i tid.”

https://unt.se/nyheter/artikel/jd6npzvl

Även Expressens ledare skriver mycket läsvärt om hur illa vi skattebetalare behandlas när ansvariga politiker inte täpper till alla kranar som grovt kriminella använder sig av för att stjäla pengar som enbart ska gå till på allvar behövande invånare. I ljuset av alla berättelser jag hör om hur riktigt sjuka personer hanteras av myndighetspersoner kopplade till sjukvårdsförsäkringen blir man minst sagt förbannad över detta enorma otyg som dessutom göder grovt kriminella som förpestar alla andra invånares liv. Sug på ”karamellen” att pengar tänkta att gå till funktionshindrade och sjuka finansierar knarkaffärer som gör många människor funktionshindrade och sjuka. Det är jakttider nu. Vi måste jaga, jaga och jaga alla som stjäl, skadar, förtrycker och mördar medmänniskor mycket bättre än nu. 

"Statsminister Stefan Löfven har pekat ut knarket – och i synnerhet partyknarkandet i Djursholm och Danderyd – som svårt bidragande till den brutala gängkriminaliteten. Det finns förvisso en stark koppling mellan narkotikabrottslighet och skjutningar och sprängningar. Det konstateras också i den nya Nuc-rapporten ”Myndighetsgemensam lägesbild - organiserad brottslighet 2021”."

"Men de kriminella nätverken är inblandade i så mycket mer än knarkhandel och blodiga revirstrider. De skrämmer inte bara invånare till tystnad, de försöker också hota myndigheter, som polis och socialtjänst, att hålla sig borta eller att fatta ”rätt” beslut i enskilda ärenden. Med hjälp av företag kan man bland annat ordna skenanställningar och vittvätta inkomster från brottsligheten. Försök att påverka den politiska styrningen i kommunen och att infiltrera myndigheter görs också."

"Den organiserade brottsligheten är kort sagt en mångsysslararena. Och främst bland de allvarligaste hoten nämner Nuc ”angrepp på utbetalande system och undandragande av skatter och avgifter”.

"Det låter kanske träigt, men det som sammantaget brukar kallas ”välfärdsbrottslighet” är ett hugg mot den svenska demokratins och välfärdsstatens hjärta. Mångmiljardbelopp försvinner från skattebetalarnas gemensamma kista. Samtidigt växer och frodas brottsnätverken till ännu större hot. Ofta är insiderhjälp från myndighetsanställda – och bankpersonal, mäklare, advokater, revisorer, läkare – en förutsättning för att nätverkens brottsliga upplägg ska fungera. Myndigheter korrumperas."

"Detta förfall eroderar i sin tur medborgarnas tilltro till demokratin och samhällets institutioner. Tilliten, ”det nordiska guldet”, står på spel." 

"Det är upp till regering och riksdag att stoppa blodflödet. Men regeringen Löfven utreder hellre än kommer till skott." 

"När historien om denna era skrivs kommer partyknarkandet inte att vara huvudnumret. Det mest iögonfallande är snarare hur staten frivilligt pumpade in mångmiljardbelopp i den organiserade brottsligheten."

https://www.expressen.se/ledare/staten-ar-ett-storre-problem-an-partyknarkare/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar